czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez pumba » So maja 26, 2012 9:12 am

Pan WMakocki ładnie to opisał , pogoda dziś dopisuje więc w pole 8) cześć .
pumba
meteorytoman

Postprzez sherman » So maja 26, 2012 9:29 am

Ten podpieczony kamień ze skorupą to wymurówka małych pieców

czyli kamień który pokazałem to również to samo?

Sopel=pumba :mrgreen:
sherman
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn maja 28, 2012 9:50 am

dzięki :mrgreen:
pumba
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 28, 2012 11:48 am

dzięki :mrgreen:

Co bys nie pokazał to i tak na tym forum meteorytu nie znajdziesz :mrgreen:
zdjęcie przedstawia meteoryt WILLAMETTE IIIAB do porównania moje żelazo na niektórych okazach zachowały się figury widmanstattena.
Nie są to pallasyty jak twierdził Pan Kwaśny, żelazo zawiera tyle samo % niklu co meteoryt Willamette.
dodatkowo siedzi w BREKCJI IMPAKTOWEJ którą zidentyfikował jakiś oszołom na uniwersytecie śląskim jako PIASKOWIEC.
nie jest to pojedynczy okaz lecz 100kg. towaru pochodzącego z impaktu:mrgreen:
http://translate.google.pl/translate?hl ... e_lrg.html

Obrazek
Obrazek
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 28, 2012 12:28 pm

witam
ote]Sopel=pumba :mrgreen:[/qu
czy to znaczy że mój kamyk jest taki sam jak pumby :?:
drugie pytanko ,dużo osób pisze o kamieniu moim i bardzo podobnym shermana że to izolacja termiczna pieców ,zgoda tylko moim zdaniem dlaczego mój kamyk nie ma jakiejś regularnej formy [bo płyty czy też cegły izolacyjne mają regularną formę ]i ma na całej powierzchni skorupę .i tak albo oderwał się od całości i leżał w piecu dłuższy czas[stąd skorupa na całej powierzchni ]albo nie izolacja .wiemy że jeżeli wymienia się płyty lub cegły izolacyjne to nikt z nimi się nie pieści ,to jest gruz różnej proporcji i formy ale nie ze skorupą na całej powierzchni ,wiadomo dlaczego izolator ma styczność z jednej strony z temperaturą i przynajmniej z jednej strony z obudową ,na której powierzchni nie powinno być skorupy . :!: pozd.
sopel
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 28, 2012 4:09 pm

Nie pytaj bo i tak nic sensownego nie odpowiedzą, gdyby ten dział był aby pomagać w identyfikacji to już dawno byś miał meteoryt na swoim koncie.
Lecz niestety tak nie jest tu chodzi tylko o pozyskiwanie informacji których my "laicy"
możemy im udzielić aby wiedzieli gdzie mają szukać a ciebie znalazce spławią tak jak to robili do tej pory.
Jeszcze tego nie pojąłeś?

Ps. Jeżeli twój kamień ma podobne twory co pokazałem w tym temacie to prawdopodobnie znalazłeś cos ciekawego.
lecz tu się tego nie dowiesz.
sherman
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 28, 2012 4:53 pm

to twój sherman
Obrazek
a to mój
Obrazek
Obrazek
moim zdaniem identyczne bo kolor to kwestia światła przy robieniu zdjęcia.
więc czym to jest jak uważasz :?: kamyk oddałem do weryfikacji i troszeczkę to potrwa zanim dostanę odpowiedż ,ale na pewno napisze jaki ''wyrok''dostał pozd.
Ostatnio edytowano Pn maja 28, 2012 5:00 pm przez sopel, łącznie edytowano 1 raz
sopel
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 28, 2012 4:59 pm

tak mój
szukaj tego przeważnie na "skorupie"
Obrazek

A tu masz brekcje impaktową widzisz podobieństwo?

Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 28, 2012 5:05 pm

Masz ten sam kamień co mój zmocz go wodą i szukaj tego o czym piszę przez lupę
jak znajdziesz to szukaj tego samego na innych okazach nie pytaj ich tylko zbieraj a zobaczysz ze .... :D
kamyk oddałem do weryfikacji i troszeczkę to potrwa zanim dostanę odpowiedż ,ale na pewno napisze jaki ''wyrok''dostał pozd.

