Co to może być?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Co to może być?

Postprzez Ivan » Cz maja 24, 2012 4:16 pm

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio edytowano N lis 25, 2012 12:57 pm przez Ivan, łącznie edytowano 2 razy
Ivan

Re: Co to może być?

Postprzez tribal216 » Cz maja 24, 2012 6:43 pm

dziwna stronka, gdzie zeby powiekszyc fotke trzeba sie zarejestrowac...
tribal216
meteorytoman

Postprzez Ivan » Cz maja 24, 2012 6:54 pm

Niestety, tam może powiększyć tylko wstawiający fotkę.
Ivan

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz maja 24, 2012 8:28 pm

niestety, nie wygląda na chondryt
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Ivan » Pt maja 25, 2012 8:30 am

Ciekawi mnie jednak co to może być. Nie jest to hematyt, nie magnetyt. Przed oszlifowaniem powierzchnia bardzo ciemna czrno-czerwona.
Ivan

Postprzez Ivan » N maja 27, 2012 7:12 pm

DZIĘKUJĘ! Jużsobie sam poradziłem. Jest to BAZALT. Wszystkiemu winien jest zawarty w nim magnetyt!
Ivan

Postprzez frank » Pt cze 08, 2012 12:45 pm

Witam wszystkich na forum. Mój pierwszy post i od razu pierwsze pytanie, co to może być, czy nie jest to przypadkiem meteoryt? Znalazłem to na polu ornym, wygląda na kawałek stopionego(?) metalu, przyciąga magnes (słabiej niż żelazo), wygląda na twardy metal, wymiary 27x20x9mm, waga ok.16g., stan tylko po umyciu wodą, metalicznie-błyszczący, bez rdzy, ma miejsca ze śladami lekkiego zaczernienia, a w jednym miejscu, jakby niewielki spiek.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy znajduje się w kopalniach, w pokładach węgla, meteoryty?
Link ze zdjęciem: http://zapodaj.net/d8dd0f7e3ed7b.jpg.html
frank

Postprzez tribal216 » Pt cze 08, 2012 12:59 pm

przydałoby sie wiecej zdjec w lepszej rozdzielczosci. co do kopalń to cisza na ten temat. pytanie czy jest wogole jakas szansa na zachowanie sie czegokolwiek. karbon to nie najszczesliwszy okres niestety
tribal216
meteorytoman

Postprzez TomX » Pt cze 08, 2012 7:14 pm

spróbuj zarysować czymś twardym (najlepiej mocno potrzeć o nieszkliwioną porcelanę, np. odwrotną stronę płytki ceramicznej). Trochę to przypomina zbity hematyt (tzw. błyszcz żelaza), jeśli rysa jest brunatna do wiśniowo czerwonej to jest to właśnie hematyt.
TomX
meteorytoman

Postprzez frank » Pt cze 08, 2012 9:47 pm

Sprawdziłem na porcelanie rysa jest szara i porównałem z rysą hematytu, to nie jest hematyt.
frank

Postprzez Zibi » So cze 09, 2012 1:27 pm

Meteoryt tak nie "świeci" - wykopany z ziemi musi być zardzewiały a nie taki srebrny.
Pytaj raczej geologów.
Pozdr.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez lejkers » So cze 09, 2012 2:29 pm

Zibi napisał(a):Meteoryt tak nie "świeci" - wykopany z ziemi musi być zardzewiały a nie taki srebrny.
Pytaj raczej geologów.
Pozdr.
Z.

Tak wygląda Sfaleryt (blenda cynkowa, galena), czyli głównie siarczek cynku. Może to jest to?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez TomX » So cze 09, 2012 5:30 pm

lejkers napisał(a):Tak wygląda Sfaleryt (blenda cynkowa, galena), czyli głównie siarczek cynku. Może to jest to?

Spaleryt, ZnS czyli siarczek cynku, ma barwę czerwoną do brunatnej, w formie krystalicznej jest przeźroczysty, domieszko mogą sprawić że staje się matowo żółty lub czarny. Ma połysk diamentowy.
Galena, PbS, czyli siarczek ołowiu, zawsze przyjmuje srebrzysto szary kolor, zwietrzała powierzchnia może przybrać matowy, niebieskawy odcień, ma połysk metaliczny. Łatwo ją rozpoznać, bo jest bardzo miękka (łatwo zarysować, rysa stalowoszara) i jest badzo ciężka.

Oba te minerały często ze sobą współwystępują, tworząc tzw. blendę skorupową. Dodatkowym, bardzo częstym minerałem często współwystępującym z powyższymi jest piryt, markasyt i pirotyn - różne odmiany siarczku żelaza. O ile ZnS i PbS nie mają prawa być magnetyczne, o tyle siarczki żelaza, szczególnie pirotyn, już tak.

Trop z galeną może być właściwy, bo rzeczywiście podobne, a jest to minerał pospolity, eksploatowany na skalę przemysłową w Polsce, więc łatwo mógł się znaleźć względnie świeży na powierzchni.
TomX
meteorytoman

Postprzez Zibi » So cze 09, 2012 7:25 pm

A mi to wygląda na jakiś antropogen.
Sfaleryt nie ma chyba takiego przełamu...
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?