Co nie jest czym .I dlaczego ? ( 2 )

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Co nie jest czym .I dlaczego ? ( 2 )

Postprzez Zibi » N lut 19, 2012 4:09 pm

No widzisz, a ja po twoich wypowiedziach miałem wrażenie, że się znasz i jesteś naukowcem.
Każdy inny kto czyta co napisałeś (a piszesz dużo i "mądrze") tez może odnieść takie wrażenie,
tylko czy to ułatwi czy utrudni mu odkrycie własnego meteorytu?
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N lut 19, 2012 7:06 pm

Moim skromnym zdaniem problemem zasadniczym jest mentalność nas polaków ,z jednej strony namawiacie do szukania kamyków a jak ktoś znajdzie coś ciekawego to niestety robi się wszystko aby tej osobie odechciało się myśleć że to jest to :wink: no bo jak to ten laik mógł :evil: No i ta wszechobecna zazdrość niestety psuje odkrycie czegoś co jestem przekonany że jest .poza wąską grupą osób która chce coś zrobić dla nauki ,a reszta to niestety osoby chcące tylko dla siebie :wink: Pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N lut 19, 2012 7:13 pm

Chetnie bym przeczytał posty gdzie ktos kogos namawia do czegos. Jest wiele ciekawych kamieni ale ze okazuja sie ziemskimi ciezko mowic komus ze ma metka ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N lut 19, 2012 7:41 pm

Nie oto chodzi tribal :wink: przykro nie zrozumiałeś .Ale ty masz czas z racji wieku :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez sherman » N lut 19, 2012 8:24 pm

Więc w jakim celu powstał ten dział Czy to jest to?
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » N lut 19, 2012 10:42 pm

Jędrek napisał(a):Moim skromnym zdaniem problemem zasadniczym jest mentalność nas polaków ,z jednej strony namawiacie do szukania kamyków a jak ktoś znajdzie coś ciekawego to niestety robi się wszystko aby tej osobie odechciało się myśleć że to jest to :wink: no bo jak to ten laik mógł :evil: No i ta wszechobecna zazdrość niestety psuje odkrycie czegoś co jestem przekonany że jest .poza wąską grupą osób która chce coś zrobić dla nauki ,a reszta to niestety osoby chcące tylko dla siebie :wink: Pozdrawiam

Nie ma czegoś takiego jak "mentalność Polaków". Wystarczy sobie popracować w międzynarodowej korporacji i od razu widać, że ludzie dzielą się na charaktery a nie na narodowości. Miałem do czynienia w pracy z bardzo wieloma nacjami i wiem co mówię.
A co do pomocy przy identyfikacji to niestety ale problem leży w bezkrytycznym podejściu do własnych znalezisk a nie w naukowcach. To jest bardziej problem dla jakiegoś psychologa/socjologa/psychiatry. Zawsze i w każdym narodzie są ludzie, którzy dokonują tzw. "wyparcia", czyli wypierają ze swojej głowy jakiekolwiek fakty, które przeczą ich wyobrażeniu o pewnej rzeczy.
tin
meteorytoman

Postprzez tin » N lut 19, 2012 10:53 pm

Zibi napisał(a):No widzisz, a ja po twoich wypowiedziach miałem wrażenie, że się znasz i jesteś naukowcem.
Każdy inny kto czyta co napisałeś (a piszesz dużo i "mądrze") tez może odnieść takie wrażenie,
tylko czy to ułatwi czy utrudni mu odkrycie własnego meteorytu?
Z.

"móndrze", jeżeli już ;-).
tin
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Pn lut 20, 2012 9:09 am

Pracowałem w 6 krajach zachodu z polakami i nie polakami w czasach obecnych i raz za komuny na czarno w Niemczech :wink: I powiem Ci Tin w większości nasi zachowywali się podobnie czyli utopili by cię w łyżce wody za parę pi :wink: Powiem Ci jeszcze że niestety młode pokolenie jest na niższym poziomie nie uogólniając oczywiście :wink: Nie trzeba tutaj lekarzy a rewolucji niestety :oops: pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lut 20, 2012 4:08 pm

Że młodsze pokolenie jest na niższym poziomie pisać nie musisz, bo to niestety widać...
ale to tez może wynikać z tego, że ci duzo piszą, którzy nie wiedzą jaką mierną wiedza dysponują...

Uważasz, że zawiść kieruje tymi wszystkimi, którzy piszą, że "coć tam" pokazywane na fotkach na meteoryt nie wygląda?
Nie uważam tak... Ci co próbuja wskazac, wytłumaczyć, zasugerowac dyletantom mają przeważnie na swoim koncie kilogramy lub nawet dziesiątki kg znalezionych przez siebie PRAWDZIWYCH meteorytów. Nie znam człowieka, którego ogarnia zawiść gdy ty znajdziesz groszek a on ma juz cały wór??? To raczej wkurzenie na ślepotę i przekorę tych co patrzą przez mikroskop i tym sposobem próbują rozróżnić meteoryt nie mając pojęcia na co patrzą.
Ja na mikroskopach się nie znam, na lupach mineralogicznych szybciej
- i do tematu polecam na początek podejscie makroskopowe.
Mikroskopy zostawcie tym co się na nich znają
albo pierw się nauczcie
a potem i nas, najlepiej zaczynając do ziemskich skał.
Zibi
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kiX » Pn lut 20, 2012 5:34 pm

Zibi napisał(a):meteoryt nie mając pojęcia na co patrzą.
Ja na mikroskopach się nie znam, na lupach mineralogicznych szybciej
- i do tematu polecam na początek podejscie makroskopowe.
albo pierw się nauczcie
Zibi

...i Tu zgadzam się z Tobą w szczególności akcentując końcówkę wypowiedzi .

