sopel napisał(a):zdjęcia w maro powierzchni
więc tak panie lejkers na oszlifowanej powierzchni jest jeden wielkości 1mm koloru złotego i kilka ledwo widocznych ,na powierzchni kilka bardzo małych rdzawych grudek
Witaj Sopel! Z tymi siarczkami rzuciłem hasło, gdyż na ładnych płytkach posiadających w miarę grubą skorupę można dostrzec pewną prawidłowość, że jeśli w matrixie widoczne są liczne drobne siarczki, to w skorupie na szlifie zwykle z takim samym rozmieszczeniem występują rdzawe punkciki tlenków żelaza utlenionego, ergo spalonego troilitu. Wniosek z takiej obserwacji można wywieść taki, że ten Twój okaz coś podobnego do skorupy utworzonej termicznie ma.
Na tym ładnym kolorowym cudaku zaś, makro 1 zdjęcie (ileż tego u Ciebie jest, i jaka egzotyka!) widać skupiska białych kuleczek. Np. coś takiego można dostrzec na niektórych planetarnych, gdzie na skorupie widać kremowo-pomarańczowe pumeksowate struktury, bardzo delikatne, pod którymi właśnie takie stopione kuleczki plagioklazów można zaobserwować w miejscach, gdzie owy "pumeks" odpadł- mam tu na myśli np. LA001(2), lub Jego Wysokość ALH 84001. Ja bym ryzykował przypuszczeniem, że może to być jakiś stopiony plagioklaz /?/, bo naturalnie to jakby inaczej one wietrzeją. Niech Kenny /bo Zibi skromnie twierdzi, że się na tym nie zna