Miał trafić do pseudometeorytów i pewnie tam trafi, ale...

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Miał trafić do pseudometeorytów i pewnie tam trafi, ale.

Postprzez Kenny » Wt kwi 03, 2012 9:02 pm

w warszawie pytaj na wydziale geologii UW (wiem że mają szlifiernie)
na AGH szlifiernią zajmują się państwo Szumni siedzą w A0 ale dokładnych danych adresowych nie podam...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Wt kwi 03, 2012 9:42 pm

Dziękuję :D
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr kwi 04, 2012 9:29 am

Meteorwrong napisał(a):Dziękuję :D

Kilka lat temu można było w PIG na Rakowieckiej (ale nie lękajcie się że na Rakowieckiej!), 60 PLN a teraz nie wiem czy aktualne. Siedziba główna
ul. Rakowiecka 4
00-975 Warszawa
tel. (+48) 22 45 92 000
fax (+48) 22 45 92 001
[email protected]
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr kwi 04, 2012 10:32 am

Dzięki. Polecono mi jeszcze Instytut Nauk Geologicznych PAN na Twardej, z podobno dobrą szlifiernią.
Sprawdzę tropy i dam znać.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr kwi 04, 2012 1:59 pm

sherman
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr kwi 04, 2012 3:07 pm

Dzięki Sherman.
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr kwi 04, 2012 6:37 pm

Dzięki Sherman.

Nie za ma co :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr kwi 04, 2012 7:53 pm

Meteorwrong napisał(a):Dzięki. Polecono mi jeszcze Instytut Nauk Geologicznych PAN na Twardej, z podobno dobrą szlifiernią.
Sprawdzę tropy i dam znać.

Zapomniałem jeszcze i o takim adresie, chociaż nigdy z niego nie korzystałem. Polecił mi go swego czasu bardzo życzliwy mi profesor Kaźmierczak, jako lab z certyfikatami międzynarodowymi. Oto adres i cennik. http://www.ing.pan.pl/3Osrodek_Wwa.htm

Laboratorium Analiz Podstawowych
Instytutu Nauk Geologicznych
Polskiej Akademii Nauk

Cennik
usług na prace analityczne
Rodzaj prac Jednostka miary Cena netto VAT
22% Cena
brutto
1 wykonanie płytki cienkiej standardowej (polerowanej lub zakrytej) 27 x 45 mm szt. 65,00 14,30 79,30
2 wykonanie płytki cienkiej powiększonej 45-55 x 60-80 mm szt. 150,00 - 200 33,00 -44,00 183,00 -244,00
3 dopolerowanie płytki cienkiej szt. 40,00 8,80 48,80
4 cięcie skał i innych materiałów godz. 40,00 8,80 48,80
5 przygotowanie prób do analiz* godz. 40,00 8,80 48,80
6 maceracja na mikrofaunę skał krzemionkowych próbka 65,00 14,30 79,30
7 maceracja na mikrofaunę skał innych próbka 50,00 11,00 61,00
8 maceracja osadów na Cladocera próbka 40,00 8,80 48,80
9 maceracja osadów na okrzemki próbka 40,00 8,80 48,80
10 przygotowanie preparatu z okrzemaek próbka 33,00 7,26 40,76
11 przygotowanie preparatu do badań SEM/EDS próbka 45,00 9,90 54,90
12 praca na SEM lub EDS godz. 85,00 18,70 103,70
13 roztwarzanie skał krzemianowych próbka 42,00 9,24 51,24
14 roztwarzanie skał innych próbka 40,00 8,80 48,80
15 analiza AA pierwiastków gr A** seria 10 75,00 16,50 91,50
16 analiza AA pierwiastków gr B*** seria 10 120,00 26,40 146,40

Uwaga - wszystkie ceny mogą być negocjowane

* - obejmuje wszelkie prace polegające na rozdrabnianiu materiału (kruszenie, mielenie, przesiewanie, ucieranie itd.) oraz przygotowaniu frakcji monomineralnych (separacji) do badań geochemicznych, geochronologicznych, izotopowych i rentgenostrukturalnych, kalkulacja umowy oparta na określeniu zakresu i czasochłonności prac;
**- oznaczenie metoda absorpcji atomowej zawartości pierwiastków: Li, Na, K, Mg, Ca, Mn, Fe, Cu, Zn, Pb, Ni, Co, Cd, Rb z roztworów wodnych w seriach po 10 oznaczeń, cena nie obejmuje prac przygotowawczych (poz.5) oraz roztwarzania (poz.13 lub 14);
***- oznaczenie metodą absorpcji atomowej zawartości pierwiastków: Al, Si, Ti, V, Cr, Sr, Ba z roztworów wodnych w seriach po 10 oznaczeń, cena nie obejmuje prac przygotowawczych (poz.5) oraz roztwarzania (poz.13 lub 14)

Warszawa, 17 luty 2009 r.

Kierownik
Laboratorium Analiz Podstawowych

Dr Ryszard Orłowski
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr kwi 04, 2012 8:38 pm

Byłem tam dziś rano :D i odniosłem bardzo dobre wrażenie. Rozmawiałem z panem kierownikiem Orłowskim (rozmowa nader przyjemna, zwieńczona ciekawą wymianą doświadczeń). Zresztą umówiliśmy się na jutro rano na meteorytowe spotkanie w szerszym gronie :wink:
O szczegółach i efektach poinformuję niebawem.

W tej chwili opracowywany jest nowy cennik, więc wszelkie detale trzeba uzgadniać bezpośrednio z panem Orłowskim.
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr kwi 04, 2012 9:29 pm

Meteorwrong napisał(a):
W tej chwili opracowywany jest nowy cennik, więc wszelkie detale trzeba uzgadniać bezpośrednio z panem Orłowskim.

No, i fajnie jest! Życzę szczerze owoców z nawiązanych kontaktów. Szkoda, że mieszkam prawie na końcu świata, tam, gdzie jeno Smętka, albo srogiego Perkunosa możesz wypatrzyć, i gdzie noc należy do sypiących iskrami, chyżych Kłobuków hasających po czarnym niebie - chyba taki jeden z nich coś właśnie rok temu zgubił w Sołtmanch... Jestem ciekaw nowości z Lab, bo sam szykuję też coś do analizy. Ale potem trzeba te wyniki zinterpretować jeszcze....
Ostatnio edytowano Cz kwi 05, 2012 8:40 am przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
lejkers
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Śr kwi 04, 2012 10:42 pm

lejkers napisał(a):Szkoda, że mieszkam prawie na końcu świata, tam, gdzie jeno Smętka, albo srogiego Perkunosa możesz wypatrzeć, i gdzie noc należy do sypiących iskrami, chyżych Kłobuków hasających po czarnym niebie

Szkoda? A ja przez całe życie szukam pretekstów do zaszywania się w takich miejscach :wink:

Jakie będą wymierne efekty spotkania w LAP ING PAN, czy "cuś" okaże się meteorytem czy nie, to kwestia jakby drugorzędna. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że tyle rzeczy można się dowiedzieć od mądrzejszych od siebie, a czasem i jakaś drobina własnego śmietnika, który się nosi w głowie, może się komuś przydać.

A Kłobuka to najlepiej za chwost ucapić (o ile te Twoje tam mają) i w cebrzyku zawrzeć. Wtedy będzie nim można jaką babę nastraszyć, a i łomoczący się w wiadrze zawżdy prostej radości na takowym pustkowiu dostarczy :wink: Hie hie...
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz kwi 05, 2012 6:26 pm

Aktualizacja z dziś: byłem. O doktorze Orłowskim i jego współpracownikach mogę mówić w samych superlatywach. Bardzo profesjonalni, otwarci i życzliwi ludzie.

Podumaliśmy nad proweniencją dwóch rzeczonych obiektów, zgodnie stwierdziliśmy, iż na tym etapie nie można wykluczyć w ich przypadku żadnej z opcji. Pojawiła się nowa koncepcja i ... (psst! :wink: ). Więcej w przyszłym tygodniu.
Wziąłem też ze sobą wspomniany już przeze mnie na forum antracyt z metalowymi "ziarnami" (muszę w końcu zrobić zdjęcia). Próbowałem zaprezentować śmiałą teorię, że moim zdaniem to pozostałości po meteorycie, który walnął w karboński skrzyp, chondry posypały się dookoła, a to są właśnie jego metalowe składniki, które z czasem... :mrgreen:
Niestety, ta rewolucyjna, choć ad hoc sklecona teoria nie spotkałą się z należytym przyjęciem. Wizja spektakularnej kariery naukowej prysnęła jak... meteoryt uderzający w skrzyp :| Rzecz jasna, był to żart. Być może naturę przedmiotu pomogą wyjaśnić specjaliści "osadowcy".
Wzbudziłem również konsternację mówiąc gdzie ów antracyt znalazłem, i że przez kilka lat w tym rejonie znajdowałem ładne okazy gagatu, w tym jeden z odciskiem kory araukarii (jak sądzę). Teoretycznie to niemożliwe :D

TL;DR: Laboratorium Analiz Podstawowych ING Pan na ul. Twardej w Warszawie zdecydowanie polecam. O postępach identyfikacji będę informował w przyszłym tygodniu.
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 05, 2012 8:05 pm

yyyy... :)
antracyty to węgle metamorficzne czyli poddane działaniu niewyobrażalnych ciśnień i wysokich temperatur... gagat to natomiast forma węgla brunatnego twardego a więc nawet nie węgiel kamienny... stąd pewnie zdziwienia :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz kwi 05, 2012 8:28 pm

To jedno, a drugie, że w ogóle były w tym miejscu - lokalizacja wiślana pomiędzy Warszawą o Górą Kalwarią. "Fanty" znajdowane zwykle podczas brodzenia na płyciznach pośrodku rzeki, łachy... Miejsca głownie dostępne z łódki. Po kilku latach źródełko kopalin wyschło; ruchy piasku, zmiana nurtu itp.
Zrobię zdjęcia i wrzucę do "Ciekawostek".
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » So kwi 14, 2012 6:37 pm

Dzięki uprzejmości pana doktora Orłowskiego z LAP PAN na Twardej, nowa porcja informacji na temat porowatego obiektu: w porach obecne jest żelazo (najprawdopodobniej bez niklu) i ładnie wykrystalizowany magnetyt. Obecny też jest mangan, choć na razie nie wiadomo w jakiej postaci, i krzemiany. Nie dało się zauważyć nic, co jednoznacznie wskazywałoby na kosmiczne pochodzenie obiektu, (cyt.) "co jeszcze o niczym nie przesądza".

Więcej danych najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu. 8)
Meteorwrong
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?