czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez WMakocki » Cz maja 31, 2012 5:11 pm

A rynek meteorytowy funkcjonuje jak każdy rynek.Tzn.każdy sposób jest dobry by zniszczyć konkurencję.
Ale jak się ma odpowiedni towar w sporych ilościach to mimo początkowych kłopotów handlarze miligramami
muszą odpaść. Dziwi mnie jedno.Dlaczego na tym forum chcesz udowodnić,że znalazłeś meteoryt?To jest
bez sensu.Dałeś kawałek do badania i powiedzieli Ci,że to stal manganowa.Robisz test na nikiel (zakładam,że
poprawnie wykonany) a tam jest nikiel,na żelazie struktura meteorytowa,to kim jest ten, który robił badanie
spektroskopem? Ja nie używam brzydkich słów. Linie Neumana to struktury impaktowe i w żadnym ziemskim
stopie ich niema.Jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest to zwykły palant i nie powinno się zwracać uwagi na to
co pisze.Jak widzisz wystarczy obecność jednego elementu by mieć pewność,że to meteoryt.Podobnie jak
z wcześniejszym howardytem.Tu potrzebne były 2 elementy wykluczające razem ziemskie pochodzenie.
To żelazo i sferyczne szkliwo,które jest elementem regolitu obojętnie czy na Księżycu czy na planetoidzie.
Jak nazwać kogoś kto nie potrafi odróżnić betonu od meteorytu,przecież na to brakuje określenia.Zresztą
jeszcze raz posłużę się Twoimi fot.i będzie to ostatnie zestawienie.WJM
https://picasaweb.google.com/lh/photo/c ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/y ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/9 ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/6 ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/R ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz maja 31, 2012 5:51 pm

Uwierz mi, że zarówno ja, jak i Ty, jesteśmy dla "rynku meteorytowego" tak nieistotni, że szkoda czasu na to, aby zaprzątać sobie nim głowę

Wszyscy zaczynali o zera, tu już nie chodzi o to czy jestem istotny czy nie lub będę albo i nie.
Kamienie z kosmosu ma prawo każdy zbierać i powinien mieć możliwość przebadania nawet gdy nie jest się członkiem PTM mam na myśli prawdziwe badania.
Nie dziwi mnie dlaczego stworzył się w kraju czarny rynek na kamienie z kosmosu bo jak tu inaczej gdy sami idioci którzy nie potrafią odróżnić brekcji od piaskowca :?
nikt celowo nie wprowadza Cię w błąd ani czegoś nie ukrywa. Gdybyś był forumowym trollem, to pół biedy - byłbyś przynajmniej zabawny. Ale tak, na serio... trochę strach i trochę przykro.

Przykre jest to jak postępuje się tutaj z ludźmi którzy znaleźli, nie chodzi mi już o tych przypadkowych tylko co wkładają serce i mażą ze kiedyś znajdą
tu im to wszystko się odbiera. To nie ja jestem ten zły
Dałeś kawałek do badania i powiedzieli Ci,że to stal manganowa.Robisz test na nikiel (zakładam,że
poprawnie wykonany) a tam jest nikiel,na żelazie struktura meteorytowa,to kim jest ten, który robił badanie
spektroskopem?

To pytanie niech Pan zada panu Kwaśnemu dlatego śmiem twierdzić że zostałem okłamany dlatego nie przedstawiono mi wydruku, Kwaśny miał inne zdanie o kamieniach dopiero po rozmowie nie wiem z kim zmienił całkowite podejście do sprawy próbek nie odesłał choć w jego przekonaniu meteorytami nie są lecz były nawet padło zdanie że struktury na żelazie najpiękniejsze jakie widział :shock:
I nie powiedział ze to stal magmowa jedna odpowiedz ZE TO TEMAT DLA ARCHEOLOGÓW

Jak widzisz wystarczy obecność jednego elementu by mieć pewność,że to meteoryt.

I co z tego że się tą pewność ma, nie mówię już o tych kamieniach bo akurat są już sklasyfikowane i to jest to co sprzedaje Farmer u Woreczki w kolekcji również to jest i nie wnikam od kogo farmer to ma bo to nie moja sprawa ja cisnę tylko o swoje!
Dlaczego Pan znowu zaczyna z tymi "How" przecież to nie ma najmniejszego sensu czym by to nie było ja mam ich w cholerę i nie uważam że to beton tylko coś ciekawego lecz nie do udowodnienia wywaliłem je z domu bo tylko miejsce zajmowały.
Jak Pan chce to oddam Panu wszystkie jakie mam mi one do niczego nie potrzebne nawet ładne nie są a Pan udowadniaj ze to howardyt jak udowodnisz to wtedy je zacznę zbierać od nowa :)

Dziwi mnie jedno.Dlaczego na tym forum chcesz udowodnić,że znalazłeś meteoryt?To jest
bez sensu

Bo wydawało by się że właśnie od tego jest kiedyś chwile nawet w to wierzyłem teraz wiem jak to wygląda.
Mi nie chodzi o udowodnienie że ma się meteoryt tak jak i Panu chodzi o jedno szukać znaleźć sprzedać czy nie po to Pan je zbiera?
Ostatnio edytowano Cz cze 07, 2012 10:25 am przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez tomasir » Cz maja 31, 2012 8:18 pm

WMakocki napisał(a):Jeśli ktoś twierdzi inaczej to jest to zwykły palant i nie powinno się zwracać uwagi na to
co pisze.

