groszek

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

groszek

Postprzez sopel » N lut 03, 2013 2:28 pm

witam,kamyk magnetyczny ,ciemna brązowo-rdzawa skorupa ,rozłamałem go sam i skleiłem po zrobieniu zdjęć żeby nie pogubić :D .znaleziony osobiście.moim zdaniem podobny do diagonitu :?: co o tym sądzicie pozd.i dziękuje za opinie .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
sopel
meteorytoman

Re: groszek

Postprzez Jacek Drążkowski » N lut 03, 2013 11:50 pm

musiałbyś dać kawałek do zbadania, bo po zdjęciu nikt poważny Ci nie da zapewnienia, że to jest właśnie to ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn lut 04, 2013 10:52 am

oczywiście że dam tylko to potrwa ,zawsze nazbieram kilka i dopiero wysyłam ,wrzuciłem zdjęcie aby podyskutować czy to jest to lub czy warte uwagi. przecież są tu tacy co po tym zdjęciu coś mogą powiedzieć ,choć zdjęcia marne :D
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 04, 2013 12:03 pm

Powiem szczerze na podstawie tej fotki mam poważne problemy z rozpoznaniem stopnia krystaliczności tej skały i może to być coś między serpentynitem a perydotytem....
albo jeszcze zupełnie coś innego więc się nie wypowiadam :D
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Pn lut 04, 2013 1:02 pm

Kenny napisał(a):Powiem szczerze na podstawie tej fotki mam poważne problemy z rozpoznaniem stopnia krystaliczności tej skały i może to być coś między serpentynitem a perydotytem....
albo jeszcze zupełnie coś innego więc się nie wypowiadam :D

... czyli jednak blisko diogenitu (dunit?). Ale ziemskie skały np. perydotyt czy serpentynit tak przecież u nas nie wietrzeją, "wylizana" i o raczej jednolitej barwie (tak przynajmniej widać to na zdjęciu) powierzchnia kamyka wg mnie wygląda bardzo obiecująco!!! Taka powierzchnia ewentualnie mogłaby pochodzić z kotła eworsyjnego, ale też byłaby bardziej regularna, z widoczną krystalicznością i bez tych, powiedzmy "regmagliptów???".
Może poniższy fragment znanej piosenki szczęśliwie zaczaruje Twój kamyk, Sopel!
. Spadającą gwiazdę schowaj do kieszeni
Nigdy nie daj wypaść jej
Spadającą gwiazdkę schowaj do kieszeni
Przyda się w deszczowy dzień (....) :D
Ostatnio edytowano Pn lut 04, 2013 6:25 pm przez lejkers, łącznie edytowano 1 raz
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn lut 04, 2013 5:52 pm

Widzisz minerały żelaza jakie budują powyższe skały w wyniku procesu wietrzenia pokrywają się właśnie warstewkami tlenków żelaza i dokładnie tak wietrzeją pokrywają się brązową skorupą zbudowaną z getytu i limonitu.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?