Przykłady pseudo-meteorytów

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Przykłady pseudo-meteorytów

Postprzez Zibi » Pn mar 12, 2012 10:22 pm

Ponieważ na Forum każdy pisze co chce i umieszcza zdjęcia własnych "meteorytów" postanowiłem pokazać Wam, jak wyglądają ciekawe kamienie, już przebadane, które nie przeszły testów...

Pierwszy poniżej, znaleziony na pustyni (kamyk ziemski, nie ma nic wspólnego z Księżycem, co pokazały badania izotopowe!)

Obrazek

Drugi z Polski, który często jest brany za achondryta, całkiem ładny a jest dość pospolitym antropogenem
(spotyka sie różne odcienie i barwy).

Obrazek

Trzeci z Polski, zmieniony szokowo i termicznie (otoczka) fragment żelaza z "liniami neumana".
Zidentyfikowany jako odłamek z 2WS:

Obrazek

Poniżej przykład struktury w stali po wytrawieniu - prawie jak w meteorycie ale w skali mikro
(zdjęcie robione przez okular ale mam nadzieję, że widać :))

Obrazek

Zibi
Ostatnio edytowano Pt mar 16, 2012 10:31 pm przez Zibi, łącznie edytowano 2 razy
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Re: Przykłady pseudo-meteorytów

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn mar 12, 2012 11:26 pm

2WS to rodzaj mebli czy II Wojna Światowa? ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez j.lytka » Wt mar 13, 2012 8:32 am

Pomysł dobry, wstaw więcej zdjęć. :)
j.lytka
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt mar 13, 2012 3:48 pm

A gdzie tu widać linie Neumana?WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 13, 2012 4:26 pm

na numer 2 sam się kiedyś nabrałem... bo z jednej strony miał piękną skorupkę obtopieniową jakaś izolacja termiczna..
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Przemochle » Wt mar 13, 2012 4:48 pm

Kenny napisał(a):na numer 2 sam się kiedyś nabrałem... bo z jednej strony miał piękną skorupkę obtopieniową jakaś izolacja termiczna..

Też tak miałem, na szlifie był identyczny jak Norton Caunty + skorupa obtopieniowa. Bartoschewitz sprowadził mnie jednak brutalnie na ziemię :lol: - to jakiś rodzaj osłony szamotowej z pieca (zawsze jest tam jakiś procent szkła).
Przemochle
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt mar 16, 2012 11:15 am

na numer 2 sam się kiedyś nabrałem... bo z jednej strony miał piękną skorupkę obtopieniową

Ja również miałem z tym do czynienia ale mnie na ziemię nikt nie sprowadzał :wink: zszedłem sam po zgromadzeniu ok.10kg. tego badziewia CEGŁA SZAMOTOWA skorupa bardziej magnetyczna tyle ze mój był koloru coś jak wrzos.
Mam takie odpady które są pokryte całkowicie czarną skorupą
sherman
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt mar 16, 2012 11:47 am

Przemochle napisał(a):
Kenny napisał(a):na numer 2 sam się kiedyś nabrałem... bo z jednej strony miał piękną skorupkę obtopieniową jakaś izolacja termiczna..

Też tak miałem, na szlifie był identyczny jak Norton Caunty + skorupa obtopieniowa. Bartoschewitz sprowadził mnie jednak brutalnie na ziemię :lol: - to jakiś rodzaj osłony szamotowej z pieca (zawsze jest tam jakiś procent szkła).

W przemyśle szklarski w piecach też oczywiśćie się z szamotów korzysta. Tym co dość prosto pomaga je odróżnić jest fakt - iż niemal zawsze są pokryte pseudoskorupą tylko z jednej strony.

A bardzo fajny przykład tego typu kamola (moje znalezisko): http://meteoryty.org/?page_id=4/rozpozn ... mateukryt/
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt mar 16, 2012 12:09 pm

W przemyśle szklarski w piecach też oczywiśćie się z szamotów korzysta. Tym co dość prosto pomaga je odróżnić jest fakt - iż niemal zawsze są pokryte pseudoskorupą tylko z jednej strony.

I tu nie masz racji potem zrobie zdj. to zobaczysz jak meteorytowo wygląda mój kamień pokryty całkowicie skorupą
sherman
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt mar 16, 2012 12:16 pm

sherman napisał(a):

I tu nie masz racji potem zrobie zdj. to zobaczysz jak meteorytowo wygląda mój kamień pokryty całkowicie skorupą

napisałem w ogromnej większości

Gdybyś choć troszkę poczytał o przemyśle hutniczym (w szczególności szklarskim) to byś wiedział, żę wcale rzadkim przypadkiem nie są sytuacje, gdzie fragmenty ścian (choćby ściany przewałowej) - lądują w piecu.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?