Mezosyderyt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Mezosyderyt?

Postprzez WMakocki » Śr lip 18, 2012 5:57 am

Głupota to nie powód do dumy.Rozumie to prawie każdy. Nie tylko,że żelazo w niektórych meteorytach
nie zawiera durnej granicy 4%,że są meteoryty ze skorupą utleniającą się na cebulkę to na dodatek są meteoryty
zawierające tylko Fe3Si i grafit lub FeS2 i węgiel lub np.enstatytowy mezosyderyt, ten to musi mieć nikiel.
Mimo,że podaję nazwy tych meteorytów i zdjęcia,Ty jesteś ciągle po lekturze kilku stron Nieziemskich Skarbów.
To za mało by udawać znawcę na forum. Wystarczy np. wejść na Meteoritechina.com by zrozumieć
że coś jest nie tak z tą wiedzą o meteorytach.Może będę musiał przeprosić obdarowanego markasytem
bo to może być meteoryt.Zobaczymy.Autorzy tabelek klasyfikacji znów będą mieć robotę.WJM
Szukaj a znajdziesz! W.J.Makocki
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Śr lip 18, 2012 8:08 am

Zibi z WM nie wygrasz bo jedynym sposobem jest zejście do fundamentalnego poziomu ignorancji jaki on reprezentuje i pobicie go własną bronią. To jest po prostu niemożliwe. Ja WM zacząłem traktować jako oszołomski folklor i już mi przestał przeszkadzać swoją głupotą. Dziwię się tylko, że ciągle nie przeszkadza Jackowi. Przez takich "móndrych ekszpretów" to forum mocno traci na wiarygodności (niestety). Nikomu normalnemu już się nawet nie chce wyrażać swoich opinii bo zaraz obrastają one chwastami sianymi przez ludzi, którzy meteoryt widzieli jedynie na kiepskich zdjęciach i przeczytali kilka pdf'ów nic z nich nie rozumiejąc.
tin
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Śr lip 18, 2012 6:44 pm

Świnia niebo widzi ale astronomem nie będzie.Tak jest i z tobą.Na forum nie powinno być ignorantów
i cwaniaków .Chamstwem niczego nie zmienisz. Czas kiedy naiwni znalazcy przysyłali próbki do was
zamiast do laboratorium już minął. Jedno co potrafisz, to napisać taki post jak ten ostatni.Dlaczego
chcesz wygrać ze mną, wygraj z chińczykami i im tłumacz, że takich meteorytów niema.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=m ... xmn3kdAUMQ
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr lip 18, 2012 7:20 pm

tin napisał(a):Dziwię się tylko, że ciągle nie przeszkadza Jackowi. Przez takich "móndrych ekszpretów" to forum mocno traci na wiarygodności (niestety).

zgłoś się na Moda i zrób porządek. ;)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lip 18, 2012 10:47 pm

http://meteoritechina.com/A2.aspx nie wiem co to za strona ale jakoś wiarygodnie dla mnie nie wygląda...
jakoś nie wyobrażam sobie procesu naturalnego który spowodował by powstanie takiego kompleksu tak czystych związków.
dla mnie ewidentny odpad przy produkcji węglika krzemu.
przy jednoczesnej porowatości, braku skorupy optopieniowej (mimo iż spadek z 2009 rzekomo) nie pozostawia suchej nitki na tej skale...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Cz lip 19, 2012 7:42 am

No dobra, po nich wszystkiego można się spodziewać. Ale co można powiedzieć o enstatytowym
mezosyderycie.Jest ewidentny a takiego jeszcze nie było?Jest na stronie domowej tego adresu.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz lip 19, 2012 9:04 pm

jeśli o tym http://meteoritechina.com/A3.aspx mówimy to co w nim jest ewidentnego?
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pt lip 20, 2012 8:17 am

A co nie jest w nim meteorytowego.? Jak u Leśmiana "A za tym murem nic i nic ....Jarbia zlituj się pokaż dobre
zdjęcie.WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt lip 20, 2012 3:37 pm

Kenny napisał(a):jeśli o tym http://meteoritechina.com/A3.aspx mówimy to co w nim jest ewidentnego?

Hm... to pod jaką nazwą został zarejestrowany w "Meteoritical Bulletin"? ...czy wogóle jest zarejestrowany?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Zibi » So lip 21, 2012 10:23 pm

Ano mam chyba taką dziwną słabość do tego jegomościa, to już lokalny folklor.
Gdy artysta (malarz) zabiera się za nauki ścisłe rzadko kiedy wychodzi z tego
coś co ma ręce i nogi ale... jest nadzieja :)

W tym tygodniu (mam w końcu czas) twoja najlepsza próbka będzie analizowana
i zobaczymy coś wart...
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn lip 23, 2012 8:10 am

Zibiii ! nie mów, że już wiesz jak się robi test na nikiel? Mateńko! już nie pytam skąd masz jakąś moją próbkę.
Sam będziesz robił te badania? WJM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez tin » Pn lip 23, 2012 9:07 am

WMakocki napisał(a):Zibiii ! nie mów, że już wiesz jak się robi test na nikiel? Mateńko! już nie pytam skąd masz jakąś moją próbkę.

