czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt maja 29, 2012 3:28 pm

sherman napisał(a):
dzięki :mrgreen:

Co bys nie pokazał to i tak na tym forum meteorytu nie znajdziesz :mrgreen:
zdjęcie przedstawia meteoryt WILLAMETTE IIIAB do porównania moje żelazo na niektórych okazach zachowały się figury widmanstattena.
Nie są to pallasyty jak twierdził Pan Kwaśny, żelazo zawiera tyle samo % niklu co meteoryt Willamette.
dodatkowo siedzi w BREKCJI IMPAKTOWEJ którą zidentyfikował jakiś oszołom na uniwersytecie śląskim jako PIASKOWIEC.
nie jest to pojedynczy okaz lecz 100kg. towaru pochodzącego z impaktu:mrgreen:
http://translate.google.pl/translate?hl ... e_lrg.html

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sherman, myślałem, że z czasem nabierzesz trochę rozumu (niektórzy potrzebują mniej, inni więcej czasu), ale Ty zaczynasz znowu mantrować swoje, siejąc tu zamęt i dezinformację. Zestawiając zdjęcia meteorytu Willamette z czymś wyglądającym na bryłę piaskowca z jakimiś dziwnymi wtrąceniami (żużel? meteoryt żelazny?) wystawiasz sobie świadectwo, że jest z tobą gorzej, niż myślałem :(
Te wyglądające na żelazne wtrącenia, i owszem, powinny być sprawdzone na zawartość niklu. Jeśli napisałeś, że jest tego niklu tam tyle co w oktaedrytach IIIAB to pokaż wyniki badań. Małe bryłki Moraska potrafią podobnie wyglądać, bo sporo zanieczyszczeń zawierają. Jednak nawet gdyby te wtrącenia były meteorytowe, to jeszcze nie oznacza, że można ten twór nazywać brekcją impaktową! Sprawdź w sieci definicję piaskowca.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Romulus » Wt maja 29, 2012 5:13 pm

Widzę sherman, że od Ciebie nic się nie dowiem ciekawego :( Liczyłem na to ,że przy takim doświadczeniu i takiej ilości znajdywanych przez Ciebie meteorytów zasiejesz chociaż jakieś ziarno nadziei ? Bo mnie może ktoś robi w wała ??? A tu dupa :cry:

Panie WJMakocki wielki SZACUNEK dla Pana za trafne ID tylko na podstawie tego co Pan widzi a może i za intuicję ? . Wg dwóch niezależnych źródeł badających fragmenty "kamola" , to jest pozostałość jakiegoś materiału ogniotrwałego stosowanego w piecach do wytopu szkła . Co ,jak i do czego nie wnikam ! Mam wiele innych bardziej interesujących rzeczy do roboty . Dla mnie najważniejsze jest potwierdzenie ze to nie TO .
Romulus
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt maja 29, 2012 7:03 pm

Panie Jacku a Pan jak zwykle swoje gdzie pan widział taki piaskowiec?
To jest z rekrystalizowane żelazo które siedzi w brekcji impaktowej nie tak jak Pan by chciał w piaskowcu.
jest tego około 100kg żelaznych kamieni jak na fot. na niektórych zachowały się figury widmanstattena i niech mi Pan nie pierniczy głupot bo dobrze wie co to jest tylko ciężko wam to zaakceptować ze taki ktoś jak ja mógł to znaleźć.
Okłamujcie dalej i oby to nie odwróciło się przeciwko wam a u mnie kilogramy lecą jeden za drugim.
A Panu Panie Jacku to chyba najbardziej zależy by nie znajdowano meteorytów nie wiem co wami kieruje lecz można się domyśleć.
Co do ilości niklu w żelazie to nie bedę o tym pisał bo to nic nie zmieni pewne jest że żelazo ma nikiel w wystarczającej ilości aby móc powiedzieć że są to meteoryty!
Nie mam chwilowo dostępu do aparatu więc i nie pokarze struktury która jest w tym żelazie ale jestem tego zdania ze co by nie pokazać to i tak was nie przekona bo macie z góry założone ze wszystko co ludzie pokażą w tym dziale dyskwalifikować.
co by to nie było.