Tyle że już kiedyś tu na forum forowicze mieli okazję na ten temat poczytać bo już o tym było lecz jak widać
bez zrozumienia czytane .
Choć Twoje wypowiedzi tez nie sa wolne od zawiści i złośliwości co z przykroscia stwierdzam gdy "enty" raz przytaczając analogię do bydła ( jako ...? kto ? farmer? ) powtarzasz po poprzednikach co kota ,psa , małpę ciężarówkę ,UFO tudzież beton przywoływali .
kiX
meteoryt

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 20, 2012 5:54 pm

Zibi napisał(a):...
albo pierw się nauczcie
Zibi

No, Zibi, nareszcie mnie oświeciło, skąd ten podział na "MY i WY" :idea:
Przecież Ty i parę osób ma w podpisie Sekcję Meteorytową PKiM! :lol:
to chyba jednak ta nasza mentalność narodowa do podziałów wyłazi - jak jest jakaś grupa to zaraz musi być opozycja ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn lut 20, 2012 9:02 pm

Nie tedy podział przebiega :)
Kreskę stawiam miedzy tymi co się "znają" i tymi co nie...
Nawet ten, który kończył geologię nie zawsze potrafi odpowiedzieć co widzi i musi zgłębić temat badając szczegółowo próbki. Za kreską stawiam naszych "wszechwiedzących", którzy widzą to czego większość nie widzi i nawet profesorowie nie zobaczyli (choć w to mogę uwierzyć, bo rutyna czasem coś w nas zabija).
Udanych łowów amigos :mrgreen:
Najlepiej na innym Forum... wolałbym jednego konkretnego geologa niż takich poszukiwaczy.
zawistny Z. :lol:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 20, 2012 10:20 pm

ja bym znalazł jeszcze wiele innych linii podziału, np. na tych którzy wyjaśniają i tych którzy zaciemniają, tych którzy mówią tylko to co wiedzą i tych którzy mówią więcej, tych którzy pytają, bo nie wiedzą i tych pytających inaczej, etc ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jędrek » Wt lut 21, 2012 12:13 pm

Zibi tak uważam zawiść,ale nie uogólniam chciej zauważyć :wink: niestety jest to wpisane w nasz naród .A więc jest to i tutaj bez względu na wykształcenie ,inteligencje itp.Uważasz się za lepszego bo wiele wiesz na temat met.i dajesz to do zrozumienia współczuje :| Ci jako człowiekowi .A twoje pisanie o zabawie mikroskopem kojarzy się niestety z dawnymi czasami :wink: to już przeszłość każdy jest wolny i robi bada ,daje zdjęcia a wy naukowcy róbcie co lubicie i tego się trzymajcie :wink: a może raczej trzymaj.pozdrowienia
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Arkadiusz55 » Wt lut 21, 2012 9:04 pm

Jędrek napisał(a):Powiem Ci jeszcze że niestety młode pokolenie jest na niższym poziomie nie uogólniając oczywiście :wink: Nie trzeba tutaj lekarzy a rewolucji niestety :oops: pozdrawiam

Zibi napisał(a):Że młodsze pokolenie jest na niższym poziomie pisać nie musisz, bo to niestety widać...
ale to tez może wynikać z tego, że ci duzo piszą, którzy nie wiedzą jaką mierną wiedza dysponują...

Ajjj Panowie! :? Jako że reprezentuję właśnie tą "młodą" grupę wiekową (osiemnastka na karku) pragnę tu coś wyjaśnić i ośmielić się nie zgodzić z opiniami które tu wypisujecie...

Zacznę tak. Jestem typem człowieka i mam taki charakter który zawsze otacza się w dużym gronie ludzi, przeważnie swoich rówieśników a btw lubię dużo gadać i słuchać, taki już jestem. Dalej --> Oprócz tego że żywię soczystą miętę do naszej pasji i staram się dla niej przeznaczać jak najwięcej czasu (choć była ostatnio dłuższa chwila w której ciężko było go zorganizować bo ktoś to skutecznie mi go deorganizował {taka ładna Ewa z rajskiego ogrodu} za co po prostu Przepraszam) to także dość skutecznie zagłębiam się w duże młodzieżowe imprezy, domówki, plenery, spotkania i wszystkie inne (możliwie nie za drogie) formy rozrywek. Dla tego też --> Przez to kim jestem i co robię, przez moją krew, cholerne ostatnie 13,50 zł w portfelu, wiedzę oraz doświadczenie mogę i chcę oficjalnie i stanowczo zaprzeczyć temu że nasze Polskie "młode pokolenie jest na niskim poziomie" :!: :!:

Może i jest czasem dziwna, nie zrozumiała... Ale to NORMALNE bo przecież to NOWE pokolenie i dla tego też starszym pokoleniom może się ->takim<- właśnie wydawać !!!

W moim gronie znajomych {przyjaciół} jest wiele wspaniałych, utalentowanych, (w większości) trzeźwo patrzących na świat, młodych ludzi ze wspaniałym radosnym, optymistycznym podejściem do życia którzy myślą i marzą o leprze jutro dla nas, dla nas wszystkich.... i zapewniam Was że robią wszystko aby tak było :-]

Mamy naprawdę fajną, oryginalną młodzież z której śmiało możemy być ZajeDumni! :mrgreen:

Ps: Potraktujcie to jaką małą odskocznię od tej ciężkiej atmosfery która jak ostatnio zauważyłem panuje tu na forum, wyluzujcie się chłopaki! :D

Pełen Chillout i Pozdrawiam 8)
"Oby Ci dobrze było wśród gwiazd, bo zawsze chciałeś być obok nich..
(Carl E. Sagan)
Arkadiusz55
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?