dzisiejsza znajdka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: dzisiejsza znajdka

Postprzez sherman » Pt mar 16, 2012 12:00 am

Wysłałem próbki do badań ale kiedy będą wyniki to cholera wie.
Póki co dorabiamy legendę bo bez niej będzie kiepsko.WJM

:lol:
WJM Ile juz legend drobiłeś do kamieni których zapewne nie udało się importować razem z innymi?
Było to już kilka razy badania również :wink: Mam w dupie jakieś tam legendy Już dawno przestało to działać więc po jakiego ten cyrk?
Na wejściu spalił się Pan z tekstem o rejestracji swych kamieni i odświeżaniu kontaktów.
A teraz znowu te badania poczekajmy ze 2 latka bo to rzadki i nie typowy :wink: meteoryt.
Ciężko niklu się w nim doszukać, jak na razie to Pan Kwasny tego nie potwierdził a kamień jakiś taki nie jaki :wink:
Już dawno przestałem wierzyć w to że jednak jest na forum ktoś kto powie ci prawdę itd.
Jestem tu bo mam meteoryty!
A co z nimi będzie to już mało mnie obchodzi kiedyś sie trafi ale jak sie trafi to będzie w czym wybierać.
Pamiętam tekst Cimały ze pierwszy za puka do mych drzwi :lol: tylko zapomniał dodać ze musi zrobić dziurę w dachu
bo inaczej nie rozpozna go:lol:
sherman
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt mar 16, 2012 8:10 am

sherman napisał(a):Już dawno przestałem wierzyć w to że jednak jest na forum ktoś kto powie ci prawdę itd.
Jestem tu bo mam meteoryty!

A od kiedy na forum jest choć 1 osoba, która odpowiada za klasyfikację meteorytów? Wyślij do dowolnego ośrodka w kraju lub za granicę i tyle. Naprawdę pół-inteligentna małpa potrafi to zrobić. Tylko potem nie dorabiaj jakiejś teorii spiskowej jak przypadkiem usłyszysz, że to nei meteoryt :mrgreen:
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt mar 16, 2012 8:46 am

Ja Shermanowi w głowie nie mieszam bo niema w czym.Myślałem o Saharze a nie o pustyni Błędowskiej
z tematu o pseudo meteorytach,moja pomyłka.Ale jest pomysł by wysłać zdjęcia na dużą stronę meteorwrongs
do Koroteva. Po co się męczyć nad Wisłą.Generale na przyszłość pokazuj swoje własne zdjęcia i nie wprowadzaj
ludzi w błąd. Po co Keny musi pisać o wysokim reliefie i tlenkach patrząc na oliwiny. Zastanawia mnie jedno,
dlaczego patrząc na zdjęcie,Które w każdym miejscu jest podobne do znanych meteorytów uparcie próbuje
się dowieść,że to jest szlaka mimo,że takiej szlaki niema.Gdyby była, to jako towar powszechnie dostępny
znana byłaby wszystkim zainteresowanym,a zdjęcia ze wszystkich stron świata obecne by były na stronie
Koroteva.Po co zwlekać wysyłam!.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt mar 16, 2012 11:03 am

Ja Shermanowi w głowie nie mieszam bo niema w czym.
:lol:
Bardzo śmieszne
Generale na przyszłość pokazuj swoje własne zdjęcia i nie wprowadzaj
ludzi w błąd.

Nie wprowadzam w błąd to Pan mi napisał ze kamień zawiera nikiel Tin mówi ze nie zawiera a Pan Kwaśny potwierdza ale nie ten kamień więc reszta jest zrozumiała kto kręci.
Co do struktur to mam stopy bardziej wyraziste i z jeszcze ładniejszymi liniami neumana...
co z tego jak niklu nie ma a zamiast niego jest mangan.

Zibi czekam aż pokażesz te odpady co niby mają bardziej wyraziste i z jeszcze ładniejsze linie neumana...
Napisać łatwo lecz pokazać już nie tak,
Mój met. wygląda tak
Obrazek

Jeżeli upierasz się ze to odpad i masz bardziej podobne do met. to pokaż czekam :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt mar 16, 2012 11:37 am

neumann lines: "They can be seen after a polished meteorite cross-section is treated with acid."

A twój kawałek żelastwa nawet nie jest wypolerowany, co widać gołym okiem. Równie dobrze mogą to być pozostałości po cięciu (ich głębokośc to sugeruje) oraz szlifowaniu.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt mar 16, 2012 3:57 pm

WMakocki napisał(a):Ale jest pomysł by wysłać zdjęcia na dużą stronę meteorwrongs
do Koroteva.

Bardzo dobry pomysł! tylko chyba jest jedno "ale" - zamieszczanie tam zdjęcia to przebadane okazy. Czy ten już był i ma opinię, co to jest? Jeśli nie był zbadany, to wysłać do zbadania i wtedy będzie fotka z informacją co to jest, a przynajmniej dlaczego nie jest meteorytem :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt mar 16, 2012 4:03 pm

sherman napisał(a):Zibi czekam aż pokażesz te odpady co niby mają bardziej wyraziste i z jeszcze ładniejsze linie neumana...
Napisać łatwo lecz pokazać już nie tak ...

Ano niełatwo, bo foty muszę zrobić a mam masę innych zajęć, to forum na szczęście to nie moje życie :)
A te twoje linie neumana faktycznie jakieś podejrzanie grube a powinny być cieniutkie, bo to mikro pęknięcia w strukturze po płaszczyznach kryształu.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Pt mar 16, 2012 6:47 pm

Tin te kulki x100 tak wyglądają nie podobne do typowych chondr?

