brązowy kamyk

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

brązowy kamyk

Postprzez sopel » Wt paź 16, 2012 3:33 pm

witam.pytanko,wstawiałem już ten kamyk wcześniej ,ale nie było wówczas konkretnej odpowiedzi ,może czas był nie odpowiedni i forumowicze nie mieli zbytniego czasu .więc ponawiam pytanie jak wyżej ,kamyk nie magnetyczny ,wnętrze też mało ciekawe dwie fot. na mokro i sucho,to co mnie zaciekawiło to wygląd zewnętrzny,tak jakby kamyk był nadtopiony ,no i nie podobny do żadnego które mam ,może geolog się wypowie .wymiary 9x11x6 cm waga 1070 g objętość 360 mm.gęstość 2.97
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: brązowy kamyk

Postprzez sopel » Śr paź 17, 2012 5:53 pm

czy i tym razem też bez żadnych sugestii :?:
sopel
meteorytoman

Postprzez tin » Śr paź 17, 2012 6:28 pm

Ziemianin :-(
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 18, 2012 5:35 am

bez płytki cienkiej nie podejmuje się nawet tego nazywac :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 18, 2012 10:02 am

Kenny napisał(a):bez płytki cienkiej nie podejmuje się nawet tego nazywac :)

Kenny, a czy to może być Arkoza?
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz paź 18, 2012 10:43 am

witam.no to jeszcze taki.magnetyczny że trudno neodyma oderwać od tego czarnego[metalu?],cały kamyk zbudowany jest tak jakby z blaszek i to jasne i to czarne.nie wiem czy metal czy magnetyt ,ale chyba za silny magnetyzm jak na magnetyt.niema żadnej korozji ,kolo tego metolu to srebrny i złoty .znajdują sie jeszcze zielone kryształki .oceńcie sami .pozd.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 18, 2012 12:57 pm

Lejkers nie, arkoza to rodzaj piaskowca gdzie w skład szkieletu ziarnowego poza kwarcem wchodzą pospolicie skalenie, tutaj skała jest albo jakąś wulkaniczną brekcją, albo tworem metamorficznym, zawsze jest jeszcze 3ecia opcja (o zgrozo boję sie to wypowiedziec ) pt brekcja impaktytowa. ale tak jak napisałem wolę się nie wypowiadac nie mając płytki cienkiej albo chociaż kamienia w ręku.

2gi kamień natomiast to pegmatyt z magnetytem bardzo ładny okaz!
Kenny
meteorytoman

Postprzez tin » Cz paź 18, 2012 3:47 pm

Kenny napisał(a):(...)zawsze jest jeszcze 3ecia opcja (o zgrozo boję sie to wypowiedziec ) pt brekcja impaktytowa. ale tak jak napisałem wolę się nie wypowiadac nie mając płytki cienkiej albo chociaż kamienia w ręku.(...)

Czemu zraz "impaktowa"? Może po prostu "brekcja". W końcu "impaktowa" to niezwykle rzadka odmiana. O wiele częściej spotyka się brekcje: tektoniczne, wulkaniczne, osadowe, klifowe, śródwarstwowe, .....
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz paź 18, 2012 6:29 pm

najbardziej odpowiednia ..................... :?: ,ale nie pogardził bym też i impaktową :D
więc co robić dalej 8) ,
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Cz paź 18, 2012 7:18 pm

brekcja impaktowa występuje raczej masowo o ile już :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez lejkers » Cz paź 18, 2012 8:26 pm

tribal216 napisał(a):brekcja impaktowa występuje raczej masowo o ile już :)

Ta "masowość" na Ziemi, to stare astroblemy, najbliższy chyba Ries w Bawarii :D
Sopel, odłóż na razie kamień na półce archwum X, poproś Kennego (sorry, ale nie orientuję się kto jeszcze na forum jest geologiem) aby popatrzył/popatrzyli dokładnie na to, chyba warto nawet buteleczkę postawić, bo skałka jest co najmniej ciekawa jak na twój teren...
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez tin » Cz paź 18, 2012 11:27 pm

tribal216 napisał(a):brekcja impaktowa występuje raczej masowo o ile już :)

Masowo ale w konkretnych miejscach (np. Reis) ale w Polsce z tą masowością to bym nie przesadzał bo nie znam miejsca gdzie w Polsce znajduje się brekcje impaktowe.
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt paź 19, 2012 5:06 am

jasne, chodziło mi o to że jak już jest to masowo i to w sąsiedztwie krateru. w Polsce nie za bardzo i chyba się to już nie zmieni. natomiast bliżej niż do Ries z Warszawy jest chyba do struktury Bołtysz. :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Pt paź 19, 2012 8:24 am

lejkers napisał(a):(...)Sopel, odłóż na razie kamień na półce archwum X, poproś Kennego (sorry, ale nie orientuję się kto jeszcze na forum jest geologiem) aby popatrzył/popatrzyli dokładnie na to, chyba warto nawet buteleczkę postawić, bo skałka jest co najmniej ciekawa jak na twój teren...

Jeżeli koniecznie chce wiedzieć co to jest to proponowałbym podesłać próbkę geologowi lub wrzucić temat na jakimś forum geo. Co do kosmicznego pochodzenia to jestem pewien, że to NIE jest meteoryt!
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt paź 19, 2012 10:48 am

Tin na pierwszym miejscu zawarłem właśnie wulkaniczne pochodzenie, ale na podstawie fotek nie można powiedzieć nic więcej... z resztą pewny nie jestem czy nawet badanie pod mikroskopem rozstrzygnie temat. (ja mam za małe doświadczenie aby jednoznacznie określić czy ma pochodzenie wulkaniczne czy kosmiczne)
Kolejna sprawa pochodzenie, kamień nosi cechy typowego eratyka więc został przywleczony przez lodowiec, a u naszych północnych sąsiadów twory typu brekcja się znajdują.

Pozdrawiam i znikam na weekend :)
Kenny
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?