Cud 2

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Cud 2

Postprzez tin » Pn lut 20, 2012 10:39 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):Rafale! a tu chyba twój najpoważniejszy błąd postępowania się objawia! nie znasz/ nie rozumiesz w pełni specyfiki badań i identyfikacji minerałów, a masz pretensje i żądania do osób, które po pierwsze nic nie muszą, bo robią to dobrowolnie, po drugie chcą pomóc, a Ty ich obrażasz traktując jak wrogów, bo nie potwierdzają Twoich oczekiwań. Taka postawa do niczego dobrego nie prowadzi. Jeśli tego nie możesz zrozumieć, to faktycznie będziemy musieli się pożegnać :(

Te cycaty z "Rejsu" pasują jak ulał... No ale tego się nie da przeczytać, to trzeba zobaczyć:
http://www.youtube.com/watch?v=2n8nkACTF8Q
Jacku, tych *empirycznych generałów z Wacławem Wielkim na czele trzeba jak w wyżej wymienionym cycacie :D
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lut 21, 2012 8:57 pm

Tin, Ty nam tu forum meteorytowe na forum rejsowe przerabiasz ;)
a co do cytatów, to tu jak na razie raczej stosuję się do Mat. 13:24-30 :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So mar 10, 2012 7:08 pm

Witam .Nie zrobiłem szlifu ale kolega syna zaproponował że zbada to .Wyrwaliśmy kawałek i jest wynik który chciałbym przedstawić kompetentnym osobom .Proszę o opinię .Pozdrawiam

Oto link ;
XRF cud 2.PDF
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Zibi » So mar 10, 2012 8:17 pm

Ciekawe wyniki, zrób takie same badania prawdziwego meteorytu, żeby mieć poziom odniesienia
A jak w tym wszystkim znalazł się jod i jeszcze się trzyma
to już chyba zagadka
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jędrek » So mar 10, 2012 9:30 pm

Zibi o co chodzi z tym jodem :wink: co Ciebie tak zastanawia .Pisz wprost.A jeżeli nie chcesz to szkoda twego cennego czasu.Prosiłem o pomoc czy to ma sens i jest to czy nie :lol: Czy też chcesz dać do zrozumienia że nikt tutaj nie pomoże :( ale ja nie wierzę :wink:
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » So mar 10, 2012 10:22 pm

chodzi pewnie o to że jod jako pierwiastek jest jednym z najbardziej lotnych i w zasadzie w skałach nie występuje...
źródłem otrzymywania są solanki jodowo-bromowe
obstawiam jakiś stop niklu w tym jak na kosmiczne warunki nie ma obecność wapnia jest zrozumiała (dodatek stopowy do redukcji zawartości siarki) pozdro
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N mar 11, 2012 9:37 am

Kenny o to chodziło :wink:Szybko ,zwarto i na temat.Kamyk dla mnie od początku był na nie ,ale maleństwo zawiedzione :wink: postanowiła zabrać mój :D kara musi być .Trzeba go przebadać :wink: Wyniki puszczę w świat i liczę na Ciebie że wyjaśnisz bo mam przeczucie że będzie problem .pozdrawiam
Jędrek
meteorytoman

Postprzez Kenny » N mar 11, 2012 12:14 pm

nie wiem czy mam wystarczające kompetencje ale podeślij wyniki będziemy myśleć.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jędrek » N mar 11, 2012 1:42 pm

Zobaczymy co wyjdzie :wink: Będzie ciekawie może się zainteresujesz i pobadasz ty? :wink: Pozdrowienia
Jędrek
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?