czy to księżyc?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to księżyc?

Postprzez pumba » So sty 12, 2013 1:16 am

kamyk otóż tak przez cały sezon to jest od wiosny do zimy zgromadziłem mnóstwo kamieni przemierzyłem na pieszo setki kilometrów ,autem tysiące po bezdrożach lubelszczyzny od lublina po dolinę wisły, przerzuciłem kilkadziesiąt ton kamieni więc uwierz mi nie pamiętam gdzie go znalazłem i sam sobie się teraz dziwię jak mogłem go nie zauważyć ,jedynie mogę przypuszczać że to było na początku mojego zbieractwa gdzie bardziej interesowały mnie kamienie magnetyczne i pewnie wziąłem go od niechcenia a teraz kiedy śnieg zalega na polach wybieram z mojego składowiska te ciekawsze i wstawiam je na forum i dopiero w tym tygodniu dogrzebałem się do tego okazu przyniosłem go do domu umyłem przeszlifowałem odłam tarczą diamętową i wysuszyłem następnie skorupkę nasmarowałem balistolem więc wcale panowie się wam nie dziwię że wysuwacie takie wnioski że skorupka jakaś taka podobna do sacharyjskiej :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 7:53 am

Kenny zaraz rolnika pod ścinę i rozstrzelać , a za co ? Pumba troche podrasował kamień i wyszło tak jak opisał
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sty 12, 2013 8:40 am

za to co najlepiej Góral opisał. Wiekszość polskich meteorytów było znalezione przez totalnych amatorów a pisanie że tylko spece mogą znajdować to zniechęcanie i straszenie potęcjalnych znalazców co uważam za bardzo szkodliwe!

Acha ok Pumba, to ogranicz swoje pastowanie kamieni bo utrudnia to id, ale pominąwszy skorupę kamień i tak ma dość intrygujące wnętrze aby go przebadać.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 9:40 am

Kenny bardzo się cieszę że Ty i Pan Jacek jesteście zainteresowani przebadaniem kamienia Pumby,nie strasze amatorów ale jak mają coś interesującego to im kibicuje i zyczę powodzenia .A i jeszcze jedno z Polewy Pustynnej wyszła Polska Czarna Polewka tak że sami się oszukaliście a pretensje do mnie ,o co?A za co te ostrzeżenie na priv?
rolnik
meteorytoman

Postprzez kamyk » So sty 12, 2013 9:55 am

Witam.Rolniku jak byś odpowiedział :shock: Jak słowo <może<masz meteoryt.Czy nauka używa takich stwierdzeń po badaniach czegokolwiek :wink: Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez rolnik » So sty 12, 2013 10:44 am

Kamyk , to co ja mam na kartce z zeszytu napisać że to meteoryt i pieczatką z ziemniaka potwierdzić?Myślę że Pumba znalazł meteoryt i zawodowcy też tak myślą ale że kamień pochodzi z pustyni bo ma polewę pustynną a tą polewę to Pumba zrobił bo posmarował kamień
rolnik
meteorytoman

Postprzez kamyk » So sty 12, 2013 12:09 pm

Właściwie dlaczego smarujecie kamienie co dopiero ciekawe :wink: nie lepiej bez sztucznego ulepszania .Kiedy coś jest meteorytem pewno kiedyś nim będzie .A jeżeli nie to ładny pseudo :wink: też ładnie.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez TomX » So sty 12, 2013 12:29 pm

pumba napisał(a):...przerzuciłem kilkadziesiąt ton kamieni...