Nie łódź się ze dostaniesz zadowalającą cię odpowiedz strata czasu pomyśl Sopel jeżeli na forum metal z niklem który jest wewnątrz brekcji impaktowej,dodatkowo po wytrawieniu są widoczne struktury widmanstattena i nikogo to nie rusza to na co ty liczysz?
Meteoryt już dawno znalazłeś! (nawet nie jeden) :mrgreen:
Panowie z ptm trzymają się określonych zasad jak to określił jeden przemiły Pan który również tam przynależy.
Jakie to zasady? pewno i tak się nie domyślisz. Ale jest na nich sposób :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pamiętaj kamień twoją bronią a ufając im nic nie wskórasz.
Nie wierzysz kup sobie meteoryrt gdzieś na aukcji odetnij wyslij do fachury nie mówiąc ze go kupiłeś oczywiście przekonasz się.
Tyle mojego
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Pn maja 28, 2012 8:21 pm

No dobrze , a co powiecie o tym ???
Obrazek
Obrazek
Tak wyglądał kamol :
Obrazek
Obrazek
ImageShack.us

Wszystkie cechy takie jak opisał sopel ! No i ten kształt działajacy na wyobraźnię :mrgreen: Widać te "meteoryty" aż takie rzadkie nie są :wink:
Romulus
meteorytoman

Postprzez sherman » Pn maja 28, 2012 8:30 pm

Widać te "meteoryty" aż takie rzadkie nie są :wink:

A no i nie są
ale kto powiedział że są to meteoryty?
Są identyczne cegły może i to obudowy pieców bo mam również ale przypatrzeć się im bliżej to nie jest to samo i nie bez powodu pisze się że są mylone z achondrytami więc i muszą być bardzo podobne.
Tylko te z pieca bardziej kruche i spłaszczone przeważnie z jednej strony.

Na twoim kamieniu nie widać na obrzeżach śladów po wysokiej temp. w sopla kamieniu obrzeża sa bardziej stopione niż środek.
I zastanawia mnie dlaczego kamienia nie ma w galerii pseudo meteorytów.
Jeżeli tego nie zrobił człowiek to pochodzi to z impaktu jak i również kamienie z tematu Howardite czy dzisiejsza znajdka oczywiście nie muszą być to meteoryty.
Układanka coraz bardziej się układa :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez Romulus » Pn maja 28, 2012 10:58 pm

Sherman jak tak zaczyna Ci się wszystko układać w tej układance to mam nadzieję że napiszesz mi jakie cechy tego kamienia (na podstawie fotografii) wykluczają jego meteorytowe pochodzenie !? Przyjżyj mu się dokładnie bo coś tam jednak widać . Bo zaczynam się zastanawiać czy rzeczywiscie obtopienia ,zwłaszcza w jego dolnej cześci nie widzisz czy widzisz tylko to co sam chcesz widzieć :D
Kamień z zewnątrz magnetyczny , wewnątrz już nie bardzo ! Płytki cienkie oraz fragmenty były badane w Polsce i w Niemczech . Zapewniam Cię że nie jest to żadna cegła ani jej fragment ! Więc jak ? Pomożesz i powiesz mi co to jest ???
Romulus
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt maja 29, 2012 7:57 am

Ciekawe,że nic na temat czym są te drobne prawie jednakowej wielkości fragmenty budujące kamień.
Może zapytać geologa?Dlaczego jedne są porowate a inne mają ciemną obwódkę.A może lepiej zapytać
speca od wytopu np. szkła.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt maja 29, 2012 9:56 am

U nas w klubie ciągle trwa dyskusja,co to jest? suevit,wymurówka,nie dotopiony wsad do pieca.To było doczepione
do 5kg towaru podobnego do mezosyderytu.Towar gdzieś przepadł,został tylko przedmiot sporu.WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/2 ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt maja 29, 2012 9:59 am

Więc jak ? Pomożesz i powiesz mi co to jest ???

Ja mam pomóc?
Przecież jak sam twierdzisz ze kamien był badany w Niemczech Polsce więc sam najlepiej powinieneś wiedzieć co to jest!
Ja mogę tylko powiedzieć że tez mam tego towaru do groma i jeszcze trochę lecz te moje to nie to samo co pokazałeś ty.
Lecz nie zawracam sobie zbytnio głowy tym bo mam również niemal że identyczne "cegły" tylko bez skorupy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sherman
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?