Cud 2

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Cud 2

Postprzez Kenny » Pt lut 03, 2012 4:57 pm

chmmm... o kosmicznym pochodzeniu pewnie świadczy spora zawartość biotytu?
spalonego węgla? hmmm.... pewnie kamiennego i mówimy tu o tlenkach siarki co nie jest niczym niezwykłym zważywszy że sporą część stanowią minerały nieprzezroczyste a więc zapewne i siarczki.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt lut 03, 2012 7:51 pm

chmmm... o kosmicznym pochodzeniu pewnie świadczy spora zawartość biotytu?
spalonego węgla? hmmm.... pewnie kamiennego i mówimy tu o tlenkach siarki co nie jest niczym niezwykłym zważywszy że sporą część stanowią minerały nieprzezroczyste a więc zapewne i siarczki.

Oj Kenny Kenny niezły cyrk masz w bani ty i ta twoja reszta bandy
sherman
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So lut 18, 2012 9:59 am

Córka pyta co to bania :wink: Generale szacunek do drugiego człowieka ,bez względu na wszystko to podstawa spokojnego życia .Proszę w moim temacie nie obrażać .pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So lut 18, 2012 1:57 pm

a mnie to nurtuje pytanie, kto należy do bandy Kenny'ego? :?:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » So lut 18, 2012 3:28 pm

Generale szacunek do drugiego człowieka ,bez względu na wszystko to podstawa spokojnego życia .

Szacunek do ludzi mam lecz tylko tych którzy na to zasługują Kenny niestety nie!
Jeszcze o tym będzie :twisted:

admin: albo i nie będzie, bo to już jest podstawa do usunięcia konta - patrz pkt. 7 regulaminu:
7. Administrator zastrzega sobie prawo blokowania i usuwania użytkowników, którzy używają na forum wulgaryzmów, obrażają innych użytkowników lub pomimo wcześniejszych ostrzeżeń zamieszczają na forum niedozwolone (prawnie lub obyczajowo) treści.
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lut 18, 2012 7:25 pm

pozwól że Ci przypomne
że miałeś mnie przeprosić za obrzucanie błotem po przebadaniu kamieni
kamienie przebadane meteorytu nie ma przeprosin też nie!
działam samodzielnie i nie ma żadnej mojej bandy!
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » N lut 19, 2012 8:21 pm

Kenny napisał(a):pozwól że Ci przypomne
że miałeś mnie przeprosić za obrzucanie błotem po przebadaniu kamieni
kamienie przebadane meteorytu nie ma przeprosin też nie!
działam samodzielnie i nie ma żadnej mojej bandy!

Gdzie kto i kiedy badał te kamienie? Bo mi o tym nic nie wiadomo
Jeśli by zostały przebadane to niestety okazało by się że kilka sztuk pochodzi z kosmosu! Jakie to numerki to chyba nie muszę ci przypominać lecz jeszcze będzie o tym mowa.
Nie tak się załatwia takie sprawy każdy mógł by być zadowolony wystarczyło by tylko trochę szczerości.
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N lut 19, 2012 8:40 pm

sherman napisał(a):Jeśli by zostały przebadane to niestety okazało by się że kilka sztuk pochodzi z kosmosu!

Obrazek
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lut 19, 2012 10:53 pm

przepraszam ale czy jest jakaś wtższa idea w hodowaniu ty powyższego trola? obawiam się że moja cierpliwość jest już mocno nadwyrężona a nie chciał bym się żegnać z forum...
Proszę więc o rozpatrzenie mojej proźby usunięcia osoby Shermana z Forum wraz z późniejszymi klonami, w razie wątpliwości możemy zrobić referendum.
Kenny
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn lut 20, 2012 6:42 am

Podpisuje sie pod wnioskiem Kennego
tribal216
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn lut 20, 2012 11:17 am

No tak najlepiej się pozbyć shermana ale czy to załatwi sprawę?
Ja uważam że nie zasługuje na kopa z forum, przygotowuje grubszy materiał o kamieniach które były u Kennego robię płytki ze wszystkich kamyków i założę o tym nowy temat Kenny na podstawie zdj. z mikroskopu powinien opisać kamień po kamieniu.czy to coś złego?
Tak z łatwością Kenny identyfikuje (dyskwalifikuje)ciekawe kamyki tylko na podstawie fotek.
Więc i ze zdjęciami mikroskopowymi również nie powinno być problemów.
Kenny najbardziej mnie interesują.
A,C,D,1,2,3,6,9,10,11,14,oraz kamien ze znakiem ? , i "granit"
wykopując mnie z forum nie załatwicie sprawy lecz jeśli to konieczne to ja się nie upieram. :(
A temat i tak będzie drążony
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 20, 2012 5:22 pm

qrwa bo juz nie wytrzymam... co to ja jestem alladyn? czy jakiś inny nostradamus?
pokazujesz mi zdjęcie płytki i wymagasz żebym na podstawie samego zdjęcia określił wszystkie cechy optyczne minerąłu... które są niezbędne do prawidłowej identyfikacji
niektóre są owszem dośc charakterystyczne ale większość nie jest!
podaj mi takie informacje jak relief, dichroizm, sposoby wygaszania, typy zbliźniaczń, wysokośc barw interferencyjnych poszczególnych ziaren, procentowy skład mineralny, minerały ciemne a dopiero będziemy myśleć o identyfikacji!
NIE WYPOWIADAM SIĘ NA TEMAT PŁYTEK CIENKICH KTÓRYCH NIE MIAŁEM POD MIKROSKOPEM~!!!
ps a drąż sobie temat do woli! ja do tego ręki nie przyłoże
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 20, 2012 5:41 pm