A co do tego zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/5r ... directlink to fajnie to wygląda. Trzeba by się tylko upewnić czy to nie jakiś dodatek stopowy ale szanse na meteoryt są całkiem spore. Tym bardziej, że oprócz żelaznych kulek widać tam również coś, co może być chondrami.

Światło odbite dla metalowych przechodzące dla minerałów
https://picasaweb.google.com/1140786172 ... directlink
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pt mar 16, 2012 10:19 pm

A te białe "chondry" z falbankami dookoła to co ? firankowe ? :-D
w życiu takich nie widziałem... no ale być może mało widziałem...
pozdr.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sherman » N mar 18, 2012 12:56 am

tomasir napisał(a):neumann lines: "They can be seen after a polished meteorite cross-section is treated with acid."

A twój kawałek żelastwa nawet nie jest wypolerowany, co widać gołym okiem. Równie dobrze mogą to być pozostałości po cięciu (ich głębokośc to sugeruje) oraz szlifowaniu.

Obrazek
wtedy będzie fotka z informacją co to jest, a przynajmniej dlaczego nie jest meteorytem :)

Widzę ze z góry założone ze to nie met. :P
Jeśl twierdzicie uparcie ze to żelastwo to proszę o zdjęcie podobnej str. przecież musi ktoś ten odpad znać więc problemu nie powinno być.
Obrazek

Może Kenny wyjasni dlaczego moje kamienie to nie met. :wink:
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=me ... tAbU4bnnBA
https://picasaweb.google.com/1120277661 ... pvLtuyuRg#
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N mar 18, 2012 1:54 am

Obrazek

Rafale, może byś w końcu łaskawie opisał zdjęcia? Bo ja dalej nie wiem, czy to górne to po wyszlifowaniu a dolne po wytrawieniu wyszlifowanej powierzchni, czy raczej dolne to stan przed szlifowaniem? (obawiam się, że to drugie)
Czy to naprawdę przekracza Twoje możliwości? Może Ty nie masz nic innego do roboty, ale ja, i podejrzewam że wiele innych osób, ma co robić i nie będzie na twoje życzenie przeszukiwać internetowych archiwów, by znaleźć fotki, jakie sobie zyczysz. Po prostu, widzimy w tych okazach cechy, które dyskwalifikują je, jako meteoryty (np. wygląd inkluzji w owym żelastwie) więc nie nam udowadniać, że to nie meteoryt. Daj to do zbadania w którymś z laboratoriów i przekonaj nas, że się myliliśmy. A z takiej omyłki byłbym osobiście zadowolony, bo w końcu to forum poznałoby nowy polski meteoryt (znalezisko, nie spadek) :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » N mar 18, 2012 10:18 am

uważam że nie jest to meteoryt bo...
Obrazek

przestrzenie zaznaczone kółkami wyglądają mi na klasyczną zgorzel - tlenki powstałe przy produkcji żelaza

Obrazek

obszary zaznaczone na tym zdjęciu wyglądają mi na szkliwo z widocznymi dziurkami - bąbelkami
To jest moja opinia nikt się z nią zgadzać nie musi.

Co do "chondr" to wyglądają dziwnie te białe wyglądają na żelastwo tylko w świetle odbitym.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » N mar 18, 2012 10:23 am

Bo ja dalej nie wiem, czy to górne to po wyszlifowaniu a dolne po wytrawieniu wyszlifowanej powierzchni, czy raczej dolne to stan przed szlifowaniem? (obawiam się, że to drugie)

Górne przed trawieniem dolne po wytrawieniu, w trakcie trawienia na powierzchni pojawia się czarny nalot (metal nie czarnieje) który po przetarciu choćby palcem schodzi.
Dziwne jest to ze mam tych kamieni trochę i każdy inaczej się zachowuje przy trawieniu.
Daj to do zbadania w którymś z laboratoriów i przekonaj nas, że się myliliśmy.

Dam ale wpierw muszę wydobyć resztę oraz zrobić test na nikiel jeśli to coś go ma to wtedy gdzieś to wyślę.
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N mar 18, 2012 11:33 am

"obszary zaznaczone na tym zdjęciu wyglądają mi na szkliwo z widocznymi dziurkami - bąbelkami
To jest moja opinia nikt się z nią zgadzać nie musi."

To rzeczywiście tak wygląda i chyba tym jest.Ale patrząc na zdjęcia, na picasa, jest to tylko lekko zeszlifowana
powierzchnia fragmentów mogących nie mieć związku z pierwszym, tym wytrawionym. Takie szlify są bez sensu.
Na wytrawionym widać to co zwykle na IAB,IIE czy nawet ataksycie Dronino. Inkluzie krzemianowe,siarczkowe
czy węglowe i szkliwa mają różną strukturę i często są porowate.Przypomina się historię czeskiego żelaznego
meteorytu z porowatym szkliwem i taką ilością różnych wtrąceń,które nie pasują w żaden sposób do klasyfikacji
i ogólnych teorii o meteorytach żelaznych.Met. Chlumec przez 20 lat jest ciągle w "powietrzu"Więc nim się
napisze ,że porowate inkluzje krzemianów czy szkliwa w żelazie to nie meteoryt to może lepiej zapoznać się
z budową takich met.jak Kadaikanal czy Weekeroo Station.Po co udawać że się widzi co innego niż jest,bo to
tak jakoś niepoważnie.Co mnie się czasami podoba a czasami nie.Pozdrawiam WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez rolnik » N mar 18, 2012 2:24 pm

sherman ,chyba z tym ostatnim kamieniem żelaznym ktos chce ciebie puścić w kanał
rolnik
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?