Jak Pan wytłumaczy to że we wszystkich okazach pokazują się te same struktury?
I gdzie wyrzuca się jako odpady bryły czystego nierdzewiejącego metalu ważące po 20kg.
Chętnie uderzę do tej firmy i zarobie majątek oddając ich odpady na złom.
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt maja 29, 2012 7:09 pm

Romulus napisał(a):Widzę sherman, że od Ciebie nic się nie dowiem ciekawego :( Liczyłem na to ,że przy takim doświadczeniu i takiej ilości znajdywanych przez Ciebie meteorytów zasiejesz chociaż jakieś ziarno nadziei ? Bo mnie może ktoś robi w wała ??? A tu dupa :cry:

Szanowny Romulusie, jak na razie sherman znajduje wielkie ilości kamieni mniej lub bardziej podejrzanych o kosmiczne pochodzenie (najwięcej jednak typowych przedstawicieli ziemskich skał) - bardzo bym się ucieszył, gdyby wreszcie choć jeden okaz został potwierdzony jako meteoryt! Staram się tolerować jego niezbyt zacne wypowiedzi tu na forum, bo przerób materiału ma spory, więc rokuje nadzieje, że może kiedyś trafi... niestety, zbyt często wystawia moją tolerancję na ciężką próbę ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Romulus » Wt maja 29, 2012 7:35 pm

Wiem Jacku , ja to wszystko wiem, bo regularnie czytam i oglądam to co sherman pokazuje :lol: Ja też myślę że rokuje nadzieje i wiem że w końcu znajdzie. A może już znalazł tylko nie chce/nie potrafi tego pokazać ??? Z góry nie mam do nikogo uprzedzeń i nie prezentuję żadnej "grupy interesów " ,ale nie potrafię tylko zrozumieć "shizofrenicznego" podejścia do tematu identyfikacji co poniektórych osób .
Swoją znajdkę pokazałem przy okazji tego co pokazał sopel (struktura obu kamieni wydała mi się podobna) i przy okazji byłem ciekawy co powiedzą inni :wink: Myślę że nie kojarzysz kim jestem w realu, bo mój , zwłaszcza ostatni wpis powinieneś czytać między wierszami :D
Romulus
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt maja 29, 2012 9:04 pm

Sam kiedyś miałem podobny kamień (gdzieś chyba jeszcze leży w chałupie) ale analiza dała wynik negatywny (jeszcze w średniej wtedy byłem więc pewnie najstarsze dinozaury nie pamiętają), najgorsze jest to że wyglądają bardzo dobrze i dodatkowo walają się wszędzie, geologów też próżno pytać w takiej sytuacji bo oni są od skałek naturalnych (z którymi często z resztą też sobie nie dają rady - ot błędy się zdarzają....)

widzę Robercie że więcej czasu :)
a u mnie na odwrót... :( czasu coraz mniej...
daj znać jak byś się na ziemie zachodnie za kosmitami wybierał teraz mam bliżej... :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt maja 29, 2012 9:52 pm

Udało się zrobić kilka fotek które i tak nic nie wniosą a powinny.
bardzo bym się ucieszył, gdyby wreszcie choć jeden okaz został potwierdzony jako meteoryt!

Jak i jeden to i wszystkie
jeden za wszystkich , wszyscy za jednego :wink:
Tylko niema komu potwierdzić niestety.
Obrazek
Obrazek
z rekrystalizowane żelazo jak w WILLAMETTE

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I piaskun dla Pana Jacka wraz z metalem taki jakich wszędzie pełno!
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Śr maja 30, 2012 2:32 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt maja 29, 2012 11:33 pm

Widzę sherman, że od Ciebie nic się nie dowiem ciekawego :( Liczyłem na to ,że przy takim doświadczeniu i takiej ilości znajdywanych przez Ciebie meteorytów zasiejesz chociaż jakieś ziarno nadziei ? Bo mnie może ktoś robi w wała ??? A tu dupa :cry:

te kamienie to niekoniecznie jak pisze WJM też tak myślałem bo mam niemal że identyczne "cegły" ale po bliższym się im przyjrzeniu uznałem je za ciekawe bo mają na sobie slady "impaktu" identyczne które są na wszystkich żelaznych okazach.
lecz nie ma tego na cegłach które mam bo to niestety musiało by zdyskwalifikować moje kamienie.
Jutro zrobie zdjęcia tych odpadów do porównania.
Kolejna rzecz która zainteresowała to skorupa identyczna którą Pan Jacek również uznał za osadową w tym kamieniu.
Obrazek

