czy to jest to?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to jest to?

Postprzez tribal216 » Cz wrz 13, 2012 5:34 am

pumba napisał(a):tribal216 niby jak mam poprawić te linki ?

Już w poście powyżej jest ok. Poprzednio chciałeś wstawić foty a wstawiłeś źródło zdjęć z dysku
tribal216
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz wrz 13, 2012 6:17 am

dzięki
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz wrz 13, 2012 9:15 am

witam.pumba ten kamyk był tu na forum w moim poście pt.'' dzisiejsza znajdka'' wyszło z tego że takich kamieni parę osób ma ,nawet jeden forumowicz wysyłał je do badania ,i nic kosmicznego w nich na razie nie dostrzegli .schowaj i trzymaj na lepsze czasy .pewien pan kojarzy te kamyki z meteorytem tunguskim ,czyli z resztkami z niego .a to moje ,mam ich ponad 50 szt

Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 13, 2012 9:42 am

chyba troche daleko mamy na Syberię jeśli chodzi o Bolid Tunguski :) choć kto wie....w końcu Prof. Giertych uważa że świat ma 4 tys lat :) :) :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz wrz 13, 2012 10:11 am

Tribal, bolid tunguski pozostaje tajemnicą, więc w tajemniczy, niezauważalny, znany tylko sobie magiczny sposób mógł gubić swoje fragmenty gdziekolwiek chciał. A że szczególnie upodobał sobie urocze połacie naszej Ojczyzny, to już tylko chwała mu za to. Cieszą się nasi poszukiwacze - ciesz się i Ty. I nie bądź taki sceptyczny :wink:

Zresztą, stosując logikę z pewnej aukcji: mogę udowodnić, że to są fragmenty tunguskiego? Nie. Ale Ty nie możesz udowodnić, że nimi nie są! Haa! :twisted:
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 13, 2012 10:21 am

Wystarczy zrobić jakąkolwiek analize petro żeby udowodnić że to ziemniaki. pytanie tylko komu się chce marnować na to swój czas :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Cz wrz 13, 2012 10:22 am

Ewidentnie jakaś zaprawa/beton. Widać to po bruździe na tym zdjęciu:
Obrazek
Bruzda/odcisk biegnie od lewej strony do środka kamyka. Moim zdaniem to jakaś pozostałość po szalunku lub zbrojeniu.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 13, 2012 10:28 am

Tin, nie niszcz aż tak brutalnie nadziei innych :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz wrz 13, 2012 10:29 am

tribal216 napisał(a):Wystarczy zrobić jakąkolwiek analize petro żeby udowodnić że to ziemniaki. pytanie tylko komu się chce marnować na to swój czas :)

No i będzie dręczył biednych ludzi. :wink:

Analizę może se zrobić... ee... każdy. A w świecie wyobraźni żyją jeno wybrani. Uszanuj ich wybór.
Giertych nie wierzy w ewolucję - Ty w tunguskę. Takie życie.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz wrz 13, 2012 10:34 am

W Tunguskę wierzę dla ścisłości, po prostu mi osobiście przedstawione kamyki pod nią nie podchodzą. :) Ale to tylko moje zdanie
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz wrz 13, 2012 11:53 am

wygląda to na jakąś zaprawę ale tego typu kamienie były już wielokrotnie na forumie...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz wrz 13, 2012 2:55 pm

witaj sopel jak możesz to prześlij zdjęcie przekroju abym mógł je porównać do moich
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » Cz wrz 13, 2012 3:50 pm

witaj sopel :wink: już znalazłem posty o Twoich kamieniach porównałem moje z Twoimi i są identyczne 8) .Dzięki sopel zaoszczędziłeś mi sporo czasu , jutro jadę szukać dalej :roll:
pumba
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pt wrz 14, 2012 10:15 am

tin napisał(a):Ewidentnie jakaś zaprawa/beton. Widać to po bruździe na tym zdjęciu:
...
Bruzda/odcisk biegnie od lewej strony do środka kamyka. Moim zdaniem to jakaś pozostałość po szalunku lub zbrojeniu.

Bruzdy na tych kamieniach, to efekt zaczepiania o nich maszyn rolniczych (pługi, brony itp.) w tych miejscach, są to mikrobrekcje z różną zwięzłością w różnych miejscach, ale nie "zgrzane" - jeśli rysy są świeże - pięknie odsłania się budowa wewnętrzna z połyskującymi strzępkami żelaza. Mikrobrekcja składająca się z kilku rodzajów ciemnych i szarych minerałów /są też i białe kremowe, czerwone, ale w mniejszości/. Cały problem z rozpoznaniem tych kamieni polega na tym - klasyka!!! - że "szkoda czasu na ich badanie". Ten kamień ogrzewany długo na bunsenie zaczyna puchnąć w tym miejscu, emitując niewielką ilość jakiegoś palnego gazu /pary/, która przez moment zapala się i szybko gaśnie.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt wrz 14, 2012 11:31 am

trzeba by wrzucic na mikroskop ktoś ma płytkę cienką i zgład?
ten gaz to conajmniej dziwna sprawa, wskazuje że musi się znaleźc w nim jakaś substancja organiczna (skoro gaz jest palny) co jeszcze bardziej zmniejsza prawdopodobieństwo kosmicznego pochodzenia
pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?