Poszukiwacze kosmicznych skarbów - onet

Moderator: webimage

Poszukiwacze kosmicznych skarbów - onet

Postprzez tribal216 » Wt sie 21, 2012 5:51 am

taki tam artykulik - http://technowinki.onet.pl/biznes/poszu ... tykul.html

mnie osobiście drażni podkreślanie non stop kwestii finansowych...
tribal216
meteorytoman

Re: Poszukiwacze kosmicznych skarbów - onet

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt sie 21, 2012 6:04 pm

Pomimo, że sporo widzę błędów językowych i merytorycznych, to tekst nie jest aż tak zły, jak to się często zdarza internetowym redaktorom. nie miałem czasu przejrzeć komentarzy - mam nadzieję, ze są tam sprostowania.
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Pacer » Śr sie 22, 2012 2:25 pm

sezon ogórkowy w pełni to jasne, że trzeba o pieniądzach! i ludzi trochę podhajcować.
A z innej strony, to ktoś , z kim ten redaktorzyna rozmawiał na te tematy, za dużo paplał! no niech najlepiej wszyscy się zaczną chwalić jak to można przechytrzyć niektórych i ich przepisy - wysyłając wszystko spedycją. Może sie to właśnie przez tą paplanine (prędzej lub później) skończyć!
No i jeszcze stwierdzenie , że Chassignie potaniał! to jest właśnie największy bzdet!
gp
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez IV » Pt sie 24, 2012 1:07 am

Pacer napisał(a):A z innej strony, to ktoś , z kim ten redaktorzyna rozmawiał na te tematy, za dużo paplał! no niech najlepiej wszyscy się zaczną chwalić jak to można przechytrzyć niektórych i ich przepisy - wysyłając wszystko spedycją. Może sie to właśnie przez tą paplanine (prędzej lub później) skończyć!
gp

Dokladnie tak. Ciekawe tylko kto ?
Jezeli ktos kto sam tez szuka to jest to po prostu zwykly idiota :!: Jezeli natomiast ktos kto sam nie szuka to w zasadzie jemu to wisi i to go w pewien sposob usprawiedliwia.
IV
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sie 24, 2012 8:40 am

IV napisał(a):
Pacer napisał(a):A z innej strony, to ktoś , z kim ten redaktorzyna rozmawiał na te tematy, za dużo paplał! no niech najlepiej wszyscy się zaczną chwalić jak to można przechytrzyć niektórych i ich przepisy - wysyłając wszystko spedycją. Może sie to właśnie przez tą paplanine (prędzej lub później) skończyć!
gp

Dokladnie tak. Ciekawe tylko kto ?
Jezeli ktos kto sam tez szuka to jest to po prostu zwykly idiota :!: Jezeli natomiast ktos kto sam nie szuka to w zasadzie jemu to wisi i to go w pewien sposob usprawiedliwia.

Kamil Nadolski
Rozmiar tekstu: standardowyRozmiar tekstu: średni Drukuj RSS

Ze stopki red. "Kamil Nadolski
Współpracownik redakcji Onet Biznes. Publikuje również w tygodniu "Przegląd" i miesięczniku "Stosunki Międzynarodowe". Od kilku lat prowadzi warsztaty dziennikarskie z ramienia Fundacji Nowe Media. Wcześniej pracował m.in. dla Magazynu Młodej Kultury "Slajd", tygodnika "Polish Express" i dziennika "Kurier Lubelski". Absolwent politologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej i historii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego".

Proponuję, aby zamiast posługiwać się obraźliwymi epitetami typu "dziennikarzyna", po prostu poświęcić parę minut i wypunktować zauważone błędy "językowe" i merytoryczne. Jestem przekonany, że wiele osób przyjmie taki wpis w temacie z wielką aprobatą i zainteresowaniem. Ja tu nie jestem uszczypliwy, ani nie drwię z nikogo - po prostu też chętnie przeczytam; nauki nigdy za wiele.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt sie 24, 2012 12:59 pm

Lejkers ma rację, czemu nie wypunktować zastrzeżeń tutaj?
W zasadzie można zebrać je z komentarzy czytelników:
1. Nie mowi sie "meteoryt tunguski" tylko "katastrofa tunguska" (meteorytu jak dotąd nie odnaleziono!)
2. W Polsce tez sa lowcy meteorytow - szkoda, że autor skupił się na Haagu, skoro mamy Krzyśka Sochę i innych ;)
3. "Księżycowe fragmenty kosztują ponad tysiąc dolarów za gram, a marsjańskie, choć bardziej dostępne od 300 dolarów za gram" - coś jest nie tak z tym zdaniem!
4. Podpis pod zdjęciem: "Krater pod uderzeniu meteoru, Arizona" - błąd chyba oczywisty! ;)
5. Cały akapit: "Meteorytami zaczął się fascynować, jak to zwykle bywa, jeszcze w dzieciństwie. Kiedy zobaczył spadający obiekt wyobraźnia od razu szalała. Mając lat 20 po raz pierwszy zarobił na swojej pasji (znalezione okazy sprzedał za pięciokrotnie wyższą kwotę niż nabył), a zarobione w ten sposób pieniądze zainwestował w sprzęt. Reszta sama się potoczyła. I tak już 30 lat. Jak przyznaje Haag, w tym zawodzie trzeba liczyć się z tym, że przez większość ludzi, jest się traktowanym jak intruz." - składnia, składnia, składnia!!! W zasadzie każde przytoczony tu zdanie wymaga zmiany szyku!
6. Czy może mi ktoś wyjaśnić sens tego stwierdzenia? "Najczęstsze znaleziska mają od kilku do kilkudziesięciu centymetrów średnicy. I tak często tnie się je na mniejsze kawałki i sprzedaje, bo ceny meteorytów liczone są w gramach." - myślałem, że ceny liczy się w jakiś walutach, a masy podaje w gramach ;))

