żelazo meteorytowe?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: żelazo meteorytowe?

Postprzez Kenny » N lip 08, 2012 6:59 am

masz rację nie będę zatem tego dłużej ukrywał jestem opłacany przez polską mafie handlarzy meteorytów która tępi wszystkich potencjalnych znalazców, naszym celem jest przejęcie władzy nad światem!

Ps Nie jestem żadnym autorytetem, nie mam przed nazwiskiem ani Prof. ani nawet Dr (ot zwykłe mgr inż.)
od przeciętnego człowieka różnię się tylko tym że mam za sobą studia geologiczne które z resztą robiłem w zgodzie ze swoimi długoletnimi zainteresowaniami, A więc nie jestem tu żadną wyrocznią, wszystko co pisze jest tylko moją opinią niezależną od PTMet, PAN, czy innych instytucji bo nie jestem w żadnej zrzeszony ani nie mam zamiaru być!
Moim hobby jest dociekanie odpowiedzi bez względu czy jest to kawałek granitu czy lunarny meteoryt, każda odpowiedź mnie satysfakcjonuje jeśli można ją jakoś potwierdzić (skład mineralny, cechy zewnętrzne), w celu identyfikacji stosuje wszystkie dostępne mi środki (ale zaczynając od najłatwiej dostępnych - własnego doświadczenia a nie od razu EDS i inne bardziej zaawansowane (bo każda przysługa kosztuje i nie chodzi tu o pieniądze tylko ludzki czas!))

Ps2 Co do składu chemicznego próbki Sherman nie ma co się dziwić że niema w niej węgla (jest praktycznie niewykrywalny przez XRF jako iż jest pierwiastkiem lekkim)

Ps3 Gdyby Twoja teoria o ogólnoświatowej mafii meteorytowej blokującej wszystkim postronnym możliwości znalezienia nowych spadków miała chociaż cień prawdy, to co chwile "namaszczone" jednostki odkrywały by nowe sensacyjne spadki zamiast handlować tylko NWA, Sikhotami, czy innym Pułtuskiem. Jedyne z czym się spotkałem to chronienie własnych "miejscówek" na Pułtusku czy Morasku co w zupełności rozumiem bo skoro ktoś poświęcił lata poszukiwań na stworzenie własnej teorii "jak to było" to dlaczego miał by się nią ot tak dzielić. Grzybiarze też maja "swoje miejsca" gdzie niechętnie zabierają innych.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » N lip 08, 2012 8:22 am

Czyżby to już nie była szlaka tylko taki przekładaniec dymarkowo-kosmiczny,z takim niklem wędrowniczkiem.
Zadymiarze znów w Słupi na piwie a żelazo się przypaliło to je wyrzucili a teraz Generał ma zagwozdkę.
Poważnie mówiąc, takie traktowanie tematu nie przystoi nikomu. Handel na całym świecie ma charakter
mafijny i zawsze tak było. Tu jest konkretny dostępny towar i można sprawdzić dlaczego mimo obecności
niklu z testu brak go w badaniu lab. Dlaczego przy wyraźnej strukturze charakterystycznej dla meteorytu
tak usilnie próbuje się udawać,że jest to struktura żelaza z hutniczej szlaki.Keny miałeś zrobić i pokazać
zdjęcie szlaki z żelazem o takiej strukturze.W miejsce tego pokazujesz kiepskie zdjęcie niby meteorytu.
Te kółka i strzałki znamy z wcześniejszych gwoździ i otoczaków.Są zdjęcia Generała, można pokazać
w którym miejscu ta struktura jest sprzeczna ze strukturą meteorytów żelaznych, ale lepiej wypisywać
różne dziwne rzeczy o teoriach spiskowych. Mam nadzieję,że w tym przypadku da się sprawę doprowadzić
do wyjaśnienia, co takiego znalazł Generał? Sądzę,że jest to w interesie wszystkich,jak to zwykle z prawdą
bywa.Bywajcie!WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez kamyk » N lip 08, 2012 8:30 am

Kenny.A dlaczego nie podzielić się ot tak sobie z innymi ?kochającymi meteoryty ,osobami mającymi szacunek do nich i nie traktujących ich pisząc, towar,Pozdrawiam
kamyk
meteorytoman

