dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez kiX » So mar 03, 2012 10:32 am

kiX napisał(a):........... że bardzo źle się szlifuje , jest bardzo twarde .

Źle gdy wykonuje się czynność ręcznie , natomiast na kole zeliwnym z użuciem proszków szlifierskich ,
normalnie a nawet lepiej bo twarde na kole w ogóle lepiej się szlifuje . Nieprawdaż , zacni doswiadczeni
w temacie szlifowanie ?
kiX
meteoryt

Postprzez WMakocki » N mar 04, 2012 7:27 am

Coś pomyliłeś z tą twardością,nie wykręcaj się kołem żeliwnym tylko pokaż te zdjęcia jak Sopel prosi,bo
jeszcze kto pomyśli,że kręcisz ..tym kołem.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez kiX » N mar 04, 2012 12:13 pm

Naprawdę ? Chciałbyś wiedzieć gdzie mam to co myślą o mnie ludzie ?

Z twojej wypowiedzi wnioskuję że mało szlifowałeś . Tak ogólnie , miękkie materiały rozmazują się i bardzo ciężko się je poleruje .
Natomiast z twardymi jest wprost przeciwnie . Tak więc , żadna filozofia .

Materiał pozostajacy w moim posiadaniu nie jest tak obły jak na załączonych obrazkach . Wszystko jest nieregularnie kanciaste , jakby fragmenty większego , czegoś . :(
Nie mam teraz głowy by tego szukać ale zapewniam że jest to taka sama materia . Wiem to na pewno
bo poświęciłem na przyglądanie się naprawdę dużo czasu i choć dawno temu to rzut okiem wystarczył by
skojarzyć co się widzi umieszczonego na forum .
kiX
meteoryt

Postprzez sherman » N mar 04, 2012 4:00 pm

kiX napisał(a):
kiX napisał(a):........... że bardzo źle się szlifuje , jest bardzo twarde .

Źle gdy wykonuje się czynność ręcznie , natomiast na kole zeliwnym z użuciem proszków szlifierskich ,
normalnie a nawet lepiej bo twarde na kole w ogóle lepiej się szlifuje . Nieprawdaż , zacni doswiadczeni
w temacie szlifowanie ?

Jeśli jest tak jak piszesz to nie masz tego samego kamienia bo te o których mowa nie są twarde łatwo się je szlifuje.
sherman
meteorytoman

Postprzez sopel » N mar 04, 2012 4:15 pm

witam,potwierdzam materiał który posiadam jest miękki ,ale szlifuje się dobrze :D
zapytanie do znawców ,czy w wymieszanym piasku z cementem i wodą ''w betonie'' może powstać; spiek ,zgrzanie ,nie wiem jak to nazwać po prostu wtopienie żelaza w kamyk ,załączam zdjęcie nie najlepszej jakości bo materiały drobniutkie i sprzęt fot.też ale pod lupą dobrze widoczne,pozdrawiam i czekam na opinie :wink:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez sherman » N mar 04, 2012 4:31 pm

Ok. Zakładając że jest to meteoryt to czy mógł by mieć związek z odkryciem pod Chełmem?
http://www.academia.pan.pl/dokonania.php?id=564
sherman
meteorytoman

Postprzez webimage » N mar 04, 2012 7:54 pm

tiaaa, na pewno jest to kawałek metka z Jukatanu :lol:
webimage
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N mar 04, 2012 8:31 pm

o ktorym kamieniu mowisz Sherman ? daj linka jeszcze raz bo nie chce mi sie grzebać w kilkunastu stronach tego watku.
Kopalne metki sa rzadkie ale nie niemożliwe. Sławny Lake Murray z albu dolnej kredy jest znacznie starszy od granicy K/T a zachował sie metal nie mowiąc o zwietrzelinie. Najstarsze z nich to ordowik/sylur w Szwecji a więc nawet 400mln lat.
Z granicy K/T udało się znaleźć do tej pory kilka gramów chondrytu z północnego Pacyfiku którego datowanie wykazało rzeczywiście 65,5 mln lat. (praca Kyte z Nature, 1998). Takto mamy głównie tsunamity, miktotektyty, platynowce itp. Pył meteorytowy opadał na większym czy nawet całym obszarze Ziemi i skąd obecność dowodów impaktu choć bardzo małych :) Ciężko sobie wyobrazić uderzenie wskutek którego odłamki meteorytu dotarłyby aż tutaj. W Lechówce (bo o niej Sherman mówisz) póki co nie stwierdzono żadnych innych śladów impaktu oprócz anomalii platynowców. Iryd rzeczywiście jest na poziomie porównywalnym z Gubbio czy Stevns Klint ( Racki i in., 2011 otrzymali wartości aż 9,8 ppb - skorupa ziemska ma iryd w średnim stężeniu 0,003ppb (o ile dobrze pamietam). Czy jest coś jeszcze prócz irydu ? O tym mam nadzieje porozmawiamy w Łowiczu :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn mar 05, 2012 6:29 am

ciekawych rzeczy się dowiaduje...
zawsze wydawało mi się że miękkie rzeczy łatwiej się szlifuje. co do polerowania to trzeba użyc pasty polerskiej do miekkich rzeczy i niema problemu...
a nie przesadzając kilka tys kamieni w swoim życiu zrobiłem... (prowadziłem prywatną szlifiernie)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn mar 05, 2012 11:15 am

o ktorym kamieniu mowisz Sherman ? daj linka jeszcze raz bo nie chce mi sie grzebać w kilkunastu stronach tego watku.

Chodzi mi konkretnie o"beton czy howardyt" jak kto woli.
I pisałem ZAKŁADAJĄC jak by był to metek bo jest tego bardzo dużo na Lubelszczyźnie.
sherman
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn mar 05, 2012 3:24 pm

sherman napisał(a):I pisałem ZAKŁADAJĄC jak by był to metek bo jest tego bardzo dużo na Lubelszczyźnie.

konkrety, konkrety prosimy
tribal216
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt mar 06, 2012 9:30 am

sopel napisał(a):witam,potwierdzam materiał który posiadam jest miękki ,ale szlifuje się dobrze :D
zapytanie do znawców ,czy w wymieszanym piasku z cementem i wodą ''w betonie'' może powstać; spiek ,zgrzanie ,nie wiem jak to nazwać po prostu wtopienie żelaza w kamyk ,załączam zdjęcie nie najlepszej jakości bo materiały drobniutkie i sprzęt fot.też ale pod lupą dobrze widoczne,pozdrawiam i czekam na opinie :wink:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/E ... directlink

:( ........żadnych sugestii odnośnie tej fotki :?:
sopel
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr mar 07, 2012 3:10 pm

Nowy trop w sprawie kamienia to odpad z procesu robienia pustaków z żużli. :wink:

Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Cz mar 08, 2012 9:26 am

tribal216 napisał(a):konkrety, konkrety prosimy

Tribal, nie karm Trolla!
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz mar 08, 2012 1:02 pm

po prostu mam nadzieje ze mimo wszystko cos tam ma ciekawego. ale chyba jak to mowią nadzieja matką głupich....
tribal216
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?