dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez Kenny » Śr mar 14, 2012 8:00 pm

nie z dziurami a regmagliptami.... a między bąblem po gazach a dziura spowodowaną przez turbulencje jest zasadnicza różnica...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz mar 15, 2012 12:02 am

sherman napisał(a):
Co do struktur to mam stopy bardziej wyraziste i z jeszcze ładniejszymi liniami neumana...
co z tego jak niklu nie ma a zamiast niego jest mangan.

Obrazek
Fot.40. Mikrofotografia mosišdzu M68. Traw. Elektrolit nr4. Pow.200x
Obrazek
Obrazek

To nie są meteoryty! Jako okazy do galerii PSEUDOMETEORYTÓW pasują jak najbardziej ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Cz mar 15, 2012 8:48 am

rolnik napisał(a):Pan Makocki pokazał fotki metków z dziurami

Pan Makocki jedyne co pokazał to swoją kompletną ignorancję w kwestii nauki o meteorytach. Zastanawiam się czy on kiedykolwiek trzymał jakiś meteoryt w ręku czy zna je (albo mu się wydaje, że zna) tylko ze zdjęć. Jego posty są tak naiwne i infantylne, że nawet ciężko na nie odpowiadać bo i tak nie zrozumie skoro nawet nie wie o czym pisze. Pomylić regmaglipt czy dziurę poinkluzjową w meteorycie żelaznym z bąbelkiem pogazowym w szkliwie to na prawdę trzeba się postarać.
tin
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz mar 15, 2012 10:07 am

To nie są meteoryty! Jako okazy do galerii PSEUDOMETEORYTÓW pasują jak najbardziej ;)

A co jeżeli kamienie zawierają nikiel? Napisze Pan że to nic nie potwierdza bo wiele odpadów również go zawiera?
Co do bąbli po gazowych to w moich kamieniach takie nie występują!
Co do struktur to mam stopy bardziej wyraziste i z jeszcze ładniejszymi liniami neumana...
co z tego jak niklu nie ma a zamiast niego jest mangan.
Foty kiedyś były na forum i wyniki badań też (okaz znaleziony z Błoniach).

A może pokażesz zdjęcie takiego właśnie okazu.

I Jeszcze co do kamienia WJM
To ze zdjęcia to nie jest to samo o co pytał Zibi. Pytał o ten okaz żelazny ze strukturami. No i jeszcze pokazał się taki okaz z żelazem ale nie w postaci kulek (Zibiemu test wyszedł negatywny). Pytanie czy tamte okazy miały robiony test na nikiel przez Pana Kazimierza.

Chodziło o ten kamien
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz mar 15, 2012 11:56 am

No i proszę,Tin dowiedział się przez przypadek,że w meteorytach żelaznych jest szkliwo. Ja rozumiem,że takie
nazwy jak met.Tucson,Kodaikanal nic mu nie mówią,ale wystarczy wpisać "glass in iron meteorite"by nadrobić
zaległości.Mówiłem Generale by ostrożnie z tym supermakro bo to ludziom szkodzić może.Otóż szkliwo jest
bardzo dobrym sposobem na rozpoznawanie meteorytów a zwłaszcza owe bąble w szkliwie.Gdyby wiedział
Zibi o tym,nie wlókłby z Afryki zwykłego kamienia podejrzewając go o księżycowe obywatelstwo.Ponieważ,
jak sądzę chodzi o takie impaktowo stopione brekcje jak Dho 026 i 457 do 465 więc jak każdy wie mają one
no powiedzmy, bąbelki w szkliwie.Mają również trochę żelaza są wiec trochę magnetyczne (wiem bo mam).
Szkliwo o różnym składzie jak i plagioklazowe dobrze widać na cienkich płytkach i dobrze jest wiedzieć jak
odróżnić szkliwo w szlace od tego w meteorytach.Panie Generale masz Pan za mało tego towaru z bąblami
by poświęcić mu więcej czasu.Jedyna korzyść z tego to,że Tin już wie o szkliwie w meteorytach.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz mar 15, 2012 12:48 pm

zadam chyba jedno z najprostszych pytań":

Panie WMakocki - pokazywał Pan wiele okazów tutaj na forum (i nie tylko tutaj) - które w Pana ocenie są meteorytami. Proszę napisać - ile z tych okazów zostało przebadanych przez jakąkolwiek instytucję naukową i ich pochodzenie meteorytowe zostało oficjalnie potwierdzone.

ps. Mam tu na myśli oczywiście europejskie znaleziska - bo o nich cały czas tu dyskutujemy pokazując zdjęcia.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz mar 15, 2012 2:23 pm

Proste bo proste ale żeby było mądre!No bo jak zadam proste pytanie .Tomasir, ile razy zdradziłeś żonę? czy
coś w tym stylu,to w przypadku posiadania żony odpowiedź jak będzie wyglądała? Myślę,że -to nie twój zasmarkany
interes- i to byłaby właściwa odpowiedź do tak postawionego pytania.Niemniej jednak na pytanie można odpowiedzieć pośrednio.Jak myślisz,od kogo np.Michał Rolnik i inni kupują meteoryty.Co prawda Farmerowi
podwinęła się ostatnio noga i stracił 40 kg na wadze ale może odpowie na twoje pytanie.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz mar 15, 2012 3:21 pm

Panie Generale masz Pan za mało tego towaru z bąblami
by poświęcić mu więcej czasu.