Zapał godny podziwu ;) Ale na prawdę, zgłębienie podstaw petrografii i geologii regionalnej Polski pewnie pozwoliło by Ci z czystym sumieniem nie schylać się po 95% tych okazów... Przeczytaj choćby "Przewodnik do petrografii" lub inną literaturę na ten temat, żeby poznać różne typy skał, wybierz się na jakiś uniwersytet na wydział nauk o ziemi - na pewno będzie ekspozycja typowych rodzajów skał, z taką wiedzą łatwiej będzie wyeliminować wszystkie bazalty, porfiry czy granity ;)
TomX
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So sty 12, 2013 5:17 pm

pumba napisał(a):kamyk otóż tak przez cały sezon to jest od wiosny do zimy zgromadziłem mnóstwo kamieni przemierzyłem na pieszo setki kilometrów ,autem tysiące po bezdrożach lubelszczyzny od lublina po dolinę wisły, przerzuciłem kilkadziesiąt ton kamieni więc uwierz mi nie pamiętam gdzie go znalazłem i sam sobie się teraz dziwię jak mogłem go nie zauważyć ,jedynie mogę przypuszczać że to było na początku mojego zbieractwa gdzie bardziej interesowały mnie kamienie magnetyczne i pewnie wziąłem go od niechcenia a teraz kiedy śnieg zalega na polach wybieram z mojego składowiska te ciekawsze i wstawiam je na forum i dopiero w tym tygodniu dogrzebałem się do tego okazu przyniosłem go do domu umyłem przeszlifowałem odłam tarczą diamętową i wysuszyłem następnie skorupkę nasmarowałem balistolem więc wcale panowie się wam nie dziwię że wysuwacie takie wnioski że skorupka jakaś taka podobna do sacharyjskiej :wink:

Hm... bardzo niepoważne podejście do tematu poszukiwania meteorytów... - to tak delikatnie pisząc ;)
Był już taki jeden, co dla sławy "produkował" nowe polskie meteoryty - "spalił się" i jakoś słuch o nim zaginął (może zmienił branżę?)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » So sty 12, 2013 7:13 pm

Panowie można przecież porozmawiać o bardziej przyjemnych sprawach a nie ciągle drążyć jeden temat sacharyjski czy polski . Szukanie kamieni z kosmosu to moje hobby a nie sposób na zarabianie pieniędzy czy też zaistnienie na liście znalazców meteorytów jestem raczej skromny i nie pcham się tam gdzie mnie nie zapraszają ,Panowie dam próbkę do badań to się okaże co to jest
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » So sty 12, 2013 7:39 pm

dzisiaj przyniosłem dokładną wagę i okazało się że ten kamyk waży 334 g
pumba
meteorytoman

Postprzez polandmet » So sty 12, 2013 8:56 pm

Witam
Okaz wyglada ciekawie ale...

W srodku mamy jakas brekcje tylko ze ona meteorytu nie przypomina. Sa jakies twarde kawalki ktore siedza w matrix ktore jest dosc miekkie i sie sypie przy szlifowaniu co widac. W meteorytach w sumie albo calosc jest twarda (OC) albo całosć sie sypie (euc/how/dio).

Co zas do skorupy to po pierwsze jest za gruba , a przynajmniej tak wyglada, na pewno ma wiecej niz 1mm. Jest zbyt nierowna, co sugeruje ze to nie skorupa tylko napylony jakis minerał. Mam cos podobnego z Maroka, piaskowiec z powloką manganowa, wyglada jak eukryt W0. Takze sama skała wyglada na dosc zwietrzała a "skorupa" wrecz przeciwnie, pomijajac spekania. Inna sprawa ze wpasciciel okaz naoliwil z zewnatrz dlatego sie swieci jak nie wiem co. (Przynajmniej tak zrozumialem).

Nie wiemy czy okaz przyciaga chociaz magnes, ale dam glowe ze nie przyciaga lub tylko minimalnie. A jednak okaz w srodku jest rdzawy choc zadnych drobin zelaza nie widac.

Niestety ale nie daje temu okazowi "szansy na sukces"
MC
Marcin Cimała
marcin (at) meteoryty.pl
793 567 667
polandmet
meteorytoman

Postprzez pumba » So sty 12, 2013 9:21 pm

Dziękuję panie Marcinie za wypowiedz
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » N sty 13, 2013 1:27 am

Bez kosmetyki ten kamień wygląda tak i nawet coś tam błyszczy ObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N sty 13, 2013 7:50 pm

no i to już całkiem inny obraz "skorupy" - wniosek: absolutnie nie można tuningować kamyków do identyfikacji! ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?