Postprzez sherman » N lip 08, 2012 1:30 pm

Kenny zawsze najwięcej masz do powiedzenia, wiedzę również masz nie małą w temacie ale to nie znaczy że mam ci wierzyć.
Bo wszędzie się pisze aby geologowi meteorytu nie pokazywać bo i tak znajdzie w nim cechę ziemską :lol:
więc i jesteś kryty.
Ps3 Gdyby Twoja teoria o ogólnoświatowej mafii meteorytowej blokującej wszystkim postronnym możliwości znalezienia nowych spadków miała chociaż cień prawdy, to co chwile "namaszczone" jednostki odkrywały by nowe sensacyjne spadki

Znowu bredzisz o spadkach my mówimy o "impakcie z K/T" więc jak zwykle dużo piszesz nie na temat.
wiem do czego zmierzacie bo sukces jest nie nieunikniony lecz szlag was trafia jak sobie pomyślicie ze to generał ma być w blasku sławy :lol:
Spieszcie się Panowie bo sezon meteorytowy już blisko a kto pod kim dołki kopie to sam w nie wpada.
Dobro odpłaca się dobrem, zło złem
wiem co mówię
sherman
meteorytoman

Postprzez Zibi » N lip 08, 2012 10:50 pm

sherman napisał(a):Powiem ci co to jest ,to są brekcje impaktowe z żelazem meteorytowym w środku.

Skoro już wiesz, to temat chyba można uważać za zamknięty.
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lip 09, 2012 11:58 am

Sherman, napisz o tym do National Geographic - oni lubią dawać na pierwszych stronach takie sensacyjne odkrycia! no ale pewnie oni też są w tej światowej mafii ;)))
Ja na Twoim miejscu byłbym szczęśliwy, gdyby chociaż okazało się, że to jednak żuzel z dawnych prób przetapiania różnego złomu, w tym meteorytowego lub coś w tym rodzaju :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn lip 09, 2012 7:41 pm

OJ ! coś nie tak. Pomijając czas tworzenia się struktury w meteorytach żelaznych, to topiąc meteoryt z
czymkolwiek, struktury podobnej do Widma.. już nie będzie. Ale w stopach żelazo-niklowych jest ładna
struktura dendrytyczna podobna do niektórych meteorytów żelaznych, które miały nieprzyjemność
dostać wysokiej gorączki po spotkaniu np. ze statkiem międzygwiezdnym.Co za tym biega,nie jest możliwe
by w jednym kawałku był i meteoryt ze strukturą obok żelaza nawet dymarkowego z ciut drobniejszym wzorkiem.
Ale ponieważ znane są fakty znajdowania meteorytów w pokładach piaskowca,czemu dziwi meteoryt
w brekcji impaktowej to ja nie wiem?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lip 09, 2012 11:00 pm

@ WM - nie posiadam lepszego sprzętu na chwilę obecną aby zrobić lepsze foty ponadto obecnie znajduje się na urlopie jak wrócę do domu i będzie mi się nudzić porobię co trzeba

@ Kamyk - wiele okazów z mojej kolekcji zarówno meteorytów jak i innych kamieni rozdałem, podeślij adres na pv to i Tobie podeślę jakąś płytkę NWA bo obecnie tylko takowe posiadam.

@ Sherman - To czy ktoś mi wierzy czy nie mam w d... jego własna sprawa i nic mi do tego, jedyne na czym mi zależy to przekazywanie możliwie najrzetelniej informacji i walka z dezinformacją i innymi pseudonaukowymi wywodami. Widzę że pojęcie spadek ograniczasz tylko do obserwowanego upadku meteorytu, ja wyznaje nieco szersze horyzonty obejmujące zasadniczo spadki obserwowane, historyczne, paleospadki w tym i meteoryty w skałach, więc uwaga o pisaniu nie na temat mocno nie na miejscu.

