Meteoryt (?) w wapieniu?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Meteoryt (?) w wapieniu?

Postprzez TomX » N mar 11, 2012 10:22 am

Witajcie!

Mam do Was pytanie, czy uważacie, że możliwe jest, aby meteoryt zachował się w wapiennych osadach jurajskich? Czy możliwe, aby meteoryt, który spadł ~180mln lat temu do płytkiego jurajskiego morza, zagrzebał się w osadzie wapiennym i ostatecznie "uwięziony" w skale przetrwał do naszych czasów? Czy też istnieje prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że agresywne środowisko morskie (zasolona woda, natleniona - facja wapieni biohermowych) całkowicie "unicestwiłoby" meteoryt (mówimy raczej o małym obiekcie, kilkucentymetrowym).

Dlaczego pytam? Otóż podczas prac ziemnych na terenie Jury Krk-Cz w jednej bryle wapienia natknąłem się na kulisty, około 3 centymetrowy obiekt rdzawej barwy "wrośnięty" trwale w wapień (na pewno nie buła krzemienna). Nie badałem tego w żaden sposób, "ot jakiś toczeniec ilasty, nic ciekawego" pomyślałem, ale kamień ten odłożyłem na bok, żeby przyjrzeć się w wolnej chwili. Zaabsorbowany pracą olałem jednak sprawę, a teraz jak o tym myślę, nie daje mi spokoju zagadka, co to u licha było? Wiedza zdobyta przez 3 lata studiów geologicznych podsuwa mi kilka możliwych rozwiązań, z których meteoryt jest tym najbardziej nieprawdopodobnym (choć i toczeniec do mnie już nie przemawia), dlatego mam nadzieję, Wasze komentarze na temat mojego pytania pomogą mi tą tezę wykluczyć. Albo sprawią, że poczuję się największym idiotą, jeżeli stwierdzicie, że to mogła być gwiazdka z nieba, a ja ją porzuciłem pod płotem :) Tak czy siak w najbliższym czasie, jak wrócę na miejsce zdarzenia, poszukam tego kamienia żeby choć magnesem go zbadać, ewentualnie zabiorę do jakiegoś doktora na uczelnię :)

Pozdrawiam,

Tomek P.
TomX
meteorytoman

Re: Meteoryt (?) w wapieniu?

Postprzez tribal216 » N mar 11, 2012 10:56 am

Witaj,

Rzecz jasna kopalne meteoryty są znajdowane i pewnie będą, należy jednak zaznaczyć, że są to znaleziska jeszcze rzadsze niż meteoryty współczesne. Czy meteoryt sprzed 180 mln lat by się zachował w wapieniu ? Oczywiście, wszak Lake Murray ma 110 mln lat i jest w bardzo dobrym stanie nawet jeśli chodzi o metaliczne jądro. Jakby się miały nie zachowywać to byśmy ich nie znajdowali. Najstarsze szwedzkie Osteraplany są nawet z ordowiku, a więc kilkakrotnie starsze od jurajskich. Fakt że tyle milionów lat odcisnęło na nich swoje piętno a jednak analizy wykazywały że to meteoryty. Teoretycznie mogłeś znaleźć jednego, wszystko jest możliwe. Wszak ludzie w Lotto też wygrywają (podobno:) ) sam bywałem i byłam dużo na jurze Krak-Częstoch. i przyznam że jest wiele rzeczy o których nie miałem pojęcia czym są.(ba, nawet wykładowcy któzy mnie uczyli nie mają). Są to trudne wapienie że względu na liczną faunę często nieidentyfikowalną, struktury sedymentacyjne, tektonikę itp. Najlepsze chyba do szukania metków są wapienie paleozoiczne właśnie w Szwecji że względu na to że są bardzo drobnoziarniste i gładkie, bez zbędnych "dekoracji". Odpowiednik jurajskiego wapienia litograficznego z niemieckiego Solnhofen powiedzmy. Jeśli jednak coś Cie zaintrygowało nie należy tego wyrzucać. Weź do domu, zrób fotki, wyślij komuś je do zobaczenia, jak i kawałek do analizy. Jak chcesz mam parę kontaktów w Szwecji do ludzi którzy siedzą w temacie. Nie warto sie więc poddawać i trzeba szukać i próbować. Szanse są pewnie minimalne ale zawsze :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N mar 11, 2012 11:00 am

aha, a barwą nie należy sie sugerować za bardzio. kopalne metki mogą być szare, czarne, ciemnozielone, brązowe i Bóg wie jeszcze jakie :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » N mar 11, 2012 12:16 pm

Dla TomX. I jeszcze to, jako przykład do b. edukacyjnej - /dzięki/ wyp. Tribala http://www.psrd.hawaii.edu/June06/Morokweng.html
foto z tego art. Obrazek
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » N mar 11, 2012 12:20 pm

podobno często trafiają się w węglu na GZW niezidentyfikowane żelazne bryły... :)
ale tak wracając do tematu z opisu wynikało by że raczej masz do czynienia z konkrecją limonitową po konkrecji pirytowej dość pospolicie na jurze występującymi.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » N mar 11, 2012 12:32 pm

Kenny napisał(a):podobno często trafiają się w węglu na GZW niezidentyfikowane żelazne bryły... :)

Przepraszam za off topic, ale właśnie przypomniało mi się, że mam gdzieś kawałek węgla albo gagatu (nie pamiętam co to było) z kawałkami metalu wewnątrz...
Muszę poszukać :D
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » N mar 11, 2012 12:53 pm

tu do poczytania o kopalnych metkach http://www.psrd.hawaii.edu/Mar04/fossilMeteorites.html
tribal216
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?