kamienie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kamienie

Postprzez polishbob » Cz cze 07, 2012 4:09 pm

polishbob
meteorytoman

Re: kamienie

Postprzez Paweł Baran » Cz cze 07, 2012 8:17 pm

To, co na zdjęciu to nic innego jak stara wypalana cegła z gliny, znajduję identyczne w swojej miejscowości, chyba, że się mylę to niech mnie ktoś poprawi. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez polishbob » Cz cze 07, 2012 8:38 pm

z tymi cegłami to trochę przesadziłeś tak mi się wydaje bo takiej cegły jeszcze nie widziałem a była u mnie cegielnia to znaczy w moim mieście
polishbob
meteorytoman

Postprzez tin » Pt cze 08, 2012 8:36 am

Mógłbyś zwilżyć powierzchnię np. wodą i zrobić lepsze zdjęcie? A najlepiej by było gdybyś położył na skanerze i zeskanował uciętą płaszczyznę.
Cegła to raczej nie jest. Jeżeli to jakiś artefakt to prędzej dodatek stopowy. Ale bez lepszych zdjęć nie da się nic powiedzieć. Jak na meteoryt to też źle nie wygląda dlatego prosimy o więcej lepszych fotek, zwłaszcza powierzchni cięcia.
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt cze 08, 2012 12:39 pm

To piękna ooidowa skała węglanowa.Ooidy chyba są żelaziste np.(syderytowe czy hematytowe), po
podgrzaniu stają się magnetyczne.Były znajdowane w okolicy Skarżyska.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez polishbob » N cze 10, 2012 8:17 pm

tin napisał(a):Mógłbyś zwilżyć powierzchnię np. wodą i zrobić lepsze zdjęcie? A najlepiej by było gdybyś położył na skanerze i zeskanował uciętą płaszczyznę.
Cegła to raczej nie jest. Jeżeli to jakiś artefakt to prędzej dodatek stopowy. Ale bez lepszych zdjęć nie da się nic powiedzieć. Jak na meteoryt to też źle nie wygląda dlatego prosimy o więcej lepszych fotek, zwłaszcza powierzchni cięcia.

nie było mnie kilka dni ale jak chcę powierzchnie zmoczyć to chłonie wodę tak że do kitu
polishbob
meteorytoman

Postprzez Paweł Baran » N cze 10, 2012 8:33 pm

No to sam dałeś osobie odpowiedź ?. Jak chcę powierzchnię zmoczyć to wchłonie wodę tak, że do kitu, czyli co wchłania najwięcej wody właśnie cegła, no cóż trudno, nie poddawaj się szukaj nadal na pewno coś znajdziesz. :wink:
Kocham to co robię czyli Astronomie

Moje marzenie oberwać głowę meteorytem wtedy bym prędzej znalazł i potwierdził, że Ziemia krąży wokół Księżyca hi, hi, hi.
Paweł Baran
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn cze 11, 2012 9:24 am

Dobrze jest wiedzieć o czym się pisze bo inaczej kiepsko to wygląda.Cegła!!!??
https://picasaweb.google.com/lh/photo/M ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/1 ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/L ... directlink
A jak się zmoczy to gorzałką to znaczy,że to pijak!WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Pn cze 11, 2012 9:34 am

Jeżeli zdjęcia umieszczone przez WM to ten sam materiał co polishboba to jest już jasność w temacie. Niestety nie meteoryt :-(. Ale fajnie wygląda - z zewnątrz jak jakiś węglak. Super przykład pseudo :-)
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn cze 11, 2012 3:57 pm

o ile w pierwszym przypadku to rzeczywiście oolit żelazisty z resztą pospolicie wykorzystywany w hutnictwie jako ruda żelaza ( kerczeńskie złoża żelaza)
tak w przypadku kamienia WJM to nie wydaje mi się być to samo...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt cze 12, 2012 6:10 pm

Mnie się wydaje,że to jest taka sama skała.Co więcej nie jest to ikrowiec czy jaspis ooidowy.Tłem dla
ooidów jest tu czarna skała węglanowa a ooidy mają w sobie regularne kryształy jakiegoś tlenku.Nigdzie nie mogłem
dowiedzieć się co to za oolit.Brak koncentrycznych powłok otaczających jądro. Co by to nie było jest ładne.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr cze 13, 2012 3:46 pm

hmmm.. ooidem ani onkoidem bym tego nie nazwał bo zdaje się że czerwone twory mają budowę promieniową nie sferyczną i mają zbyt postrzępione krawędzie...
trzeba by sprawdzić czy nie są tworzone przez ankeryt
obstawiam coś z rodzaju skał zmienionych metasomatycznie...
ale jeśli jest to zrobione z węglanów to co by to nie było i tak należało by to nazwać wapień albo dolomit :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?