@ WM2 - nikogo by nie dziwił gdybyśmy mieli potwierdzony meteoryt w brekcji, ale poza jednym fragmentem nie wygląda to na meteoryt a brekcja nie wygląda na brekcje! Nie będę się wypowiadał na temat struktur w tej skale (bo to działka metalurgów a ja takowym nie jestem a jak się na czymś nie znam nie wypowiadam się!) dla mnie wyglądają "jakoś inaczej" co ich nie dyskwalifikuje ale wątpliwe zawartości niklu to już poważna przesłanka za tym że nie mamy tam do czynienia z meteorytem!
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 10, 2012 7:47 am

Keny nie mówmy o wątpliwej zawartości niklu bez lab.podpisanego, wyniku badań.To co wiem na pewno
to zdjęcia,resztę to wiara w słowa a z tym różnie bywa. Problem w tym,że próbuje się negować to co widać
na zdjęciu. Sposób w jaki to się robi budzi sprzeciw u normalnego obserwatora. Nie pomaga ,że testy na
nikiel są niezgodne i nie podpisane co budzi podejrzenie,że ktoś nie potrafi albo oszukuje. Sam charakter
wypowiedzi jak i jego treść pokazuje gwałtowną potrzebę zaprzeczenia, że to nie jest meteoryt.
Jest to zupełnie nie zrozumiałe bo trudno wyrokować tylko na podstawie zdjęcia. Od kiedy meteoryty
stały się towarem w handlu takie zachowanie co prawda paskudne ale nie do uniknięcia.
Wszystkie typy meteorytów nazwano od ich pierwszego spadku czy znaleziska. Więc o co tu chodzi??WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez kamyk » Wt lip 10, 2012 9:12 am

Kenny jak znajdziesz coś nowego w Polsce :wink: to skorzystam z twojej oferty :wink: Miłego wypoczynku życzę.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt lip 10, 2012 12:01 pm

nikogo by nie dziwił gdybyśmy mieli potwierdzony meteoryt w brekcji, ale poza jednym fragmentem nie wygląda to na meteoryt a brekcja nie wygląda na brekcje!

To jak twoim zdaniem wygląda brekcja i dlaczego według ciebie to co jest na fot. brekcja nie jest.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lip 10, 2012 2:04 pm

po prostu pierwsze zdjęcie wygląda mi na klasyczny beton z kawałkami gruzu z wcześniejszego betonu
może jest inaczej nie wiem, nie mając kamienia w łapach opisuje to co widzę ze zdjęcia
brekcji widziałem w życiu pewnie z kilkaset w tym kilkanaście impaktytowych i jakoś mi się z takową te kamienie nie kojarzą... przykro mi.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt lip 10, 2012 4:01 pm

po prostu pierwsze zdjęcie wygląda mi na klasyczny beton z kawałkami gruzu z wcześniejszego betonu

A dlaczego tylko pierwsze a nie i 3 ostatnie przecież przecież to jest to samo mistrzu dezinformacji :lol:
I fajnie by było gdyby mistrz kenny napisał co żelazo ze strukturą meteorytową robi w betonie i dlaczego ten beton nie wygląda jak beton np. na przedostatniej fotce .
Wiec mistrzu konkretnie co to jest? Beton, dymarka, szlaka
przykro mi.

Przykro będzie ci jak sprawa się dopnie do końca.
Spadająca gwiazda kenny
sherman
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt lip 10, 2012 4:22 pm

Na pierwszej fotce domniemanej brekcji widać duży okruch w prawej (patrząc na zdjęcie) dolnej części okazu. Widać, że jest to składnik "brekcji" sam posiadający strukturę brekcjową. Mógłbyś dać dobre zbliżenie tego fragmentu? Rozpoznanie z czego ta brekcja jest zbudowana mogło by pomóc w określeniu jej genezy, bo o ile wygląda na prawdę ciekawie to niestety również bardzo podobnie do betonu wypchanego gruzem.
TomX
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Wt lip 10, 2012 5:12 pm

Sherman to jest odpad z wytopu szkla z dawnyh hut lesnyh

Amator w Polsce meteorytu nie znaidzie do tego potrzeba wiedzy i bardzo drogiego sprzetu

Koszty poszukiwan przekraczaja wartosc meteorytu
Andrzej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?