czy to księżyc?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: czy to księżyc?

Postprzez pumba » N sty 13, 2013 8:07 pm

Oczywiście nie wolno , ufff co to było,cóż za emocje :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez Przemochle » N sty 13, 2013 9:03 pm

Myślę, że niczego tu jeszcze nie można wykluczyć. Może to jest brekcja wulkaniczna, a może nie (przy okazji przypomniało mi się rosyjskie przysłowie: "Liba dożdik, liba snieg. Liba budiet, liba niet" :wink: :) ). A co ty pumba uważasz na temat tego kamienia. Czy twoim zdaniem to jest skorupa (jakiegokolwiek by ona nie była pochodzenia), czy to tylko "skorupopodobna" wygładzona powierzchnia kamienia. Bo nie wiem na ile zdjęcia oddają rzeczywisty obraz. Jeśli to jednak skorupa to jaką w przybliżeniu ma grubość? Mimo wszystko życzę powodzenia.
Przemochle
meteorytoman

Postprzez rolnik » N sty 13, 2013 9:17 pm

Pumba ty jaj to sobie nie rób bo koledzy ciebie oleją bez zmiłuj sie
rolnik
meteorytoman

Postprzez pumba » N sty 13, 2013 10:14 pm

Witaj Przemochle najważniejsze jest to żeby zbadać co jest w środku tego kamienia i to się liczy a jeśli chodzi o tą skorupę to po pierwsze chociaż nie wiem ile by tarł papierem powiedzmy zgład czyli wnętrze tego kamienia nigdy byśmy nie uzyskali takiego efektu jaki jest widoczny na zewnętrznej stronie kamienia czyli na skorupie tutaj musiał zajść jakiś proces cieplny co świadczą o tym te spękania na powierzchni skorupy ,w tych spękaniach skorupka była najcięsza i poprzez proces erozji poprostu odprysła, po drugie wiele meteorytów jest takich które nie reagują na magnes ten nie reaguje nawet na neodyma no morze troszeczkę lecz podczas szlifowania zgładu zebrałem to co zeszlifowałem czyli drobinki z pod papieru ściernego które się wykruszyły i wszystko przyległo do magnesu neodymowego lecz czy to żelazo czy minerał to nie mam pojęcia, po trzecie meteoryty w naszym klimacie inaczej korodują więc trudno jest je porównywać do pustynnych i myślę że jak będą przeprowadzone badania to wtedy się dowiemy co to jest
pumba
meteorytoman

Postprzez pumba » N sty 13, 2013 10:25 pm

rolnik ja sobie jaj nie robię słuchaj własnego sumienia , czytałem ostatnio post jednego z forumowiczów który ma dużą kolekcję meteorytów i wiesz co napisał w jednym z postów '' najważniejsze jest dobre wejście '' trzymaj się :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn sty 14, 2013 12:07 pm

Witam. Czy możesz podać grubość tej skorupki.Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez pumba » Pn sty 14, 2013 1:05 pm

kamyk grubość skorupki między tymi dużymi kryształami wynosi tak gdzieś do 1 mm
pumba
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn sty 14, 2013 1:35 pm

Dziękuje Ci bardzo.Nie mam obycia ze skorupkami,ale to co widziałem i poczytałem mówi mi że ta twoja jak dla mnie mało subtelna jest :wink: Oczywiście życzę powodzenia w badaniach i pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Zibi » Pn sty 14, 2013 2:37 pm

A ja taki kamień tez bym podniósł!

Co do poznania lokalnych kamieni to się zgadzam z TomX !
Tylko jest jeden problem - większość "aktywnych" forumowiczów celuje z bazalty księżycowe itp. acho,
których to szansa znalezienia w PL jest praktycznie zerowa a rozpoznanie jeszcze mniej prawdopodobne.
Nie mniej powodzenia, bo może w końcu, tak przy okazji, ktoś znajdzie najzwyklejszego chondryciaka :D
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?