Szanowni Państwo!
Dostałem na gwiazdkę meteoryt Dronino i bardzo się z niego cieszę ale mam kłopot z opisem. Wiem już od dawna,że w tym meteorycie odkryty został minerał czukanowit ale niestety z powodu nieznajomości języka angielskiego nie mogę dociec czy minerał ten został odkryty przez rosyjskiego fizyka Czukanowa i w którym roku, czy też przez kogoś innego. Bardzo proszę o pomoc.
serdecznie wszystkich pozdrawiam i w Nowym Roku życzę aby był szczególnie obfity w znaleziska,
Adam
Re: Rzadki minerał
http://www.mindat.org/min-28917.html
Według tych informacji minerał został zatwierdzony w 2005 roku, nazwany został na cześć Nikity Czukanowa.
Jako odniesienia do literatury na temat Czukanowitu podano:
Erdös, E. & Altorfer, H. (1976): Werkstoffe und Korrosion, 27, 304-312.
Pekov, I.V., Perchiazzi, N., Merlino, S., Kalachev, V.N., Merlini, M., Aleksandr E. Zadov, A.E. (2007): Chukanovite, Fe2(CO3)(OH)2, a new mineral from the weathered iron meteorite Dronino. European Journal of Mineralogy, 19, 891-898.
Według tych informacji minerał został zatwierdzony w 2005 roku, nazwany został na cześć Nikity Czukanowa.
Jako odniesienia do literatury na temat Czukanowitu podano:
Erdös, E. & Altorfer, H. (1976): Werkstoffe und Korrosion, 27, 304-312.
Pekov, I.V., Perchiazzi, N., Merlino, S., Kalachev, V.N., Merlini, M., Aleksandr E. Zadov, A.E. (2007): Chukanovite, Fe2(CO3)(OH)2, a new mineral from the weathered iron meteorite Dronino. European Journal of Mineralogy, 19, 891-898.
-
TomX - meteorytoman