Mylisz się. Zwykłym palantem jest ten, który zamiast wysłać próbki do badań (naturalnie min 2 neizależnych ośrodków - wskazane przynajmniej 1 spoza PL) - woli wszystkich dookoła opluwać. Jedni wolą wysłać i mieć wyniki, a inni wolą wietrzyć wszędzie spisek.

Naturalnie, jeśli z ośrodka zagranicznego nie będzie pozytywnej odpowiedzi - będzie to potwierdzać uczestnictwo danej osoby w spisku. W końcu cały świat dookoła zebrał się wspólnie przeciwko Tobie i Shermanowi. A skoro jesteście tak ważni - że cały świat jest przeciwko Wam - to polecam zajęcie się polityką - sławę przecież już macie...
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez sherman » Cz maja 31, 2012 9:01 pm

sławę przecież już macie...

Dopiero będziemy ją mieli!
Jeżeli by ci meteoryt zrobił dziurę w dachu i wpadł do szklanki z której spijałeś poranną kawe.
rozesłał byś próbki do swoich 2 niezależnych instytucji jedna by powiedziała ze to krzemień kolejna piaskowiec, ale ty przecież wiesz że było inaczej a w dodatku każde dziecko wie jak wygląda krzemień więc jak to możliwe myślisz sobie :?
A jeszcze kolega kolegi znajomego powiedział ci ze to może być meteoryt z księżyca wart fortunę bo on wie jak wyglądają bo kiedyś widział podobne w telewizji.
Dasz im wiarę?
Czy zachowasz się jak zwykły palant odpuszczając i robiąc z siebie Jelenia że dałeś wcisnąć sobie taki kit.
Do reszty badaczy nie bardzo chcesz rozesłać próbki bo polecającymi są właśnie ci którzy cię zrobili.
sherman
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » Cz maja 31, 2012 9:23 pm

Powiedzcie mi proszę , czemu na forum , które ( zdaje się , a powinno na pewno ) jest poważne są takie kłótnie ?
Sherman - uważasz ,że znalazłeś meteoryt - i wielkie gratulacje ode mnie !! Tylko po co wdawać się w nerwy ? Wyślij próbki do kilku labo , płacisz - żądasz , więc żądaj wyników , jeżeli jest w nich coś ciekawego , a nie dostałeś satysfakcjonującej odpowiedzi - ślij próbki do innych instytucji . Moim zdaniem NA PEWNO znajdziesz taką , która odpowie Ci zgodnie z prawdą :)

Jestem w sumie nowy na tym forum - lecz od kilku lat działam na forum modelarskim , nie będę dawał linka , bo to nie jest w temacie , lecz uwierzcie mi - tam jeden za drugim poszedłby w ogień . Nie ma kłótni , nie ma zwad - mamy jedno wspólne hobby , i każdy z każdym dzieli się wszystkim : doświadczeniami , radami itp.

Rozumiem , że multum osób pokazuje swoje "wynalazki " ( ja zresztą też pokazałem :D ) . Rozumiem ,że odpowiedzi typu "to nie to" są nużące. Lecz Panowie - czy nie lepiej zachęcać innych do sprawdzania swoich kamyczków , pomoc w robieniu oględzin zamiast zwad ??

Przepraszam za mój wpis nie związany z tematem , ale uwierzcie mi - nowych takimi "rzucaniami mięsem" na pewno nie zachęcicie do rozwijania tego jakże ciekawego hobby !

Pozdrawiam : RUFUS631
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz maja 31, 2012 9:40 pm

Rufus, jak powiada stare przysłowie, jeśli nie wiesz o co chodzi, to zapewne chodzi o pieniądze ;)
Sherman ma problem, bo uważa, ze znalazł coś, na czym może zrobić majątek. Poszukiwacze, którzy szukają dla satysfakcji, przygody i nauki, jakoś takich problemów nie mają. To chyba jedna z najprostszych odpowiedzi ;)

PS jedną z najcenniejszych kolekcji meteorytów na świecie, wartą wiele milionów dolarów, ma niejaki Haag - ale on tego majątku dorobił się przy okazji - ot, inne priorytety były u niego :)

PS2 meteorytów na świecie jest ponoć mniej niż złota - ale jakoś niewierzących w to nie brakuje ;))
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pt cze 01, 2012 7:14 am

sherman napisał(a): rozesłał byś próbki do swoich 2 niezależnych instytucji jedna by powiedziała ze to krzemień kolejna piaskowiec, ale ty przecież wiesz że było inaczej

Jak wiesz co widzisz - to może sam sobie sklasyfikuj i opublikuj oficjalne wyniki?

