Ciężki (wysoka gęstość) brązowy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Ciężki (wysoka gęstość) brązowy

Postprzez lejkers » N kwi 01, 2012 3:05 pm

Prośba do Geologa
Kilka lat temu znalazłem na Mazurach coś takiego: Kamień ponad 1100g jak na zdjęciu, z obydwu stron lekko wrzecionowatego okazu wyraźnie jakby "odstrzelone kawałki po których pozostały lekko zaniebieszczone odłamane powierzchnie (jedna z nich pozostała, druga odcięta i stracona), tak jakby były pod wpływem wysokiej temperatury. Kamień z zewnątrz wygląda jakby był pokryty starą (może nawet wtórnie zrekrytalizowaną skorupą w której wyraźnie widoczne są "spalone" siarczki. Jednoznacznie mozna powiedzieć, że przyciąga magnes - nieco słabiej niż przec. bazalt. Detektor nie wykrywa w nim żelaza zredukowanego (instrument nie mylący się). Intrygująca jest jego gęstość - kilka powtórzeń potwierdziło wynik 3,76g/cm3. Czy ktoś może powiedzieć, czy ziemskie skały mogą posiadać taką gęstość, jakie? Czy wart jest badań, czy ktoś może mi pomóc w ich wykonaniu? Wysłałem (bezpowrotnie i bez echa) dawno temu sporą próbkę do badań..., ale nie chciałbym o tym pisać, bo chyba bardzo źle trafiłem, trudno.
Obrazek[img]https://lh6.googleusercontent.com/-LZDdTNcqWwM/SdZo6sv1yDI/AAAAAAAAACg/PQA3H9e1DWg/s512/P1130268zmn2.jpghttps://lh6.googleusercontent.com/-x ... 683br2.jpg[img]https://lh3.googleusercontent.com/-hH01EAJqrE4/SdZrIiVmMJI/AAAAAAAAACw/cqLYfgS_vIA/s512/brown1%25283%252C76gcm3%2529.jpg[/img][/img]ObrazekObrazek
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Re: Ciężki (wysoka gęstość) brązowy

Postprzez Kenny » Pn kwi 02, 2012 9:15 pm

musisz poprawić fotki bo nie banglają.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Wt kwi 03, 2012 12:10 pm

Kenny napisał(a):musisz poprawić fotki bo nie banglają.

Dzięki za odzew, poprawię chyba dopiero w święta, albo tuż po. Ponawiam tymczasem pytanie co może oznaczać taka gęstość materii?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt kwi 03, 2012 12:45 pm

Gęstość jak najbardziej ziemska, bardzo zbliżoną mają np. pospolite syderyty.
TomX
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 03, 2012 2:28 pm

jest wiele ziemskich minerałów o bardzo wysokiej gęstości
ich zawartość w skale może znacząco podnosić gęstość samego kamienia
i nie mówię tu o samym syderycie ale np baryt, magnetyt, galena, piryt itp...
a że gęstość skały jest średnią gęstością minerałów ją tworzących... to odpowiedź nasuwa się sama.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr kwi 04, 2012 9:09 am

Lejkers a napisz komu wysłałeś, masz jakiś obawy? Mam nadzieję,że to było wcześniej uzgodnione.Pora by dać
po łapach tym kolekcjonerom próbek.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr kwi 04, 2012 7:43 pm

WMakocki napisał(a):Lejkers a napisz komu wysłałeś, masz jakiś obawy? Mam nadzieję,że to było wcześniej uzgodnione.Pora by dać
po łapach tym kolekcjonerom próbek.WJM

Panie Wacławie, nie o moje obawy chodzi. To jest powszechnie znane nazwisko, rzec mozna: autorytet w powszechnym mniemaniu /za wielką wodą, i nie o R.H. chodzi, ani o żadnego z zacnych i znanych dilerów/. Mam jednak obawy że ujawnienie nazwiska może zaszkodzić innym, którzy z pewnością szukali, albo będą u niego szukać pomocy, więc już niech tak pozostanie. Wysyłka oczywiście była uzgodniona i potwierdzona po jej otrzymaniu.
lejkers
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?