Witam wszystkich serdecznie.Mam spory i bardzo ciezki dziwny kamien.
niestety nie jest magnetyczny...Czy wszystkie meteoryty "przyciagaja"
magnez?Czy taki test jest wystarczajacy?Prosze o porady.Dziekuje Nie wiem w jaki sposob mozna tu zamiescic zdjecie...
Dorotko !
Wyluzuj ! Tu niczego poza utratą tożsamości NICZEGO nie uzyskasz ani się
nie dowiesz . To forum to matnia . Jedyną obowiązującą zasadą jest OMERTA
To sa linki do fotek kamienia,mam nadzieje ze sa ok waga: 7,570kg. Bardzo dziekuje za zainteresowanie moja sprawa Milo mi ze dostalam az tyle odpowiedzi Dzieki !!!
tak, jak napisał MAROL, wygląd intrygujący, ale raczej sugerujący ziemski twór - też już coś podobnego widywałem i gęstość była dość mała - po zeszlifowaniu kawałka powierzchni zapewne ukarze się dość jednolite jaśniejsze wnętrze, albo wręcz przeciwnie - jaśniejsze i ciemniejsze pasy. Warto zajrzeć do wnętrza tego kamienia
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Super kamień!
Co do pochodzenia to jeżeli byłby to meteoryt to tylko żelazny (tylko one mają tak charakterystyczne dołki). Szkoda, że nie jest magnetyczny...
Bardzo dziekuje za wasze wypowiedzi i porady.Podam link do
zdjec wnetrza kamienia jak tylko bede mogla je zrobic...nie wiem
jak go zeszlifowac (odciac kawalek?) i jak duzo go trzeba usunac,
by dotrzec do jego wnetrza?Wybaczcie ,ale jestem zupelnym
laikiem w tej dziedzinie...A temat jest szalenie ciekawy!
Bardzo dziekuje Ci za rady:)Dla mnie to nowosc choc kamienie fascynowaly mnie od dawna,glownie z powodu ich urody,ksztaltu itp.Mam niezla "kupe"moich skarbow z roznych rejonow polski Duze i malenkie ,a teraz je pomalu "sprawdzam"i znalazlam 3 magnetyczne )) Pozdrawiam Was wszystkich