Ja dałem Zibiemu to co mi kiedyś podesłałeś, żeby wrzucił na mikrosondę. Ale że ta "najlepsza" próbka wygląda kiepsko (bo nie wyszedł nikiel w badaniu dimetylo- glioksymem) to musiała swoje odleżeć. Jak widać, potrzebujesz na papierze "coś wart" bo na słowo to uwierzyć nie chcesz...
A co do folkloru to może, gdy ta Twoja najlepsza próbka okaże się zwykłym badziewiem to byłbyś gotów przerzucić się na forum malowania kurpiowskich kogucików? Było by to świetne połączenie malarstwa z folklorem (i miało by jakieś ręce/skrzydła i nogi ;D)....
tin
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn lip 23, 2012 6:33 pm

WMakocki napisał(a):Zibiii ! nie mów, że już wiesz jak się robi test na nikiel? Mateńko! już nie pytam skąd masz jakąś moją próbkę.

Nie ! no nie mów mi WMakocki , że nie wiesz do jakiego sprzętu Zibi ma dostęp - nie myślisz chyba , że jest to wacik i kwas :roll:
W tym wszystkim jednak chodzi o to , że nie wszystko warto badać tym sprzętem - to niestety kosztuje - i to nie tylko czas i blebleble , ale i to , że próbki się szlifuje i napyla się między innymi złotem , czasem grafitem - dla dobrego przepływu pądu , a dla innych testów trzeba użyć pierwiastków promieniotwórczych , albo innego "cholerstwa " - ale co ja tu będę wnikał w szczegóły - przecież to jest takie oczywiste dla wszystkich i robi się to wszystko od ręki i za darmo :!: :!: :!:
Czasem jak czytam , te wszystkie posty na tematy badań meteorytów , to śmiech ( przez łzy ) zapiera mi dech - jaka jest ignorancja w tej kwestii - a wystarczy trochę poczytać w necie - nie trzeba kończyć żadnych fakultetów , żeby zdać sobie sprawę , że rzetelne i prawdziwe przebadanie próbki pod kątem bycia meteorytem nie ogranicza się tylko do testu na nikiel , znalezieniu ( wątpliwych ) wtrąceń CAI , czy wyimaginowanych chondr , ale wymaga badań na odpowiednim sprzęcie z odpowiednią interpretacją wyników , czyli przez tak nie lubianych ( przez niektórych Forumowiczów ) instytucji naukowych , zajmujących się badaniami meteorytów :idea:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Pn lip 23, 2012 9:43 pm

Nie, nie wiem do jakiego sprzętu ma dostęp Zibi. A tu jak zwykle myli się dwie rzeczy.
Co innego jest poznać, że to jest meteoryt ( np.w przypadku gdy robi dziurę w dachu) a co innego
gdy trzeba określić jaki to typ meteorytu. OOO!! to trwa i jak np. w przypadku eukrytu NWA 1240
po latach badań okazało się, że może to i eukryt ale żeby on był z Westy to już nie bardzo. Izotop
beta 18 O jakby nie pasuje do Westy. Czy myślisz, że mnie interesują takie badania gdzie płacą
za godzinę lub od wiersza w artykule. Nie, nie interesują. Ja robię test na nikiel, Pan Kazimierz
robi test, nikiel jest a tu jakiś palant twierdzi, że niklu nie ma.No i co mu zrobisz. Robi się cienką
płytkę,zdjęcia XP ,struktura Neumana jak na dłoni (meteoryt,bo to impaktowe) a tu ci piszą, że
to Widman.. i co zrobisz? Więc nie mów o napylaniu złotem,bo podstawowe badanie na skład wystarczy.Zibi mam nadzieję,
że dostałeś to co ja wysłałem temu hanterowi od siedmiu boleści.Na wszelki wypadek zrób fot. i pokaż
na forum.WJM
Oto foto:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/k ... directlink
WMakocki
meteorytoman

Postprzez WMakocki » Wt lip 24, 2012 6:30 am

By była jasność w sprawie,badany towar jest taki jak na fot.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/m ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/_ ... directlink
Chyba nie będzie to anonimowe badanie?
WJM
WMakocki
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?