Kenny się upierał ze to granit BZDURA skorupa bardziej magnetyczna jak w tych czarnych, praktycznie sam skaleń więc to mnie przekonało ze to nie pochodzi z wytopu bo granit również musiał by z niego pochodzić. :D
Główną wskazówką dla mnie jest slady brekcji na skorupie nawet do cm. grubości na niektórych okazach przed czyszczeniem wygląda jak by był wyjęty np. z "wapna"
Na pewno ktoś znalazł żużle na których jest również ta brekcja zapewne nawet nie zwrócił uwagi zanim to wywalił, jest troche tego ja przyjąłem ze są to nic nie warte żużle po "impaktowe" pełne dziur,sferul, żelaznych i krzemianowych.
Skorupa w "granicie"
Obrazek
W kamieniu podobnym do sopla tylko w środku okazu
Obrazek

Myślę że nie kojarzysz kim jestem w realu, bo mój , zwłaszcza ostatni wpis powinieneś czytać między wierszami

Kim jesteś w realu nie kojarzę wiem tylko ze nazywasz się Robert M. kulejesz na jedna nogę którą tego nie wiem. :wink:

Sam kiedyś miałem podobny kamień (gdzieś chyba jeszcze leży w chałupie) ale analiza dała wynik negatywny

Jak analiza co znaczy wynik negatywny? Z czego to się składa czy nie siedzi w tym anhydryt?
Ostatnio edytowano Śr maja 30, 2012 1:42 pm przez sherman, łącznie edytowano 2 razy
sherman
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr maja 30, 2012 11:26 am

Jeszcze kilka zdj. przy świetle dziennym :) niestety ale musze zaśmiecić jeszcze troszeczkę forum :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pan Kazimierz Kwaśny powinien napisać coś na temat tego żelaza bo jako pierwszy miał przyjemność to "identyfikować"
Co skłoniło tego Pana aby znalazcę OKŁAMAĆ że żelazo niklu nie zawiera?
(zapomniał pan panie Kazimierz ze to ja mam okazy z których dostał Pan odcięte piętki!)
I czy już udało się panu zlokalizować miejsce pochodzenia kamieni? :wink: :mrgreen:
bo to przecież po to był ten cały cyrk. a działać trzeba szybko bo sukces pański jest już blisko i trzeba to wykorzystać :twisted:

Pan Kazimierz badał rzekomo zelazo na spektrometrze w PAN po otrzymaniu wyników już na drugi dzień oznajmił mi że niklu niema kobaltu również a za to jest mangan lecz nic nie wie w jakich ilościach.
Co skłoniło pana Kwaśnego do zmiany nastawienia czyżby nader przyjemna rozmowa z Panem O.i spotkanie w szerszym gronie meteorytowym w PAN????
Gdyby było Panie Rafale choć 4% niklu w żelazie to zapewniam Pana że było by wielu chętnych do badan!
kontakt się urwał 3 próbek kamieni nie odesłano do mnie zostały do dyspozycji klubu.
tu znalazce ma się w dupie każdy dba o swój zasrany interes.
A ty sopel nie rób sobie nadziei ze potwierdzisz jakiekolwiek znalezisko z panem Kwaśnym Czy Makockim.
Zibi miał racje pisząc ze to tylko mącenie w głowach, pewnie mieli niezły ubaw z tymi howardytami cały klub pękał w szwach a kamień poszedł do badań o wynikach nie usłyszymy nigdy.

