Baszkówka na dworcu w Heidelbergu

Moderator: webimage

Baszkówka na dworcu w Heidelbergu

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr maja 23, 2012 6:36 pm

Właśnie córa podesłała mi zdjęcie Baszkówki wystawionej w gablocie na Dworcu Centralnym w Heidelbergu - u nas może jakieś galerie handlowe zrobią coś podobnego?

Obrazek
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Re: Baszkówka na dworcu w Heidelbergu

Postprzez tribal216 » Śr maja 23, 2012 8:13 pm

ależ piękna i wielka ;) Serdeczne podziękowania za fotke dla Pańskiej Córki :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » Śr maja 23, 2012 8:28 pm

Piękna !
U nas nie wiem , czy taki meteoryt długo by się utrzymał . Szybko znaleźliby się "nabywcy"
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez gural100 » Cz maja 24, 2012 12:14 am

RUFUS631 napisał(a):Piękna !
U nas nie wiem , czy taki meteoryt długo by się utrzymał . Szybko znaleźliby się "nabywcy"

Baszkówka na dworcu w Heidelbergu to ten malutki fragmencik - a ta PIĘKNOŚĆ obok jest świetnie wykonanym falsyfikatem.
Oryginalna Baszkówka jest eksponowana w muzeum Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie od ładnych kilkunastu lat więc i "u nas" jakoś da się coś takiego utrzymać.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz maja 24, 2012 6:56 am

gural100 napisał(a): Baszkówka na dworcu w Heidelbergu to ten malutki fragmencik - a ta PIĘKNOŚĆ obok jest świetnie wykonanym falsyfikatem.
Oryginalna Baszkówka jest eksponowana w muzeum Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie od ładnych kilkunastu lat więc i "u nas" jakoś da się coś takiego utrzymać.

Wiadomo, tyle że nie miałem okazji póki co oglądać nawet kopii w całej okazałości na tak ładnym zdjęciu ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Cz maja 24, 2012 8:45 am

gural100 napisał(a):
RUFUS631 napisał(a):Piękna !

Baszkówka na dworcu w Heidelbergu to ten malutki fragmencik - a ta PIĘKNOŚĆ obok jest świetnie wykonanym falsyfikatem.

Z tym eksponowaniem to tak nie do końca... :-(. Co prawda jest w posiadaniu Muzeum ale leży w sejfie i "gnije" :-/

Co do "nabywców" to okaz nie na sprzedaż a i połasić się nikt się nie odważy bo na szczęście póki co rynek meteorytów jest całkowicie wolny od tego rodzaju paserki. Zdarzają się co prawda gówniarskie kradzieże na targach meteorytowych ale tylko na zasadzie "ukradnę i schowam do szuflady". To jest mały, hermetyczny rynek gdzie wszyscy wszystkich znają i dzięki temu nie ma "kradzieży zarobkowych" bo tylko wariat nie znający rynku by się na coś takiego zdecydował (wpadka murowana).
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz maja 24, 2012 11:30 am

Publikując powyższe zdjęcie przede wszystkim chciałem pokazać, w jakich miejscach można popularyzować meteoryty. Do muzeów nie trafi tylu ludzi, ilu w ruchliwym miejscu nie tylko przejdzie obok, ale zatrzyma się, popatrzy i przeczyta opis :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Cz maja 24, 2012 11:37 am

Jacek Drążkowski napisał(a):Publikując powyższe zdjęcie przede wszystkim chciałem pokazać, w jakich miejscach można popularyzować meteoryty. Do muzeów nie trafi tylu ludzi, ilu w ruchliwym miejscu nie tylko przejdzie obok, ale zatrzyma się, popatrzy i przeczyta opis :)

Kilka lat temu zrobiłem wystawę w niewielkim miasteczku na rynku (w witrynie sklepu jubilerskiego). Z relacji właścicielki sklepu wiem, że cieszyła się ona wielką popularnością do tego stopnia, że ustawiały się kolejki ludzi chcących ją zobaczyć. Meteoryty to zawsze jest ciekawy temat, zwłaszcza w dobie filmów jakie widzimy na Discovery ;-)
tin
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz maja 24, 2012 11:41 am

i dlatego mam propozycję, aby jak najwięcej naszych forumowiczów naśladowało ten pomysł! :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez TomX » Cz maja 24, 2012 4:00 pm

Kontynuując Off-top o popularyzacji meteorytów: Do mnie do liceum (Słowak - Chorzów) kiedyś, chyba w 2 klasie (2007/2008 rok - chyba...) wpadł na lekcję geografii ktoś z PTMet-u wygłosić prelekcję o meteorytach. Mało z tego pamiętam, wtedy jeszcze bardzo chciałem zostać lekarzem, geologią zainteresowałem się na poważnie dopiero rok później, ale zapadła mi w pamięć piękna wytrawiona płytka jakiegoś meteorytu żelaznego z bajecznymi figurami Widmanstattena :) To jest bardzo dobry sposób na popularyzację wiedzy z tej dziedziny. Jakby komuś się chciało i trafił na przychylnych temu pomysłowi pedagogów, to na pewno w wielu młodzikach rozpali ciekawość...
TomX
meteorytoman

Postprzez tin » Cz maja 24, 2012 4:03 pm

TomX napisał(a):Kontynuując Off-top o popularyzacji meteorytów: Do mnie do liceum (Słowak - Chorzów) kiedyś, chyba w 2 klasie (2007/2008 rok - chyba...) wpadł na lekcję geografii ktoś z PTMet-u wygłosić prelekcję o meteorytach. Mało z tego pamiętam, wtedy jeszcze bardzo chciałem zostać lekarzem, geologią zainteresowałem się na poważnie dopiero rok później, ale zapadła mi w pamięć piękna wytrawiona płytka jakiegoś meteorytu żelaznego z bajecznymi figurami Widmanstattena :) To jest bardzo dobry sposób na popularyzację wiedzy z tej dziedziny. Jakby komuś się chciało i trafił na przychylnych temu pomysłowi pedagogów, to na pewno w wielu młodzikach rozpali ciekawość...

Nawet mam podejrzenia, kto to mógł być... :D. Obstawiam JWK.
tin
meteorytoman

Postprzez X » Cz maja 24, 2012 6:48 pm

Tu jest notatka na temat tego spotkania:
http://jba1.republika.pl/spotkania.htm#chorzow2008
X
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...