Mimo spękań na powierzchni ,wewnątrz przypomina geodę krzemianową o budowie wachlarzowatej czy
promienistej . WJM
Re: identyfikacja meteorytu
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
-
WMakocki - meteorytoman
WM byłeś blisko...
tylko co do do diabła jest "geoda krzemianowa o budowie wachlarzowej/promienistej" ? bo za cholerę nie kojarzę...
albo widzimy odmienne zdjęcia...
a po geologicznemu (a nie w tym dziwnym szamańskim języku w jakim się wypowiadasz)
nie geoda a konkrecja (rośnie od środka do zewnątrz a nie odwrotnie a dodatkowo nie ma pustej przestrzeni w jądrze)
i nie krzemianowa a markasytowa/pirytowa a to siarczek i to składa się prawie wyłącznie z siarki i żelaza (nie uwzględniając domieszek niema prawa tam być krzemu!)
a wietrzeje bo markasyt gryzą bakterie które się nim żywią pomaga wypieczenie w piekarniku, jak odłupiesz kawalątek środek będzie srebrzysty lub złotawy, generalnie jak już zaczęło go brać to będzie ciężko go ustabilizować...
powodzenia!
tylko co do do diabła jest "geoda krzemianowa o budowie wachlarzowej/promienistej" ? bo za cholerę nie kojarzę...
albo widzimy odmienne zdjęcia...
a po geologicznemu (a nie w tym dziwnym szamańskim języku w jakim się wypowiadasz)
nie geoda a konkrecja (rośnie od środka do zewnątrz a nie odwrotnie a dodatkowo nie ma pustej przestrzeni w jądrze)
i nie krzemianowa a markasytowa/pirytowa a to siarczek i to składa się prawie wyłącznie z siarki i żelaza (nie uwzględniając domieszek niema prawa tam być krzemu!)
a wietrzeje bo markasyt gryzą bakterie które się nim żywią pomaga wypieczenie w piekarniku, jak odłupiesz kawalątek środek będzie srebrzysty lub złotawy, generalnie jak już zaczęło go brać to będzie ciężko go ustabilizować...

powodzenia!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Po kolei. Po fragmencie nie widać czy jest pusta czy pełna w środku.Czy konkrecja czy sekrecja.Promienista
czy wachlarzowata to trochę widać,ale żeby poznać,że to Markasyt to już trzeba geologa.Co prawda my tu
mamy w Rudkach koło Nowej Słupi wystąpienia markasytu ale jakoś inaczej wygląda,bardziej szamańsko
bym powiedział.Swoją drogą ciekawe kto podarował ten "meteoryt"WJM
czy wachlarzowata to trochę widać,ale żeby poznać,że to Markasyt to już trzeba geologa.Co prawda my tu
mamy w Rudkach koło Nowej Słupi wystąpienia markasytu ale jakoś inaczej wygląda,bardziej szamańsko
bym powiedział.Swoją drogą ciekawe kto podarował ten "meteoryt"WJM
-
WMakocki - meteorytoman
niestety, z kosmosu to nie spadło - to nie jest meteoryt 

Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
już raz u nas było na forum viewtopic.php?f=13&t=1000 i nie odwracaj kota ogonem żaden problem stwierdzić że jest to kawałek buły kolejna sprawa jak jest to kawałek to już widać w którą stronę rosły kryształy...
w Rudkach nie masz konkrecji tylko żyły pirytowo-markasytowe zupełnie inne warunki krystalizacji...
w Rudkach nie masz konkrecji tylko żyły pirytowo-markasytowe zupełnie inne warunki krystalizacji...
- Kenny
- meteorytoman
Jak się kota odwróci ogonem to może okazać się,że to kocica. Ja tylko napisałem,że to mi przypomina geodę
krzemianową.Może to i buła co ja się będę spierał.Jak markasyt to markasyt Nie widzę metalicznego połysku
żółtawo-zielonego to skąd mam wiedzieć czy to np.nie silimanit albo lepiej stilbit ,krzemian jak się patrzy.
No proszę ; niech ludzie popatrzą a co !
https://picasaweb.google.com/lh/photo/f ... directlink
Mam pomysł,może by tak zapytać markadanielskiego3?
krzemianową.Może to i buła co ja się będę spierał.Jak markasyt to markasyt Nie widzę metalicznego połysku
żółtawo-zielonego to skąd mam wiedzieć czy to np.nie silimanit albo lepiej stilbit ,krzemian jak się patrzy.
No proszę ; niech ludzie popatrzą a co !
https://picasaweb.google.com/lh/photo/f ... directlink
Mam pomysł,może by tak zapytać markadanielskiego3?
-
WMakocki - meteorytoman
powodzenia w znajdowaniu stilbitu pokrytego rdzą
2ga sprawa jest to zeolit charakterystyczny dla druz pegmatytowych rzadziej występuje w innych warunkach
ale nigdy nie tworzy konkrecji. Tyle że takich rzeczy pewnie na wiki nie piszą!
2ga sprawa jest to zeolit charakterystyczny dla druz pegmatytowych rzadziej występuje w innych warunkach
ale nigdy nie tworzy konkrecji. Tyle że takich rzeczy pewnie na wiki nie piszą!
- Kenny
- meteorytoman
Nie, nie piszą.Ale na dymarki przyjedziesz?WJM
-
WMakocki - meteorytoman
obawiam się że nie będę miał urlopu kiedy to wypada?
- Kenny
- meteorytoman
18-19 sierpień a z Nowej Słupi do Szydłowa na święto śliwki.Robią taką śliwowicę,że potrzeba tygodnia by do
domu trafić. Gdybyś miał czas to w najbliższą niedzielę w tym samym Szydłowie jest Zjazd Zakutych Łbów
bez urazy to słynny Turniej Rycerski.Ja tam jadę.Może uda się sprzedać jaki obraz.Bo oni tam przez tą szczelinę
w hełmie kiepsko widzą to i szansa jest.WJM
domu trafić. Gdybyś miał czas to w najbliższą niedzielę w tym samym Szydłowie jest Zjazd Zakutych Łbów
bez urazy to słynny Turniej Rycerski.Ja tam jadę.Może uda się sprzedać jaki obraz.Bo oni tam przez tą szczelinę
w hełmie kiepsko widzą to i szansa jest.WJM
-
WMakocki - meteorytoman
Jakbyś Mistrzu WM popełnił coś z tego gatunku: http://www.novaspaceart.com/Index.html ,to może i ja bym sobie jakieś monidło zakupił, oby tylko było na moją kieszeń (apetyt wielki a kieszeń jakaś taka płyciutka) 

"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
lejkers, pani, która robi ilustracje do Uranii ma prace w tym stylu na sprzedaż - ceny bardziej realne niż te http://www.novaspaceart.com/Originals/Davis/SL9.html
Astronomia i muzyka
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman