żelazo meteorytowe?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: żelazo meteorytowe?

Postprzez sherman » Wt lip 10, 2012 6:36 pm

Amator w Polsce meteorytu nie znaidzie do tego potrzeba wiedzy i bardzo drogiego sprzetu

Koszty poszukiwan przekraczaja wartosc meteorytu

A ty skąd się urwał?
Sherman to jest odpad z wytopu szkla z dawnyh hut lesnyh

Ta a to zapewne obudowa leśnego pieca :lol:
Obrazek
Mógłbyś dać dobre zbliżenie tego fragmentu?

tu masz przekrój tego kawałka
Obrazek
również bardzo podobnie do betonu wypchanego gruzem.

Nie ma mowy o betonie!!!!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nie będę tu nikogo do niczego przekonywał bo zdjęcia mówią same za siebie a to wy robicie z siebie idiotów nie mających zielonego pojęcia co to takiego meteoryt i jak wygląda.
Wstyd PTM , albo hańba

WJM wyglądam przypomina "howardyta" tylko grubszy sort :wink:
sherman
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lip 10, 2012 6:46 pm

"Rozmowa konia z taboretem" napisałem co myślałem i tyle zwisa i powiewa mi Twoja opinia ale swojego imienia szargać nie pozwolę tym bardziej takim szczekaczom jak Ty
nie zgadzasz się to to powiedz a wyzywanie od idiotów jest co najmniej nie na miejscu.
W świecie nauki panuje taka tendencja że jeżeli zostanie wystawionych kilka niezależnych opinii tej samej treści (mogą się różnić w niewielkich szczegółach) to owe zdanie się przyjmuje i zazwyczaj wystarczą do tego 2 zbieżne opinie
więc jeśli 7 różnych osób niepowiązanych ze sobą mówi Ci że to nie to to chyba jest coś na rzeczy?

Słuszna uwaga Tomx
więc jak to było z tą brekcją? była brekcja impaktytowa którą jeszcze raz przemielił impakt?
w ziemskich warunkach jest to niemal niemożliwe!
A dlaczego na pierwszym bo jest najbardziej poglądowe i na nim najlepiej widać ogół kamienia
wklejając szczegóły to i z cegłówki zrobię Ci piękny rubin!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sherman » Wt lip 10, 2012 7:32 pm

W świecie nauki panuje taka tendencja że jeżeli zostanie wystawionych kilka niezależnych opinii tej samej treści (mogą się różnić w niewielkich szczegółach)

No tak niewielkich
Odpad pustaka żużlowego-piaskowiec
8%niklu -sladowe ilości niklu
Przecież to drobny szczegół
więc jeśli 7 różnych osób niepowiązanych ze sobą mówi Ci że to nie to to chyba jest coś na rzeczy?

własnie jest bo gdy ludziom z zagranicy pokazuje zdj. to wszyscy twierdzą ze to są prawdopodobnie meteoryty i nie widzą w nich szlaki ani betonu. lecz nie współpracują bo mi PTM wszystko odcina.
Jedna z wielu wiadomości którą dostałem
Hello Mr. Sherman,
I am the scientific assistant for Dr.XX who you recently emailed some photos. I took a quick look over the pictures and they do seem to be meteorites.
I właśnie dlatego śmiem twierdzić że jest jak jest , nikt z poza kraju nie wypowiedział się o mych znaleziskach tak jak to robi się w Polsce

więc jak to było z tą brekcją? była brekcja impaktytowa którą jeszcze raz przemielił impakt?
w ziemskich warunkach jest to niemal niemożliwe!

Własnie kenny brekcja w brekcji czy rekrystalizacja żelaza spowodowana impaktem.
a niemożliwym jest to abyś ty mnie przekonał że to szlaka która trąci na kilometr.
wklejając szczegóły to i z cegłówki zrobię Ci piękny rubin!

no tak ostatnio pokazałeś przecie jak to sie robi :lol: Ja nie retuszuje zdjęć co najwyżej wykadruje.
mam dostęp do dobrego sprzętu i to wszystko.

Ja cię nie przekonuje ja to wymuszę siłą na was :wink:
Ostatnio edytowano Śr lip 11, 2012 10:38 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt lip 10, 2012 8:10 pm

Każde kolejne zdjęcie które pokazujesz wygląda tylko coraz bardziej antropogenicznie...

Kenny, pisałem o "domniemanej brekcji" lub słowo brekcja umieszczałem w cudzysłowie, bo nie wierzę w jej naturalne pochodzenie i byłem pewny, że dobre zbliżenie (którego się nie doczekałem) potwierdzi niezbicie (chociaż w moich oczach) tezę o betonie.

