Raczej żelastwo ale proszę o potwierdzenie
...
Ostatnio edytowano Śr lip 11, 2012 10:41 am przez tomasir, łącznie edytowano 1 raz
- tomasir
- meteorytoman
żelazo meteorytowe na nietrawionym przekroju niczym się nie wyróżnia - no, chyba że zawiera inkluzje krzemianowe
na ile dokładnie wyznaczyłeś gęstość, bo wydaje mi się zbyt mała?

na ile dokładnie wyznaczyłeś gęstość, bo wydaje mi się zbyt mała?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
tomasir napisał(a):Jacek D. napisał(a):Myślę, iż błąd pomiaru to +/- 0,5 g/cm3
Jeżeli to zawiera żelazo to na moje oko gęstość powinna być powyżej 6.0 g/cm^3

Lepiej przeszlifuj, zgłoś się do Romulusa i spróbujcie razem wytrawić, to będzie wiadomo

-
Zibi - meteorytoman
tomasir napisał(a):Jak wyczyszczę całość to się okaże, że nie warto trawić - jestem tego na 99 % przekonany.
Po prostu bardziej w celach edukacyjnych chciałem sprawdzić, czy tak mały kawałek pozwoli na identyfikację
Mozna jeszcze jednym sposobem podczas polerki

Zauważyłem że przy polerowaniu metka na drobniutkim papierze ściernym około 2000 powstaje taka śliska rysa metaliczna a po szlifie stali czy staliwa inna jest

Najlepiej popróbować z kawałeczkiem metka i odłamkiem

Pozdrawiam
Paweł
-
puszek26 - meteorytoman
czy jest możliwe by meteoryt w skutek wysokiej temperatury scalił się po uderzeniu w ziemię z jakimś innym ciałem (np. szkliwem)
Tak, powstaje wówczas brekcja impaktowa. Możesz poczytać o tym tu http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=463

- Nikodem
- meteorytoman
tomasir napisał(a):- czy jest możliwe by meteoryt w skutek wysokiej temperatury scalił się po uderzeniu w ziemię z jakimś innym ciałem (np. szkliwem)?
Nie możliwe, jeżeli się scala to nie pozostaje nic z kształtu pierwotnego, bo wszystko zostaje rozbite i przetopione, przeważnie w kraterze.
Może się scalić z elementami podłoża podczas wietrzenia i takie przypadki można zaobserwować na niektórych meteorytach.
-
Zibi - meteorytoman