Mezosyderyt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Mezosyderyt?

Postprzez rolnik » So lip 14, 2012 9:06 am

sherman,moze i wywalą kiedyś z forum, póki co kabaret trwa pt meteorytomania a my piszemy dalej ,jaką taką opozycje mają ,jeśli wywalą to znaczy że dyktatura rządzi na forum
rolnik
meteorytoman

Postprzez Zibi » So lip 14, 2012 5:37 pm

Jeżeli tak ma wyglądać opozycja to ja się chyba sam wypiszę... :roll:
pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So lip 14, 2012 6:57 pm

rolnik napisał(a):sherman,moze i wywalą kiedyś z forum, póki co kabaret trwa pt meteorytomania a my piszemy dalej ,jaką taką opozycje mają ,jeśli wywalą to znaczy że dyktatura rządzi na forum

no właśnie, może dość tego kabaretu? za dużo kabaretów w tvp i tu mi ich nie trzeba. Jako że jestem właścicielem tego forum, więc swego rodzaju dyktatorem, chyba jestem zmuszony pousuwać paru "kabareciarzy" skoro sami się o to proszą, a wręcz domagają? :roll:
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez rolnik » So lip 14, 2012 7:49 pm

Panie Jacku z innego kompa też można sie zarejestrować na forum z innym nickiemi , głupawe pytania zadawać też można .Jesteś Pan gospodarzem ,ale czy nieomylnym?
rolnik
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lip 15, 2012 7:45 pm

rolnik napisał(a):Panie Jacku z innego kompa też można sie zarejestrować na forum z innym nickiemi , głupawe pytania zadawać też można .Jesteś Pan gospodarzem ,ale czy nieomylnym?

oczywiście, że można na siłę się pchać tam, gdzie nas nie chcą, ale to tylko świadczy o złośliwym działaniu.
Już sporo fajnych ludzi opuściło to forum z powodu paru niereformowalnych lub złośliwych osobników :(
Zamiast decydować autokratycznie, mogę też odwołać się do mechanizmów demokratycznych i np. zaproponować ankietę w stylu sadu skorupkowego ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn lip 16, 2012 8:25 am

Jak na każdym społecznym forum istnieje regulamin,który pozwala moderatorowi to forum prowadzić
na odpowiednim poziomie. Jednym z bardziej irytujących i niezgodnych z regulaminem jest pisanie nie
na temat.Prowadzi to do chaosu ,który niczemu nie służy. Niema głupich pytań są głupie odpowiedzi.
Nie wiem na jakiej zasadzie kilku anonimowych ludzi uważa się za speców od meteorytów. Co znaczy
odpowiedź " według mnie to nie jest to",? bez uzasadnienia. Jeśli zarzuca się autorowi postu kłamstwo
czy oszustwo to należy je wykazać. Prowadzenie forum to trudne zajęcie i zgodnie z regulaminem można
blokować niewłaściwe posty.Nie można z forum nikogo usuwać bo jest to fizycznie niemożliwe skoro
można zawsze zmienić i adres i nick.Ale to nie to jest problemem.Forum przypomina gazetę redagowaną
przez przypadkowych autorów.Pozwala na to by prowadzić kilku ludziom swoistą politykę.
Jeszcze w książce o meteorytach z 1999 roku autor radzi znaleziony meteoryt zapakować ,wysłać lub
przynieść najlepiej samemu autorowi, z nadzieją na nagrodę. W tym czasie gdzie indziej istnieją jasne
przepisy ile dla nauki, ile na handel. Wiadomo kto zajmuje się badaniem meteorytów i ile to kosztuje
w zł czy w gramach. Tak więc Panie Jacku, jeśli na zdjęciu jest kamień z żelazem bo autor pisze,że
jest magnetyczny to ja dlatego wiem bo sam mam podobne i wiem również dlaczego to co świeci
to nie tlenek.To czy to meteoryt pewnie wkrótce dowie się sam znalazca.Oto foto:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/o ... directlink
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pn lip 16, 2012 12:15 pm

WM - zawsze było i będzie w świecie nauki że to osoba która coś twierdzi ma przekonać do tego na podstawie dowodów resztę świata a nie na odwrót. Świat czeka na dowody i może je zatwierdzić lub obalić. ale to główny zainteresowany powinien się angażować (jeśli oczywiście mu zależy). jeśli tylko się gada to jest przedszkole a nie nauka ( i nie mówię tu o kimś konkretnym broń Boże). a moderatorów tu chyba nie ma. Może rzeczywiście Pan Jacek powinien kogoś wyznaczyć żeby forum trzymało poziom. mniej bezsensownych dyskusji a więcej działań. pozdrawiam
tribal216
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 17, 2012 6:05 am

Tribal z tym światem nauki to chyba przesadziłeś i nie udowadnianie tu chodzi. Tematem jest mezosyderyt
i jak sądzę chodzi o to czy na zdjęciu i w opisie jest coś co może być mezosyderytem. A tu w zamian posądza
się autora o próbę oszukania forum. Ten,który pisze, że to świecą tlenki nigdy nie widział rudy żelaza, nie widział
również skały osadowej ze spoiwem limonitowym. Gdyby było inaczej nie pisał by o tlenkach. I tak ciągle temat
po temacie dialog z autorem zmienia się w dyskusję między uczestnikami forum. W rezultacie w miejsce
informacji o znalezisku autor otrzymuje g.......!Tym razem też.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt lip 17, 2012 6:17 am

dla mnie prowadzenie jakichkolwiek poważniejszych dyskusji tylko na podstawie zdjęć jest bezsensowne bo do niczego nie doprowadzi. a i same zdjęcia mogą mylić niestety.
tribal216
meteorytoman

Postprzez TomX » Wt lip 17, 2012 8:18 am

WMakocki napisał(a): Ten,który pisze, że to świecą tlenki nigdy nie widział rudy żelaza

Nie śledziłem dyskusji na bieżąco, ale jeżeli za "świecenie" tlenków przyjmujemy ich zdolność do odbijania światła, połyskliwość jak polerowanej stali, to jest dużo "świecących" tlenków. Pierwszy z brzegu, bardzo popularny Błyszcz Żelaza (odmiana hematytu).
TomX
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 17, 2012 11:11 am

Szkoda,że nie śledziłeś.Dobrze by było obejrzeć zdjęcia z pierwszego postu i dopiero pisać o hematycie.
Robaczek świętojański też świeci i jaki to ma związek z mezosyderytem? Popatrz na zdjęcia Jarbii i napisz
w którym miejscu jest owe świecenie podobne do błyszczu żelaza?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt lip 17, 2012 3:25 pm

1. moderatorzy się wykruszyli a kandydatów na nowych jakoś brak :(
2. oglądanie zdjęć to tylko wstęp - jeśli znalazca nie czuje się na siłach sam dalej sprawdzać (np. obecności niklu) to trzeba wysłać komuś kto to potrafi
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lip 17, 2012 6:09 pm

Nie widziałem nigdy w mezo tylu "kulek" ala "piasek" co w tym prezentowanym.
Widziałem bardzo dużo oliwinu w mezo, czego nie widzę w tym prezentowanym.
Pierw test na Ni a potem jak przejdzie - badania.
Pozdr.
Zibi
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 17, 2012 6:47 pm

Jakie kulki , jaki piasek na dodatek wszystko ala.Co tu badać w tej piaskowni, może Ala coś wie.?
Test na nikiel dobra rzecz lecz nie zawsze jest potrzebny gdy w kamyku oliwin i piroksen jest.
A bez poezji, to przydałoby się zbliżenie fot.Co na to znalazca?WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt lip 17, 2012 9:33 pm

No właśnie nikt z tobą nie chce pisać jak takie głupoty wypisujesz (non stop)
To może napisz jak rozpoznajesz oliwin i piroksen na fotce?

WMakocki napisał(a): może Ala coś wie?
?
Styl masz kiepski, zalatuje Elementarzem...
Test na Ni to podstawa w meteorycie.
Wiem, że wiesz lepiej ale może napisz wyraźnie, że mimo ogólnie przyjętych zasad ty się od tego odcinasz
- wg WMakocki'ego niklu być nie musi.

Kamień na fotce nie wygląda na meteoryt ale jednoznacznie się nie da stwierdzić bez analizy.
Zibi
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?