Smutne, że pieniądze stojące za meteorytowym biznesem aż tak namieszały komuś w głowie. Jeszcze smutniejsze, że osoby nie mające pojęcia o geologii rzucają terminami geologicznymi na prawo i lewo, zamiast wziąć odpowiednią literaturę i się dokształcić.

Skończmy tą dyskusję, nie odpowiadajmy na zaczepki, to sherman będzie żył szczęśliwy w przekonaniu, że ma meteoryty a my mniej nerwów stracimy przez jakiegoś szale... (nie dokończę, żeby nie być oskarżonym o znieważenie).
TomX
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 10, 2012 9:09 pm

W pobliskiej z czasów Jana Kazimierza leśnej hucie szkła z metalu były.Kilka srebrnych monet,kilkaset
miedzianych szelągów,ostrogi,ołowiane korki do butelek.W szlace po hucie szkła niema żelaza.
Niema też betonu wypchanego gruzem i żelazem.Jest cement,żwir,piasek, że brekcja to widać.
Jakie są minerały i fragmenty brekcji to już gorzej. Ja bym zrobił ładny szlif,dobre zdjęcie a potem
cienką płytkę i dopiero wtedy bym cwaniakował. Teraz,, pisząc o betonie wypchanym gruzem,to ja bym
po prostu pokazał jak się wypycha beton.Wszyscy przekonani,że taki beton jest ale nikt go nie widział,
a ja myślę,że to może być meteoryt z Merkurego.A jak nie to może być mezosyderyt,gdzieś taki widziałem.
Z tym Merkurym to mówię poważnie.Z meso, też,taki np. NWA 3339 cataclastic breccia.Pasuje jak ulał,typ B
też brekcja. Albo NWA 1878 żelazo ma podobne.Jest w czym wybierać.A tu beton i beton,gdzie taki beton robią?
WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lip 10, 2012 9:25 pm

Sherman Czy Ty wiesz w ogóle o czym mówisz?
1 mało jest krajów na globie równie wybitnie zaśmieconych antropogenami jak pl.... przypomnę tylko że wytop żelaza prowadzili już tu celtowie 2300l temu! a na mniejszą skalę parę plemion 2700 lat temu (wniosek wszędzie gdzie była ruda należy spodziewać się żużla) nie wspominając że w pierwszych wiekach naszej ery tereny obecnej pl a szczególnie świętokrzyskie i opolskie były największym na świecie ośrodkiem produkcji żelaza więc nie dziw się jak kolega ze stanów na widok szlaki martenowskiej zdębieje (tam żelaztwo ma raptem 400lat a na szerszą skale 200 nie twierdzę tu że ośrodki zagraniczne mają niski poziom nie wręcz odwrotnie mają daleko dalej posuniętą naukę niż my tylko materiał badawczy inny.

kolejna sprawa popularna szczególnie w ostatnich latach (chodź teraz odzyskują złom z żużla ale za prl nie!) to szerokie zastosowanie odpadów pohutniczych jako kruszywo drogowe czy wypełniacz do betonu! Trafisz na takie coś jeszcze przerobione pługiem 10x obtoczone przez wodę z lekko zerodowaną powierzchnia i wypisz wymaluj brekcja z żelaztwem!

2 wiesz co to w ogóle jest rekrystalizacja i na czym polega? w jakich warunkach może dość do rekrystalizacji ? czy tylko gdzieś wyczytałeś opis przy zdjęciu w necie, popatrzyłeś na kamień "no wygląda podobnie to musi być to..." ?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Wt lip 10, 2012 9:31 pm

Sherman jestem profesionalnym poszukiwaczem meteorytow to nie meteoryty
Andrzej

Postprzez sherman » Wt lip 10, 2012 9:41 pm

Sherman jestem profesionalnym poszukiwaczem meteorytow to nie meteoryty

Coś takiego :shock: :shock:
Ja też tak nie uważam jak coś to jak w tytule tematu!
I nie tylko :wink:
wniosek wszędzie gdzie była ruda należy spodziewać się żużla

Hee o jakim żużlu mówisz?
20 kg. nierdzewiejącego metalu w jednej bryle dodatkowo w brekcji i
ty to nazywasz żużlem?
Wiem jak wygląda żużel w przeciwieństwie do ciebie i nie produkuj sie bo to i tak nic nie da Kenny bo jak na razie to nie przedstawiłeś żadnego dowodu prócz bełkotu ze to szlaka która trąci na kilometr.
i nie wiem w jakim celu pokazujesz marasko w miejsce szlaki.
za dużo piszesz i sam się już gubisz w tym wszystkim a ja cały czas poznaje cos nowego zwiększam swoja kolekcję wkrótce zniknę a potem pojawię się znowu o paręnaście kilo silniejszy.
Ostatnio edytowano Wt lip 10, 2012 9:57 pm przez sherman, łącznie edytowano 1 raz
sherman
meteorytoman

