Re: (Wygląda jak) metal w antracycie

Postprzez lejkers » N kwi 08, 2012 8:48 pm

Meteorwrong napisał(a):Ale z odciskiem sygilarii? Gwóźdź wydłubię i próbę uczynię.

(Chwilę później)
Ukruszyłem kawałek i próbowałem podpalić. Tliło się to-to niechętnie, nie pryskało, nie skwierczało.

Moja nieuwaga oczywista. Pogubiłem się w informacjach na temat tego węgla. Oczywiście, jeśli to ma odciski sygilarii lub czegoś tam podobnego, to moja sugestia ze smołą jest zupełnie nietrafiona. Jeśli to faktycznie jakaś postać węgla kopalnego, to fachowcy meteorytowi powinni skupić się nad możliwością odkrycia w nim jakiegoś archeometeorytu - może??? Sam jestem zainteresowany podobną problematyką, więc będę śledził poczynania detektywów meteorytowych. Swoją drogą na świecie odkrywane są skamieniałości przedmiotów, które mogą przyprawić o zawrót głowy.
(tu skasowałem część podpisu, jako mało wyszukanego komentarza - na szczęście nie mojego pomysłu).
by Lloyd on Sun Apr 12, 2009 12:05 pm
Here are some images relevant to this thread.
Human leg fossil in 1950s cowboy boot, possibly from man fall from plane onto power line and animal carry away rest of body.
Obrazek
Ostatnio edytowano Pn kwi 09, 2012 9:57 am przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » N kwi 08, 2012 9:15 pm

I śmieszno i straszno... :shock: Wygląda trochę jak betonowy bucik...

Był kiedyś przypadek takiego OOTO (out-of-time-object) jak garnek w pokładzie węgla, ale znalazło się wytłumaczenie. Poszukam i wkleję.

Tu:
http://paleo.cc/paluxy/ironpot.htm
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Kenny » N kwi 08, 2012 11:30 pm

pomysł z gwoździem dobry do kamienia z "metalowymi" kulkami :) co do tego z odciskiem skłaniał bym się do węgla sapropelitowego (powstałego nie ze szczątków roślin bezpośrednio tylko z mułu powstałego ze szczątek roślinnych (startych na pył))
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn kwi 09, 2012 12:01 am

Litości! Ile tam jeszcze macie nazw na ten wongel?!

(A może wymyślają je po prostu na poczekaniu... :? )
:wink:

EDIT:
Wyszperane w trakcie poszerzania wiedzy:
1.Węgiel sapropelowy węgiel powstały z sapropelu, tworzący rzadką i specjalną postać węgla kamiennego

2. "Węgiel stanowi niezwykle trudne tworzywo w pracy rzeźbiarskiej ze względu na swoją wyjątkową kruchość. Pociąga jednak twórców niepowtarzalną fakturą. Dla celów artystycznych używane są 3 rodzaje węgla:

* matowy (sapropelowy).
* błyszczący (humusowy),
* mieszany - włóknisty.

Z węgla matowego najbardziej poszukiwany jest kenel, z którego można wykonywać rzeźby wolnostojące, czasem wieloczłonowe. Inną jego odmianą jest gagat służący głównie do wyrobu biżuterii."

Czyli, jak by nie patrzeć, jesteśmy w domu :D
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn kwi 09, 2012 6:46 am

lejkers napisał(a): Jeśli to faktycznie jakaś postać węgla kopalnego, to fachowcy meteorytowi powinni skupić się nad możliwością odkrycia w nim jakiegoś archeometeorytu - może???

kopalny meteoryt a węgiel to zupełnie inne rzeczy ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn kwi 09, 2012 8:19 am

hehe :) wungiel to jeszcze nic :)
poczytaj o piaskowcach albo wapieniach tu dopiero zaczyna się jazda.... :D
Kenny
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn kwi 09, 2012 10:30 am

Kenny napisał(a):hehe :) wungiel to jeszcze nic :) poczytaj o piaskowcach albo wapieniach tu dopiero zaczyna się jazda.... :D

OOO, NIE! Najpierw dojdę do siebie po zderzeniu z Łyskiem z pokładu Idy! :D
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn kwi 09, 2012 11:58 am

Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn kwi 09, 2012 9:14 pm

Kenny, litości...
...
ale te ooidy to mi się nawet podobają ;-)
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pn kwi 09, 2012 11:08 pm

Obrazek
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt kwi 10, 2012 6:39 am

Meteorwrong napisał(a):Obrazek

większość studentów geologii ma taką minę jak mają zaliczenie tych klasyfikacji na analizie mikrofacjalnej :D mimo wszystko jak się już załapie jest prosta i bardzo pomocna :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr kwi 11, 2012 9:40 am

Meteorwrong napisał(a):Z węgla matowego najbardziej poszukiwany jest kenel, z którego można wykonywać rzeźby wolnostojące, czasem wieloczłonowe."

Ja kiedyś znalazłem właśnie kenel (najprawdopodobniej):

http://poszukiwanieskarbow.com/forum/vi ... el#p355757
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz kwi 12, 2012 11:40 am

tribal216 napisał(a):większość studentów geologii ma taką minę jak mają zaliczenie tych klasyfikacji na analizie mikrofacjalnej :D

No to nie zazdroszczę :D

tomasir napisał(a):Ja kiedyś znalazłem właśnie kenel (najprawdopodobniej):

Niestety, bez rejestracji nie widać :cry:

I mała aktualizacja dotycząca wungla: w poniedziałek byłem rekreacyjnie nad Wisła powyżej Góry Kalwarii. W drodze powrotnej przypomniał mi się wungielny temat. Żeby nie być posądzonym mitomanię i podbieranie okazów z jakieś bocznicy kolejowej, postanowiłem przejść w tryb poszukiwania. Efekty, owszem, były.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ciągu dwudziestu minut znalazłem chyba ponad dwadzieścia kawałków, największe circa 5 cm średnicy, większość ok. 2-3 cm. Różne typy, porowatości. Na wszelki wypadek wziąłem :wink:
Oprócz podsuniętej wcześniej opcji zatopionej barki myślałem jeszcze o jakiejś zakończonej fiaskiem przeprawie promowej lub... elektrowni Kozienice. Pobieżnie "przegooglowałem" sieć w poszukiwaniu informacji o ewentualnym jej podtopieniu w czasie powodzi, ale wszędzie znalazłem informację "elektrownia/teren elektrowni niezagrożony".
O ile koncepcja transportu rzecznego kawałków węgla na odległość 60-90 kilometrów (meandrując) wydaje się jakoś tam prawdopodobna, o tyle przeniesienie na taką odległość dużych kawałków gagatu, które znajdowałem (zakładając to samo źródło) wydaje się już mniej realna - niski stopień obtoczenia, pęknięcia itd.
Trzeba by sprawdzić teren powyżej Kozienic...
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz kwi 12, 2012 3:22 pm

ładne widoczki - jak meteoryty pustynne ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 12, 2012 4:27 pm

węgiel ma bardzo niską gęstość stąd może migrować na duuuże odległości a że jest lekki to często płynie "w zawieszeniu w toni" i się nie obtacza... co najwyżej zaokrąglają się krawędzie. pozdro
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...