Towaru nie jest mało a ile to nie będę pisał przez 3 lata nazbierało się trochę tego.
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz mar 15, 2012 3:33 pm

no i Sherman ten kamyczek wygląda już całkiem obiecująco... jak jeszcze piszesz że zawiera nikiel to jest to solidna podstawa w stronę klasyfikacji!
martwi mnie natomiast widoczny brak troilitu przy ziarnach żelaza... no i sądząc po reliefie ziaren z pod mikroskopu wyglądają bardziej na tlenki jak na krzemiany...
ale walcz chętnie się dowiem co to jest.

a WM jak zwykle kręci... jak Polski (nie)rząd...
Tomasir - "pomógł byś mi z robotą?"
WM - "tak możesz kupić mi piwo.."
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz mar 15, 2012 3:45 pm

no i Sherman ten kamyczek wygląda już całkiem obiecująco...

Ojjoj widzę ze tu czeski film
mój jest ten
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz mar 15, 2012 4:17 pm

Oj Generale namieszałeś jak baba w torebce za kluczami.Tak ,tam jest nikiel a dodatkowy test robił Pan K.Kwaśny.
Poważniejszy problem jest w czym innym.Takiej jak ta teksturze gdzie minerały mają więcej luzu i bardziej
odpowiadają określeniu,że tkwią w metalu, pasowała by tekstura lodranitu np.GRA 95209 lub primit.ach.QUE 99059
Klubowy geolog twierdzi,że bez porządnego sprzętu to on może.....Ja zresztą też mogę.....A czy może być bardziej
głupi handlarz od tego, który nie wie co sprzedaje.Wysłałem próbki do badań ale kiedy będą wyniki to cholera wie.
Póki co dorabiamy legendę bo bez niej będzie kiepsko.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz mar 15, 2012 5:03 pm

WMakocki napisał(a):Proste bo proste ale żeby było mądre!No bo jak zadam proste pytanie .Tomasir, ile razy zdradziłeś żonę? czy
coś w tym stylu,to w przypadku posiadania żony odpowiedź jak będzie wyglądała? Myślę,że -to nie twój zasmarkany
interes- i to byłaby właściwa odpowiedź do tak postawionego pytania.Niemniej jednak na pytanie można odpowiedzieć pośrednio.Jak myślisz,od kogo np.Michał Rolnik i inni kupują meteoryty.Co prawda Farmerowi
podwinęła się ostatnio noga i stracił 40 kg na wadze ale może odpowie na twoje pytanie.WJM

Nie pytam ile Pan kupił - ale ile z znalezisk europejskich miało potwierdzone meteorytowe pochodzenie. Bo skoro Pan za osobę mocno obytą w temacie uchodzi - to chciałbym to wiedzieć.

A co do Mike'a Farmera - może być Pan spokojny. Wszystkie maile jakie do niego wysłałem doczekały się w terminie góra 2-3 dni odpowiedzi. Oczywiście rzeczowej i na temat. Dodatkowo dodam, że każdy zagraniczny poszukiwacz, z którym się komunikowałem - służy pomocą, pomimo, ze nie ma w tym żadnego interesu. Tylko u Nas w Polsce - niektórzy jeszcze w PRLu zostali węsząc wszędzie spiski..

ps. W przypadku zdradzania żony - u mnie odpowiedź jest prosta - nie zdradzam, ale widzę - że niektórzy mają z tym problem :mrgreen:
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz mar 15, 2012 7:59 pm

WMakocki napisał(a):Oj Generale namieszałeś jak baba w torebce za kluczami.Tak ,tam jest nikiel a dodatkowy test robił Pan K.Kwaśny.

Chyba nie bo zapytanie było czy Pan Kwaśny robił test kamienia podobnego do mojego , a pokazał kamień
W okazie Pana WJM z tymi ładnymi metalowymi kulkami test na nikiel wskazuje ,że jest Pan nikiel.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/5 ... directlink

Więc sprostowałem o jaki kamień chodziło aby było wszystko jasne.
sherman
meteorytoman

Postprzez Zibi » Cz mar 15, 2012 9:40 pm

WMakocki napisał(a):...Gdyby wiedział Zibi o tym,nie wlókłby z Afryki zwykłego kamienia podejrzewając go o księżycowe obywatelstwo.Ponieważ, jak sądzę chodzi o takie impaktowo stopione brekcje jak Dho 026 i 457 do 465 więc jak każdy wie ...

Oj WMakocki, z geografii też niedokształcony, z geologii kiepski...
Całe szczęście, że na SWOICH meteorytach się znasz :D
Szkoda mi tylko Shermana i innych, którym zawróciłeś w głowie
ale to już ich wybór.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz mar 15, 2012 9:46 pm

Wybacz Sherman ale jak dla mnie to 2 różne kamienie albo cięte z różnej strony... chociażby z powodu ilości Fe do reszty
z reszta w obu przypadkach moją uwagę zwraca niezwykle wysoki relief "krzemianów" o czym już wspominałeś.
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?