A poza tym - jeśli jedni powiedzieli tak a drudzy inaczej -w czym problem by skonfrontować wyniki między sobą. Wtedy albo jeden, albo oboje by na idiotów mogli wyjść. Najlepiej napisz tu oficjalnie do kogo wysłałeś i pokaż ich odpowiedź. BO jak na razie tylko domysły pokazujesz - albo informacje od osób, które zawodowo nie zajmują się badaniami meteorytów.
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez Kazimierz » Pt cze 01, 2012 9:19 am

To pytanie niech Pan zada panu Kwaśnemu dlatego śmiem twierdzić że zostałem okłamany

Przepraszam ale na zaczepki obywatela R. Szurana (shermana) nie odpowiadam
K.K.
Kazimierz
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt cze 01, 2012 12:52 pm

Przepraszam ale na zaczepki obywatela R. Szurana (shermana) nie odpowiadam
K.K.

Niestety ale to nie są zaczepki Pan wie dlaczego to żelazo meteorytem nie jest więc proszę napisać coś o tym.
Dlaczego wszystkie próbki nie zostały odesłane do czego one Panu potrzebne?
Wrostki były widoczne po samej polerce bez trawienia, potem nagle znikły?
Jeżeli ja mówię nie prawdę to proszę przedstawić wydruk ze spektrometru niech wszyscy zobaczą co siedzi w tym żelazie, a odpowiedz że niklu nie ma lub śladowe tylko jego ilości jest dla idiotów do których ja nie nalezę.
gdyby było wszystko czarno na białym inaczej bym do tego podszedł a Pan to zrobił na tak zwanego perfidnego.
i w dodatku nie potrafi się teraz wytłumaczyć najlepiej Pan napisz że nie wie o jakie próbki chodzi że to jakieś nieporozumienie.
Kamienie powinno się identyfikować tylko i wyłącznie za opłatą wtedy by nie okłamywali zawsze można by było wystąpić na drogę sądową a tak to lipa miał prawo okłamać tak z dobrego serca.

Jak wiesz co widzisz - to może sam sobie sklasyfikuj i opublikuj oficjalne wyniki?

Po co ?przecież :) już jest sklasyfikowane.
sherman
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt cze 01, 2012 1:18 pm

sherman bądz cierpliwy jeśli ty masz racje wcześniej czy pózniej twoje na wierzchu bedzie ,piszą że masz obsesje, taka jedna baba tez miała obsesje żeby Konia Trojańskiego spalić ,nie spalili bo byli mądrzy ,nie spalili Konia spalona została Troja
rolnik
meteorytoman

Postprzez pumba » Pt cze 01, 2012 4:35 pm

witajcie panowie nie będę oceniał tego co piszecie na temat tego kto jakim człowiekiem jest i co robi tylko chciałbym się skupić na faktach bo oto przecież tutaj oto chodzi ? Każdy meteoryt mimo tego że to tylko kamień z kosmosu ma swą historię więc budujmy ją pozytywnie cześć.
pumba
meteorytoman

Postprzez sherman » Pt cze 01, 2012 4:49 pm

sherman bądz cierpliwy jeśli ty masz racje wcześniej czy pózniej twoje na wierzchu bedzie ,piszą że masz obsesje, taka jedna baba tez miała obsesje żeby Konia Trojańskiego spalić ,nie spalili bo byli mądrzy ,nie spalili Konia spalona została Troja

Rolniku a kto ma mieć wystarczy spojrzeć na zdjęcia same mówią za siebie. Proste że bronią swego METEORYTY w Polsce są nawet więcej niż komukolwiek mogło by się wydawać, nie ma kto badać bo żab też u nas dużo więc trzeba było coś z tym zrobić,świat meteorytowy nie jest duży wszyscy się znają więc czemu kolega Farmer ma nie znajdować po kilka lunarów czy marsów.
I dla tego sam nic nie zdziałam dadzą rade wszędzie, bo Polska jest potęgą meteorytową oczywiście my o tym nie wiemy.
Kiedyś napisałem do farmera zapytałem czy to może być lunar odpowiedział że być może a skąd jestem gdy napisałem ze z Polszy już więcej nie odpisał.
sherman
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt cze 01, 2012 7:43 pm

Sherman ,do murzynów,do Afryki Farmer jedzie,do Polski nie bo nie chce wchodzić w paradę wiesz komu .... . Powinny w Polsce powstać niezależne laboratoria np do badania skał ,nie zrażaj się że nikt ciebie nie lubi ,przynajmniej myślisz swoim mózgiem ,nie płyniesz z prądem jak ryba zdechła
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt cze 01, 2012 11:55 pm

Panowie! chyba najwyższy czas założyć stowarzyszenie ofiar międzynarodowego spisku antypolsko-antymeteorytowego! :lol:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » So cze 02, 2012 4:28 am

Panie Jacku już jest od dawna i ma się dobrze.Np
beforeitsnews.com/.../Lunar_Meteorites_Are_Rar
WJM
Lunar Meteorites Are Rare Because Of Conspiracy
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki