pytanko

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: pytanko

Postprzez lejkers » So maja 05, 2012 7:58 pm

sopel napisał(a):zdjęcia w maro powierzchni
więc tak panie lejkers na oszlifowanej powierzchni jest jeden wielkości 1mm koloru złotego i kilka ledwo widocznych ,na powierzchni kilka bardzo małych rdzawych grudek

Witaj Sopel! Z tymi siarczkami rzuciłem hasło, gdyż na ładnych płytkach posiadających w miarę grubą skorupę można dostrzec pewną prawidłowość, że jeśli w matrixie widoczne są liczne drobne siarczki, to w skorupie na szlifie zwykle z takim samym rozmieszczeniem występują rdzawe punkciki tlenków żelaza utlenionego, ergo spalonego troilitu. Wniosek z takiej obserwacji można wywieść taki, że ten Twój okaz coś podobnego do skorupy utworzonej termicznie ma.
Na tym ładnym kolorowym cudaku zaś, makro 1 zdjęcie (ileż tego u Ciebie jest, i jaka egzotyka!) widać skupiska białych kuleczek. Np. coś takiego można dostrzec na niektórych planetarnych, gdzie na skorupie widać kremowo-pomarańczowe pumeksowate struktury, bardzo delikatne, pod którymi właśnie takie stopione kuleczki plagioklazów można zaobserwować w miejscach, gdzie owy "pumeks" odpadł- mam tu na myśli np. LA001(2), lub Jego Wysokość ALH 84001. Ja bym ryzykował przypuszczeniem, że może to być jakiś stopiony plagioklaz /?/, bo naturalnie to jakby inaczej one wietrzeją. Niech Kenny /bo Zibi skromnie twierdzi, że się na tym nie zna :) / zrecenzuje mój wywód - będę very happy!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez rolnik » So maja 05, 2012 8:01 pm

leykers podkręciłeś sopela
rolnik
meteorytoman

Postprzez lejkers » So maja 05, 2012 8:16 pm

rolnik napisał(a):leykers podkręciłeś sopela

to takie głośne myślenie ROLNIKU, z licznymi znakami zapytania - jak widać. Ale jeśli byłaby możliwość, to warto byłoby zbadać te przypuszczalnie stopione kuleczki pod kątem ich ew. witryfikacji - jakiś trop bardziej konkretny by się otworzył. Czy mam rację?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez rolnik » So maja 05, 2012 8:31 pm

leykers ,już kiedyś napisałeś że szukasz tego co wydaje się że nie ma , a to jest , tylko czeka na swoje odkrycie, i o dociekliwości pisałeś ,nie wiem czy ta dociekliwość zaprowadzi mnie gdzieś?
rolnik
meteorytoman

Postprzez lejkers » So maja 05, 2012 9:45 pm

rolnik napisał(a):leykers ,już kiedyś napisałeś że szukasz tego co wydaje się że nie ma , a to jest , tylko czeka na swoje odkrycie, i o dociekliwości pisałeś ,nie wiem czy ta dociekliwość zaprowadzi mnie gdzieś?

Jednak myślę, że warto być dociekliwym, nieufnym - nawet warto nieraz sobie guza nabić. Oczywiście, nie mówię o ślepym, niczym nie uzasadnionym oślim uporze, ale o sytuacji takiej, w której człowiek ma jakieś tam posklejane w głowie puzzle, z których coś mu wynika, a czego Inni na ten czas nie akceptują. Moje wszystkie herezje opierają się na analizie znanych już prawd, tylko rozproszonych, nieraz pozornie odległych od siebie. Najbardziej boli mnie zawsze sytuacja wynikająca z braku wiary, że - tu konkretnie - mozna u nas znaleźć meteoryt planetarny. Jakoś tak się przyjęło, że lądują tylko na Saharze albo innej pustyni, a u nas to niemożliwe. Jeśli nawet taki znaleziony tu kamyk ma zewnętrzne cechy meteorytu planetarnego, to dyskwalifikuje się go tak ad hoc, przypisując mu antropogeniczne pochodzenie, nawet nie podchodząc do bardziej szczegółowych badań. Zresztą myślenie o takich kamieniach (chciałbym, Abyś się ze mną zgodził) zawsze przyćmiewają szufladki SNC - inny dyskwalifikuje się natychmiast. A przecież na Marsie jest aktywność tektoniczna i była woda, i z pewnością dalej jest, więc praktycznie powinny tam występować w zasadzie takie same rodzaje skał jak na Ziemi (oczywiście osadowe mogą być inne, bo w dużej mierze są one pochodzenia biotycznego, a jak tam z tym życiem jest/było, to przecież nie wiemy - ja wierzę prof. Kaźmierczakowi, który przekonany jest, że było a może w jakiej formie i przetrwało). Więc Soplowi dodaję otuchy, żeby się nie zniechęcał, i jak Mu zamkną jedne drzwi, niech puka do następnych... - to jest człowiek z wielką pasją! Ja tak robię. Czy się dopukam? Nie wiem. Wierzę jednak w sens (takiej, czy siakiej natury) motta, które poniżej cytuję. Pozdrawiam serdecznie! P.s - Oczywiście, zupełnie inną sferą jest czyste kolekcjonerstwo. I jeszcze a propos Marsa - dziś o 23:00 w Pr1 radia będzie coś na ten temat.
Ostatnio edytowano Cz maja 17, 2012 5:40 pm przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » N maja 06, 2012 8:15 am

witam.ja panie lejkers nie zniechęcam się pustymi trafieniami [jak pan wie] :D a co do pana opinii podoba mi się :lol: tylko że większość oceni to inaczej ,tak czy tak oddałem fragment tego ''cudnego kamyka'' do fachowca i czekam na opinie :wink:
co do zdjęcia tego leju ,wykonam i wrzucę tylko muszę się tam wybrać :wink:
rolnik ten lej tak wygląda bo z tego co opowiadano mi o tym leju to służył on do pojenia bydła przez długie lata i został on trochę ''rozjeżdżony '' ,kiedyś był głębszy z wyższymi brzegami ,ale wciąż nie twierdze że to krater meteorytowy ,
bardziej interesuje mnie ten kamyk który tam znalazłem ,właśnie ten
Obrazek
wkleiłem drugi raz żeby nie pomylić z innym z tego postu, dlatego że takiego jeszcze nie znalazłem i pytam z czym się może kojarzyć ,pozd.i dziękuje
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 07, 2012 1:28 pm

witam,wrzucam zdjęcia tego leju ,no ale wyszło żle ,duże zagęszczenie ,mniej więcej zaznaczyłem uskok brzegu.przepraszam że nie wyszło lepiej :( ,mogę tylko dodać że te drzewa zarastały sukcesywnie w miarę obniżania się lustra wody aż do całkowitego wyschnięcia ,większość drzew to drzewa liściaste i krzaki gatunku sprzyjającego bagnistemu podłożu,pozd .
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn maja 07, 2012 2:34 pm

tak malo widoczne ze az niewidoczne niestety ;(
tribal216
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt maja 08, 2012 8:06 pm

witam ,prożba o id.nie magnetyczny ,czy to może zlepieniec :?:
Obrazek
i jeszcze jeden też nie magnetyczny ale posiada skorupę koloru białego na której pozostały resztki czarnej,jutro wrzucę fotki przy świetle dziennym ,dziękuje za info. i pozdrawiam
Obrazek
i link
https://picasaweb.google.com/lh/photo/N ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n ... directlink

mam odpowiedż od fachowca odnośnie tego kamyka ,skała magmowa z bardzo dużej głębokości :!:

Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt maja 08, 2012 9:01 pm

Drugi kamień wygląda zupełnie jak klasyczny aplit.
TomX
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr maja 09, 2012 9:54 am

sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » So maja 12, 2012 3:34 pm

witam .widzę że brak sugestii odnośnie tych kamyków
Obrazek
Obrazek
trudno :D
zapytam o kolejne kamyki
1 .magnetyczny, brak skorupy ,ale ma tj. małe regmaglipty oczywiście ja tak sądzę i przepraszam jeżeli nie jest to tym :D https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
2.słabo magnetyczny ,kiedyś już ktoś napisał mi że to skała przeobrażeniowa ,szukałem w necie i podobnej nie znalazłem ,może ktoś mi powiedzieć jaka to nazwa jeżeli to możliwe na podstawie tych zdjęć
Obrazek
Obrazek dziękuje i pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn maja 14, 2012 2:23 pm

witam po krótkiej (długiej?) przerwie :)
1 ktoś już zasugerował aplit (skała żyłowa drobnokrystaliczna powstała w końcowej fazie stygnięcia stopu magmowego z odmieszanych jasnych składników, w przeciwieństwie do lamprofirów z ciemnych składników)
2 ciężko powiedzieć ale obstawiał bym tu jakiś meta zlepieniec
3 obstawiał bym coś z gatunku granulitów ale tutaj poziom mojej pomyłki może być ogromny... (bez jaśniejszych fotek albo płytki cienkiej będzie kiepsko...) wgłębienia w powierzchni wyglądają jednoznacznie na erozyjne i mają związek z budową wewnętrzną skały.
4 kojarzy mi się z wariacją na temat żużla...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 14, 2012 6:55 pm

witam ,i bardzo dziękuje kenny
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Śr maja 16, 2012 1:00 pm

witam,chcę zapytać czy to coś z kwarców ,nie magnetyczne ,dziękuje
Obrazek
sopel