Rafale! a tu chyba twój najpoważniejszy błąd postępowania się objawia! nie znasz/ nie rozumiesz w pełni specyfiki badań i identyfikacji minerałów, a masz pretensje i żądania do osób, które po pierwsze nic nie muszą, bo robią to dobrowolnie, po drugie chcą pomóc, a Ty ich obrażasz traktując jak wrogów, bo nie potwierdzają Twoich oczekiwań. Taka postawa do niczego dobrego nie prowadzi. Jeśli tego nie możesz zrozumieć, to faktycznie będziemy musieli się pożegnać :(
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn lut 20, 2012 7:04 pm

Kenny napisał(a):qrwa bo juz nie wytrzymam... co to ja jestem alladyn? czy jakiś inny nostradamus?
pokazujesz mi zdjęcie płytki i wymagasz żebym na podstawie samego zdjęcia określił wszystkie cechy optyczne minerąłu... które są niezbędne do prawidłowej identyfikacji
niektóre są owszem dośc charakterystyczne ale większość nie jest!
podaj mi takie informacje jak relief, dichroizm, sposoby wygaszania, typy zbliźniaczń, wysokośc barw interferencyjnych poszczególnych ziaren, procentowy skład mineralny, minerały ciemne a dopiero będziemy myśleć o identyfikacji!
NIE WYPOWIADAM SIĘ NA TEMAT PŁYTEK CIENKICH KTÓRYCH NIE MIAŁEM POD MIKROSKOPEM~!!!
ps a drąż sobie temat do woli! ja do tego ręki nie przyłoże

Kenny z granitem nie miałeś problemów tak łatwo ci poszło nawet bez płytki.
Kenny napisał(a):Już wklejałem przykład jak te linki wyglądają.... nieważne...

Oto analiza Twojego kamienia

Obrazek

objaśnienia
Q - kwarc - przełam muszlowy na przełamie połysk szklisty zazwyczaj półprzezroczysty zawartość w skale ok 40%
Sk - Skalenie i Plagioklazy - w tym przypadku pewnie albit albo mikroklin (bez mikroskopu nie do rozpoznania) zawartość w skale również oło 40% (ponieważ występuje kwarc w skale nie mogą występować skaleniowce)
Amf/Bt - minerały ciemne najprawdopodobniej z grupy biotytu (to co się błyszczy) albo amfibolitu około 10 - 20 %

Jedziemy dalej...
Trójkąt klasyfikacyjny skał magmowych kaśnych (zawierających wolną krzemionkę a więc kwarc w formie minerału)
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1010163633
objaśnienia tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Diagram_QAPF
Liczymy więc Q - 40%, A+P - 40% M - 20%
Na podstawie zawartości kwarcu wiemy że znajdujemy się gdzieś w obrębie pola 2, 3, 4 lub 5
ponieważ bez mikroskopu nie znamy stosunku Skaleni alkalicznych do plagioklazów nie jesteśmy w stanie określić dokładnej przynależności mamy do wyboru Granit alkaliczno-skaleniowy, granit, granodioryt, Tonalit.
Opierając się na doświadczeniu i popularności poszczególnych skał stawiam na granit.

Lećmy dalej zatem przyjrzyjmy się owej "skorupie"
Obrazek

Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem prakryształy skaleni i piroksenów tkwiące w jednolitym cieście skalnym
Jako iż takowe w ogóle występują nie może to być skorupa optopieniowa! jako iż takowa powstaje przez stopienie i błyskawiczną krystalizację skały i ma właściwości szkliwa!
Występowanie prakryształów związane jest ze skałami subwulkanicznymi (powstającymi na niewielkich głębokościach) tempo stygnięcia magmy było na tyle powolne aby część składników zdążyła stworzyć kryształy i jednocześnie na tyle szybkie że nie wszystkie składniki stworzyły duże widoczne gołym okiem kryształy.

Zielonymi strzałkami zaznaczyłem warstwę przejściową na powierzchni innej skały ma ona zawsze inny skład i jest to związane z procesami metasomatycznymi powstającymi na kontakcie.

Na podstawie powyższych wniosków stwierdzam po raz kolejny iż skała ta jest po prostu wypreparowanym porwakiem (ksenolitem http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenolit ) granitu w skałach porfirowych. Owa skorupka jest po prostu resztkami porfiru w którym tkwił owy kawałek.

Jeszcze jakieś niejasności?

sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 20, 2012 10:16 pm

Sherman, co chciałeś pokazać powyższymi cytatami? Bo one tylko potwierdzają, że Kenny nie płytki cienkie pod mikroskopem polaryzacyjnym analizuje, tylko bardziej makroskopowe (lupkowe) obrazy
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?