brązowy kamyk

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: brązowy kamyk

Postprzez sopel » Pt paź 19, 2012 1:31 pm

jeżeli jest ktoś chętny to akurat jest odcięta piętka to mogę podesłać :wink:
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn paź 22, 2012 5:07 am

będę na wschodzie to może rzucę okiem, ale w tym roku kiepsko z czasem i dostępem do mikroskopu.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » N lut 03, 2013 10:28 am

witam,wychodzi na to że ten brązowy kamyk może być porfirem ,przynajmniej tak stwierdził pewien geolog,pewnie kilku z forum go zna osobiście.tak jak kenny stwierdził że trzeba by ciąć ,badać i dopiero coś na100% określić ,choć nie wykluczone że może być i brekcją
sopel
meteorytoman

Postprzez rolnik » N lut 03, 2013 3:27 pm

Sopel posmaruj kamień olejem ,może być rzepakowy i wtedy rób fotke po namoczeniu w wodzie nic nie widać na kamieniu fotki kamieniowi rób pod odpowiednim kątem bo lusterko wyjdzie jak prostopadle ustawisz aparat
rolnik
meteorytoman

Postprzez Romulus » N lut 03, 2013 5:34 pm

rolnik napisał(a):Sopel posmaruj kamień olejem ,może być rzepakowy i wtedy rób fotke po namoczeniu w wodzie nic nie widać na kamieniu fotki kamieniowi rób pod odpowiednim kątem bo lusterko wyjdzie jak prostopadle ustawisz aparat

Nie zgodzę się z powyższym ! Z mojego doswiadczenia wynika że kamień najlepiej posmarować olejem silnikowym , dowolnej marki , ale najlepiej struktura skały się uwidacznia jeśli jest to olej 10W40 .
Romulus
meteorytoman

Postprzez sopel » N lut 03, 2013 8:50 pm

witam.być może i olej pomoże ale potrzebny jest też dobry aparat a ja mam casio exilim .8.1 mega pixela ialbo nie umiem ustawić albo sprzęt kiepski .a po drugie wrzucam fot.w powiększeniu 8x,tak to wygląda .pozd
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez rolnik » N lut 03, 2013 8:54 pm

Sopel mój aparat ma tyle samo pixeli ustawiam opcje na kwiatki póżniej OK i robię fotkę nie zawsze dobrze wychodzi
rolnik
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lut 03, 2013 9:13 pm

Romulusie będę polemizował według mnie 5w30 jest lepszy bo ma mniejszy kont tarcia wewnetrznego przez co lepiej uwypukla szczegóły powierzchni :)

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » N lut 03, 2013 9:50 pm

Kenny napisał(a):Romulusie będę polemizował według mnie 5w30 jest lepszy bo ma mniejszy kont tarcia wewnetrznego przez co lepiej uwypukla szczegóły powierzchni :)

Pozdrawiam.

0W40 nie wytwarza ciepła podczas smarowania !! Podczas robienia zdjęcia nie ma efektu " halo" :P

Pozdrawiam !!
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz lut 14, 2013 3:41 pm

witam .znalazłem w necie zdjęcia impaktu gdzie autor wpisuje pod zdjęciem że to mogą być równomiernie rozrzucone drobinki-aluminium ?
Obrazek
coś takiego jest i u mnie ,może to słabo to wyszło ale coś widać ,jest to rozrzucone po całym kamyku w każdej części .
Obrazek
Obrazek
mam prożbę czy ktoś chciałby ten kamyk przebadać ,lub tylko przejrzeć .ja zapłacił bym za wysyłkę w obie strony choć kamyk nie przedstawiałby żadnych nadziei na coś interesującego.sprawdziłem go malutkim magnesem neodymowym na nitce i wychodzi że słabo ale ciągnie magnesik .
lub może ktoś doradzi gdzie można by było ten kamyk wysłać by komuś pokazać .dziękuje za wskazówki .ewentualnie może postaram się kamyk podesłać do olsztyna .pozd
i jeszcze link
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 15, 2013 6:32 am

aluminium bym wykluczył jako iż takow w stanie wolnym w naturze nie występuje, raczej obstawiał bym jakieś ilmenity/magnetyty (jako iż jest słabomagnetyczny raczej to 1sze)
chętnie podją bym się przebadania kamienia ale brakuje mi punktu odniesienia (jakoś brekcje impaktytowe nie są szczególnie popularnymi preparatami na petrologii) jeśli Ci to nie przeszkadza mogę wykonac płytkę cienką przejrzec pod mikroskopem i wrzucic tu rezultaty. Tylko tak jak wspominam raczej nie rozstrzygnie to ostatecznie pochodzenia...

pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt lut 15, 2013 1:01 pm

witam.w porządku kenny przyślij mi adres na jaki mam wysłać kamień i ile złotówek .u mnie będzie leżał a nóż widelec może to impakt ,a jeżeli nie to też nic się nie stanie .
ach .wysłać cały kilogram czy przeciąć ,lub mam kilku dekowy odcięty .
pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt lut 15, 2013 1:28 pm

Odezwij się jakoś za miesiac bo jeszcze się nie uporałem z jednymi kamieniami (zasypanie szlifierni kamieniami) i wystarczy do tego kilka g tylko w miarę foremne i żeby nie było z klasta ważne jest spoiwo same klasty będą zwykłą magmówką.

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt lut 15, 2013 5:35 pm

ok.
sopel
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt lut 15, 2013 5:40 pm

a czy piętka odcięta od tego co prezentuję wyżej może być
sopel
meteorytoman