Postprzez Andrzej » Wt lip 10, 2012 9:48 pm

Kamyk chcesz miec xxx Poland podaj namiary
Andrzej

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr lip 11, 2012 12:11 am

sherman napisał(a):...
Jedna z wielu wiadomości którą dostałem
Hello Mr. Sherman,
I am the scientific assistant for Dr.XX who you recently emailed some photos. I took a quick look over the pictures and they do seem to be meteorites. What other information can you give me about them? What is your location? Where did find them/buy them? How did you find them? How did you cut them?

I właśnie dlatego śmiem twierdzić że jest jak jest , nikt z poza kraju nie wypowiedział się o mych znaleziskach tak jak to robi się w Polsce ...

Sherman, mam nadzieję, że odpisałeś temu panu rzeczowo na pytania i wysłałeś próbki do badań? wiec teraz daj tu trochę odpocząć od siebie i ogłoś rewelacyjne wyniki, jak już je dostaniesz z zagranicy, OK? tylko nie zdziw się, jak po uzyskaniu informacji, gdzie to znalazłeś, ten doktorek straci zainteresowanie okazami - wtedy odpowiedzi poszukaj w tym, co napisał Kenny
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sherman » Śr lip 11, 2012 12:44 am

tylko nie zdziw się, jak po uzyskaniu informacji, gdzie to znalazłeś, ten doktorek straci zainteresowanie okazami

Bo wszyscy wiedzą co jest grane i dlaczego w Polsce meteorytów "nie ma" miałem już takich paru, próbki za granice nie poszły i na razie nie pójdą więc zostaje z wami :lol:
sherman
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lip 11, 2012 7:28 am

sherman napisał(a):Ja cię nie przekonuje ja to wymuszę siłą na was :wink:

"Gwałt niechaj się gwałtem odciska!" - rzekła dupa do mrowiska.
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr lip 11, 2012 8:01 am

No i dobrze.Inaczej wszyscy by zanudzili się na amen.Keny słowo się rzekło,obiecałeś pokazać zdjęcia tej
szlaki czy betonu ,bo kobyłka przy płocie czeka. Amerykański doktorek niedobry,biedny dymarki nie widział.
Zaprosić,pokazać,samemu przyjechać,popatrzeć,wziąć kawałek szlaki dymarkowej,szlifować,wytrawić,
pokazać strukturę i przestać już pieprzyć o czymś o czym niema się zielonego pojęcia.
To nic trudnego. Dymarki 18-19 sierpnia 2012 roku. No i chciałbym adres firmy produkującej beton z betonu.
Zdarza się lokalnie fabrykant pustaków z czego popadnie ale bez przesady. Nie lepiej przyjrzeć się temu
co pokazuje Generał. Co to tajemnica wojskowa ? te lewe wykresy czy informacje z trzeciej ręki!. Dlaczego
przekonywać pana Generała skoro można przekonać samego siebie, że to gówno to nie meteoryt. Elaborat
o obrocie szlaką dymarkową ciekawy jest ale nie wyjaśnia tajemnicy owych brekcji.
Dawno temu wysłałem fot. amerykańskiemu doktorowi (cholera) panu Korotevowi podobne coś z prośbą o opinię.
Jeszcze jest:pozycja 108 w słynnym kat.Meteorwrong.Ludzie czego tam niema.Markasyt też. Niestety jako,że
dr.jest gringo to on nie wie i zgaduje. Nie wyklucza meteorytu co można przeczytać obok zdjęcia.
Tak więc prosimy nie uśmiercać meteorytu Generała bo problem jest nadal aktualny.Fot w następnym post.WJM
No i Tin coś nareszcie mądrego napisał,a już zwątpiłem w człowieka.
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lip 11, 2012 8:34 am

Nie widzę problemu w tym, żeby np. przyjechać na jakąś konferencję, wybrać się na targi meteorytowe i skonsultować swoje znaleziska z fachowcami. Ale jak widać niektórzy wolą puszczać obrobione zdjęcia i żyć złudzeniami, że "podobne". Zdjęcie niemal wszystkiego można tak zrobić, żeby wyglądało jak meteoryt (zwłaszcza gdy się nie podaje skali). Tą pyskówką gracie przeciwko sobie bo ciężko jest potem odkleić od siebie etykietę oszołoma.
tin
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr lip 11, 2012 11:06 am

Andrzej.Nie ja nie chce xxxPoland . :D To był żart :wink: Pozdrawiam
kamyk
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?