Podobnych uwag można przytoczyć więcej, ale wolę wskazać jeden z istotnych atutów tekstu: wypowiedź pani Moniki Kity z Ministerstwa Środowiska! Także wskazanie na końcu tekstu na możliwość oszustw i radzenie by trzymać się pewnych źródeł nabywania meteorytów :)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pt sie 24, 2012 8:47 pm

Mnie uderzyła jedna rzecz. Naukowcy nie wydają certyfikatów. Skąd dziennikarze czerpią te idiotyczne informacje o "certyfikacie"? Widział ktoś kiedykolwiek jakiś certyfikat wystawiony przez instytucję naukową? Ja nigdy.
tin
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt sie 24, 2012 9:33 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):Lejkers ma rację, czemu nie wypunktować zastrzeżeń tutaj?
W zasadzie można zebrać je z komentarzy czytelników:
1. Nie mowi sie ... :)

O!, i o to mi chodziło: profesjonalnie, rzeczowo, podziękował!!! Kilka moich spostrzeżeń pokrywało się z tym wpisem P. Jacka, więc tym większa moja satysfakcja. Jeśli chodzi o sformułowanie "meteoryt tunguski", to okazuje się, że nie tylko w popularnych artykułach nagminnie używa się tego terminu, ale również w publikacjach, w których z całą pewnością nie powinno się go używać ( w radiu, w audycjach Pani D. Truszczak również)- pół biedy, jeśli w cudzysłowie.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez IV » Pt sie 24, 2012 10:59 pm

Lejkers, zupelnie nie zrozumiales o czym pisal Gregor i do czego ja nawiazalem. Tu chodzilo o : "A z innej strony, to ktoś , z kim ten redaktorzyna rozmawiał na te tematy, za dużo paplał!". Ty natomiast piszesz o Kamilu Nadolskim. :roll:
Kamil Nadolski do dziennikarz. A Gregorowi chodzilo o kogos kto temu dziennikarzowi informacji udzielal :!: Wiec nie o Kamila Nadolskiego :!:
IV
meteorytoman

Postprzez lejkers » So sie 25, 2012 10:11 am

IV napisał(a):Lejkers, zupelnie nie zrozumiales o czym pisal Gregor i do czego ja nawiazalem. Tu chodzilo o : "A z innej strony, to ktoś , z kim ten redaktorzyna rozmawiał na te tematy, za dużo paplał!". Ty natomiast piszesz o Kamilu Nadolskim. :roll:
Kamil Nadolski do dziennikarz. A Gregorowi chodzilo o kogos kto temu dziennikarzowi informacji udzielal :!: Wiec nie o Kamila Nadolskiego :!:

Ależ wszystko jest w porządku, nie bronię pana Nadolskiego, bo go ani nie znam, ani zupełnie nie znam Jego - powiedzmy - twórczości. Nawet nie podejrzewam, żeby z kimkolwiek w Polsce na ten temat rozmawiał - artykuł stworzony na zasadzie kopiuj-wklej, szybko, szybko... i żeby podniecić ludzi, wyeksponował sensacje o kokosach. Nic w swoim poście nie kamuflowałem - najzwyczajniej w świecie, chciałem poznać te nieścisłości, bo też miałem kilka wątpliwości. I tyle! Pan Gregor Pacer, człowiek skromny i taktowny, (a Jego intencje odczytałem właściwie) - co pozwoliłem sobie zauważyć, jest dla mnie wzorem meteorytomana, podobnie jak wszyscy na tym forum. Przyjąłem proste założenie, że jeśli ktoś trwa na nim długi już czas, to znaczy, że nie ma słomianego zapału, a właśnie pasję. Taki mam charakter, że uwielbiam i szanuję ludzi z pasją - wszystkich, i tych co zbierają etykiety zapałczane i tych, co spoglądają w niebo... Też z otwartą gębą mógłbym i całą noc tak gapić się w gwiazdy, albo przewracać na polu tony kamieni! Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam, i przepraszam jeśli nieopatrzne i niezamierzenie dotknąłem Kogokolwiek.
A korzystając z okazji, myślę, że pominięcie polskiego środowiska meteorytowego w tym tekście wynika z natury naszego hobby - z jego hermetyczności. Dla przeciętnego człowieka temat ten jest zupełnie abstrakcyjny, często nudny. Sam doświadczyłem wielokrotnie sytuacji, kiedy inicjując rozmowę "o tych sprawach", widziałem na sobie wzrok "wiele mówiący", więc dyskretnie się wycofywałem. Chociaż zdarzają się i reakcje bardzo sympatyczne! Trochę to i wina środowiska, że chyba zbyt mało propaguje w swoim otoczeniu to niezwykle przecież, wymagające ciągłego uczenia się, ambitne hobby. A zresztą teraz w mediach ważniejszy jest kolor włosów Pana Wiśniewskiego, niż jacyś tam "nawiedzeni astronomowie", więc i tak chwała autorowi, że sięgnął po ten temat. ...Reasumując, Pana Nadolskiego, który podejmując temat miłośników meteorytów, nie powinno to usprawiedliwiać, bo jeśli się już na temat zdecydował, to w pierwszym rzędzie powinien zainteresować się tym, czy w Polsce jest tego typu aktywność i to właśnie wyeksponować.
lejkers
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sie 26, 2012 8:06 pm

ponoć w cyklicznym wydawnictwie "Kosmos - encyklopedia wszechświata" też ma być tekst o środowisku meteoryciarzy, tym razem jednak zdecydowanie krajowym - czekam z niecierpliwością, bom bardzo ciekaw, co tam będzie?
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...