czy to jest to?
witam znalazłem ciekawy kamień jak zwykle ładnie ciągnie neodyma 

a pod mikroskopem wygląda tak 

- pumba
- meteorytoman
Re: czy to jest to?
proszę o opinię
- pumba
- meteorytoman
Moim zdaniem nie warto używać neodyma, gdyż jego reakcja może być myląca - on jest nadmiernie optymistyczny! Mówiąc trochę żartobliwie, to nawet i drewno pociągnie. Zwykły magnesik tlenkowy albo żelazny daje właściwszy obraz.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
melafir z pewnością to nie jest z tego względu że jak go przecinałem na połowę to z okrągłych wgłębień wysypywał się utleniony brązowy tlenek metalu co może świadczyć o tym że jest to meteoryt o jakimś tam stopniu zwietrzenia ,wyciągnąłem zwykły magnes z szafki i ładnie się przykleił do obydwu kamieni niby do melafiru więc czy to może o czymś świadczyć 

- pumba
- meteorytoman
nie znam takiego typu meteorytów
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
w migdałach może być równie dobrze limonit o niczym to nie świadczy struktura typowa dla migdałowców... a w meteorytach takiej jeszcze nie stwierdzono....
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
http://zasoby1.open.agh.edu.pl/dydaktyk ... elafir.jpg
"Skład mineralny: iddingsyt - pseudomorfoza po oliwinie (czasem piroksenach) barwy czerwono-brunatnej, mieszanina tlenków żelaza - hematyt, geothyt i minerały ilaste, drobne igiełki plagioklazów które uległy serycytyzacji, migdały zbudowane są z minerałów węglanowych, zeolitów, hematytu, substancji ilastych"
Na 3 zdjęciu widoczne czerwonawe/hematytowe migdały. Zresztą kamień bardzo podobny do poprzedniego - wg mnie Kenny'emu znów się "udało" (jak on to robi
) poprawnie zidentyfikować znalezisko

"Skład mineralny: iddingsyt - pseudomorfoza po oliwinie (czasem piroksenach) barwy czerwono-brunatnej, mieszanina tlenków żelaza - hematyt, geothyt i minerały ilaste, drobne igiełki plagioklazów które uległy serycytyzacji, migdały zbudowane są z minerałów węglanowych, zeolitów, hematytu, substancji ilastych"
Na 3 zdjęciu widoczne czerwonawe/hematytowe migdały. Zresztą kamień bardzo podobny do poprzedniego - wg mnie Kenny'emu znów się "udało" (jak on to robi

-
Przemochle - meteorytoman
Dzieki za uznanie
6 lat studiów i działalności w kole geologicznym i 20 lat doświadczenia w terenie 

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
witaj kenny
a co powiesz na ten kamień ,zwykły magnes nie klei neodymowy troszeczkę nawet się nie przykleja kolor powierzchni ciemna czerwień prawie brązowy proszę o opinię 

- pumba
- meteorytoman