I proszę nie myśleć o mnie zle :? ze obrażam ludzi tu na forum nie mam szacunku do ludzi którymi kieruje zazdrość i na siłę starają się znalazce okłamać na wszystkie sposoby odcinając mu wszelkie możliwe ścieżki badań w kraju i za granicą.
a potem piją za zdrowie Królowej Anglii
sherman
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr maja 30, 2012 6:31 pm

sherman napisał(a):...
"Gdyby było Panie Rafale choć 4% niklu w żelazie to zapewniam Pana że było by wielu chętnych do badan!
kontakt się urwał 3 próbek kamieni nie odesłano do mnie zostały do dyspozycji klubu.
tu znalazce ma się w dupie każdy dba o swój zasrany interes."...

hm... czyli nie było choćby 4%? Jeśli wyniki są pozytywne, to chętnych do publikacji faktycznie jest wielu. Brak publikacji raczej świadczy o negatywnych wynikach...
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr maja 30, 2012 6:56 pm

Czemu się mnie czepiasz Generale!Ja jestem z innego klubu.Byłoby lepiej gdybyś nie mieszał wszystkiego bo
ciężko za tobą trafić.Pisałem wcześniej,że struktura na zdj. jest podobna do żelaza meteorytowego a nie do
struktury stali Hadfielda . Gdyby choć jedna próbka była dobrze zrobiona to na zdjęciu byłoby dobrze ją
widać. A tak to nie wiadomo czy to rysy od pilnika czy linie braumańskie. Chcesz wiedzieć czy żelazo zawiera
nikiel to sam zrób test.Wtedy nikt Ci nie wmówi,że tam niklu niema. A tak pokazują strukturę mosiądzu
i wmawiają Ci,że tam widać linie Neumana. Nie wysyła się próbek byle komu bo to jest bez sensu.Jeżeli bada
się spektrometrem to można chyba pokazać wykres z komputera. Z howardytem dałeś sobie wmówić,że to
beton a pokazujesz wymurówkę jako meteoryt z obtopieniem. Nie mozna postępować tak chaotycznie bo
będzie ciężko coś z tego zrozumieć. Z jednym się zgadzam, większość to badacze latających żab a nie spece
od meteorytów. Wykonanie cienkiej płytki i podstawowe badanie składu chemicznego to wg. cennika
podanego przez Fałszywymeteoryt to niewiele ponad 300zł.A wyniki dostaniesz podpisane przez laboratorium.
Tak więc jedynym problemem jest owe 300 pl zł.
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr maja 30, 2012 8:44 pm

Gdyby choć jedna próbka była dobrze zrobiona to na zdjęciu byłoby dobrze ją
widać. A tak to nie wiadomo czy to rysy od pilnika czy linie braumańskie.

Nie są to rysy proszę mi zaufać zelazo było na lustro spolerowane.

Chcesz wiedzieć czy żelazo zawiera
nikiel to sam zrób test.Wtedy nikt Ci nie wmówi,że tam niklu niema

:) Panie WJM testy wychodzą nawet bez zobojętniania kwasu!
To miało być badanie na spektrometrze ale oczywiście szczegółów nie chciano mi zdradzić tylko tyle ze to temat dla archeologów nie odpad
prosiłem o wydruki co ile jest ale Pan K. twierdził ze sam nie wie wie tyle ze niklu niema lub śladowe ilości a test jest czuły i dlatego pokazało.
Inne źródło mówi że grubo ponad 4% lecz to zamało :?: :?:
Obrazek

Z howardytem dałeś sobie wmówić,że to
beton

To nie howardyty ani beton kamienie pochodzą z tego samego źródła z co reszta (impakt)

a pokazujesz wymurówkę jako meteoryt z obtopieniem

To nie ja ją pokazałem i i wcale nie musi być to wymurówka lecz cos co ją bardzo przypomina!
Obrazek

Tak więc jedynym problemem jest owe 300 pl zł.

Dla mnie nie jest!

Na zdjęciu żelazo i brekcja
Obrazek

A Pan Panie WJM również zna te kamienie bo przecie w klubie się znajdowało może tu tkwi problem w Polsce impakt jeszcze z granicy k/T cały swiat by się tu zwalił a polska nie pustynia dla gości nie ma miejsca.
Coś musi być motywem tej całej szopy
Jak i jest pewne że nie ja pierwszy znalazłem te kamienie!

Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz maja 31, 2012 11:25 am

Generale trzeba mieć zdrowie do Ciebie.Nie pokazuj kamienia z lekko zaszlifowaną powierzchnią bo
to jest mylące.Na żelaznych i mezosyderytach tworzy się z czasem dosyć gruba warstwa utleniona,do
której mocno przywierają fragmenty gruntu.Należy ciąć lub głębiej szlifować. Jeżeli nie zobojętnisz
kwasu to po dodaniu dwumetyloglioksymu roztwór zrobi się brązowy,bez względu co potraktowałeś kwasem.
A przecież ma być wiśniowo czerwony a rozcieńczony różowy.Poza tym, jeżeli te kawałki metalu leżały
blisko siebie i są podobnej wielkości to ja bym ich nie podnosił bo to jakby nie zgadza się z tym co wiadomo
o met.spadkach.WJM
Skoro 300 to nie problem to dlaczego nie wyślesz próbki do lab

Kierownik: prof. dr hab. Krystyna Szeroczyńska
Z-ca Kierownika:
dr hab. Joanna Mirosław Grabowska, prof. nadzw.
Kancelaria: inż. Beata Osłowska-Lesiak
Adres: Instytut Nauk Geologicznych PAN
Ośrodek Badawczy w Warszawie
ul. Twarda 51/55, 00-818 Warszawa

tel.: (48) 22 6978-812
e-mail: [email protected]
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz maja 31, 2012 12:32 pm

jeżeli te kawałki metalu leżały
blisko siebie i są podobnej wielkości to ja bym ich nie podnosił bo to jakby nie zgadza się z tym co wiadomo
o met.spadkach.WJM

:lol: Zawsze Pan próbuje uratowac sytuacje ale nie tym razem!
Nie wie Pan co to za żelazo?
Zapytaj Pan Farmera przecie wy razem handlujecie może on podpowie od kogo kupił te kamienie Zacatecas (1969)

A i o jakich Pan spadkach piszesz bo jakoś ostatnio nie obserwowano żadnego impaktu Czy masz Pan na myśli ten z granicy K/T?

Kolorki się tylko nie zgadzają
Obrazek
Obrazek

Adres: Instytut Nauk Geologicznych PAN

W PAN Pan powiadasz? :)
http://www.encyclopedia-of-meteorites.c ... x?id=30382
http://www.meteoriteguy.com/catalog/zacatecas.htm
Czyżby u Pana O. o którym pisał meteorwrong =WJ (zdradziła go elipsa)
Ciekawe w jakim celu to meteorytowe spotkanie w szerszym gronie z powodu kilku gramowego kamienia?
nie sądzę
Damy rade inaczej ludzie muszą się dowiedzieć jak funkcjonuje rynek meteorytowy!
To będzie ostateczne moje posunięcie.
A przecież ma być wiśniowo czerwony a rozcieńczony różowy

Kolory potrafię rozróżniać
Obrazek
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz maja 31, 2012 4:13 pm

W związku z tym, że wspomina się mnie w wątku, w którym nie miałem najmniejszej ochoty się pojawiać, czuję się niejako wywołany do tablicy. Trudno.
Nie będę odnosił się do meritum, bo w całym tym bełkocie doszukać się go nie sposób. Jedna tylko rzecz z mojej strony - pierwsza w tym temacie, i ostatnia: sherman, bardzo Cię przepraszam, ale to co wypisujesz, a co gorsza, w jaki sposób to robisz, nosi znamiona obłędu.
Odstaw ten komputer, idź na łąkę, może tam nikt przeciwko Tobie nie spiskuje, nikt nie chce Cię ograbić z "meteorytów", nikt celowo nie wprowadza Cię w błąd ani czegoś nie ukrywa. Gdybyś był forumowym trollem, to pół biedy - byłbyś przynajmniej zabawny. Ale tak, na serio... trochę strach i trochę przykro.
Uwierz mi, że zarówno ja, jak i Ty, jesteśmy dla "rynku meteorytowego" tak nieistotni, że szkoda czasu na to, aby zaprzątać sobie nim głowę. Wyluzuj, zwiększ dawkę, cokolwiek przyniesie Ci spokój. Głęboko wierzę w poprawę.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?