Kanień polny

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Kanień polny

Postprzez MrKrinkle » N wrz 02, 2012 2:41 pm

Witam,
mocno podejrzany (ja go podejrzewam)..
Obrazek
Obrazek
Obrazek

więcej [link=]https://plus.google.com/photos/111831835530703255389/albums/5783571702482041489[/link]
MrKrinkle

Re: Kanień polny

Postprzez tribal216 » N wrz 02, 2012 2:56 pm

krzemień. ładny kształt. może to jakieś dawne narzędzie ?
tribal216
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N wrz 02, 2012 9:00 pm

tribal216 napisał(a):krzemień. ładny kształt. może to jakieś dawne narzędzie ?

Witam! Chyba nie krzemień - dla mnie to raczej coś podobnego do piaskowca (widoczne ziarenka kwarcu). Niech Kenny rozstrzygnie. Może nikt z nas nie ma racji :wink: Pozdrawiam po dłuższej przerwie.
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N wrz 02, 2012 9:14 pm

wygląda, jakby ktoś chciał ulepić meteoryt z regmagliptami ;)
- jeśli to twór naturalny, to faktycznie ciekawy! jak u niego z magnetycznością, bo nie zauważyłem nic na ten temat?

Witaj, Przemochle :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N wrz 02, 2012 9:57 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):wygląda, jakby ktoś chciał ulepić meteoryt z regmagliptami ;)
- jeśli to twór naturalny, to faktycznie ciekawy! jak u niego z magnetycznością, bo nie zauważyłem nic na ten temat?

Witaj, Przemochle :)

Witam, witam Panie Jacku :) Byłem nieobecny tylko od strony czynnej (nie mógł bym żyć bez Met-manii :wink: ). Doszedłem do wniosku, że czasami lepiej słuchać, niż mówić i rozsądniej - czytać, niż pisać. Ostatnio zrobiło się tu znowu swojsko i normalnie - więc jestem.
Wracając do tematu - kamień (czymkolwiek on jest) zaiste "pseudoregmagliptoidalny"
ale z własnego doświadczenia wiem, że takie się zdarzają (mój jest piaskowcem :wink: )
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N wrz 02, 2012 10:43 pm

Żeby nie być "gołosłownym" oto mój "pseudoregmagliptoidalny" fant. Około 1 kg, długość 11cm. (Wiem zdjęcia fatalne, ale jak się nie ma co się lubi... :wink: )

Obrazek
Obrazek
Przemochle
meteorytoman

Postprzez tin » N wrz 02, 2012 10:55 pm

Przemochle napisał(a):Ostatnio zrobiło się tu znowu swojsko i normalnie - więc jestem.

To ciekawe bo ja mam podobne odczucia. Jak widać wygaszeniu 1-2 troli od razu poprawia atmosferę :-).
A co do kamienia to kształt ma taki, że każdy poszukiwacz by go podniósł. Niestety to nie są regmaglipty ale są bardzo podobne.
tin
meteorytoman

Postprzez gural100 » N wrz 02, 2012 11:40 pm

tin napisał(a):
Przemochle napisał(a):Ostatnio zrobiło się tu znowu swojsko i normalnie - więc jestem.

To ciekawe bo ja mam podobne odczucia. Jak widać wygaszeniu 1-2 troli od razu poprawia atmosferę :-).
A co do kamienia to kształt ma taki, że każdy poszukiwacz by go podniósł. Niestety to nie są regmaglipty ale są bardzo podobne.

Gdyby potraktować go czarną farbą w aeorozlu zrobiłby furorę.Oczywiście tylko w internecie albo za szybą w gablocie.

Módłby wyglądać np tak:
Obrazek

Nie wyciągałbym go tylko bym sobie patrzył i patrzył....
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn wrz 03, 2012 11:41 am

jak już wcześniej wspomniano szukał bym odpowiedzi o "imie" kamienia w dziale "kwarcyty"
Pozdrawiam:)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?