Czelabińsk -Rosja czyli najświeższy spadek..

tu piszemy o wydarzeniach poza granicami kraju, które mogą zainteresować meteorytomanów

Moderator: webimage

Re: Czelabińsk -Rosja czyli najświeższy spadek..

Postprzez TomX » So lut 16, 2013 8:05 pm

Media podawały, że nurkowie przeszukali dno jeziora w okolicach krateru, ale nic nie znaleźli. Pewnie w momencie uderzenia o taflę jeziora meteoryt rozpadł się na wiele drobnych okruchów, takich jakie widać na zdjęciach przy krawędzi krateru.
TomX
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So lut 16, 2013 8:12 pm

tribal216
meteorytoman

Postprzez radekgt111 » So lut 16, 2013 8:24 pm

Skoro się rozpadł to czemu tak mało tych kawałków? chyba ze odleciały na ogromną odległość lecz czy na śniegu już dawno by znaleźli jak tak mocno przebadali teren?
radekgt111
meteorytoman

Postprzez Janusz_W_Kosinski » So lut 16, 2013 9:07 pm

Hm...
to może jednak to był porowaty lód (z twardymi rodzynkami) ? Ślad w atmosferze wyglądał bardziej na białą smugę kondensacyjną niż na "żelazno-kamienny" dym... :evil:
Pzdr
JWK
Janusz_W_Kosinski
meteorytoman

Postprzez lejkers » So lut 16, 2013 9:18 pm

Rosjanie mają poczucie humoru na zawołanie Obrazek
https://lh3.googleusercontent.com/-lbXu ... 576/13.jpg
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez Kenny » So lut 16, 2013 10:46 pm

interesująca jest dla mnie stosunkowo niska fragmentacja bolidu jeśli był by to lód to zaczął by się rozpadać wcześniej... przynajmniej tak mi się wydaje...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So lut 16, 2013 11:31 pm

jak na razie to dziwnie wszystko wygląda... ile w końcu było detonacji? 3, 9?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Przemochle » So lut 16, 2013 11:48 pm

Co do koloru "śladu" po bolidzie, który rzeczywiście powinien być raczej ciemny (magnetyt), to znalazłem gdzieś w internecie racjonalne wytłumaczenie tego jasnego koloru. Otóż zdaniem pewnego brytyjczyka, jasny kolor dymu to efekt oświetlenia przez wschodzące słońce od dołu (co nie zdarza się często). Podobno był przypadek bolidu (również w lutym) o podobnej porze dnia, kiedy dym był również biały. To się wydaje nawet sensowne.
Druga sprawa - to pojawiły się "oficjalne" informacje, że lodowy krater na jeziorze Czebarkuł nie powstał w wyniku uderzenia meteorytu :twisted: Odpowiednie służby :lol: mają już wyznaczone do poszukiwań jeszcze dwie inne lokalizację prawdopodobnego spadku.
Przemochle
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » So lut 16, 2013 11:52 pm

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje/swi ... 1,1,0.html
- czy nie zastanawia Was w relacji rybaka brak wspominięcia o fali uderzeniowej? skoro to było 3 km od domniemanego miejsca spadku i przy wysokości rozpadu dajmy 5 km, to powinien przynajmniej usłyszeć huk po 18-20 sekundach od błysku
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N lut 17, 2013 12:23 am

Hm... ciekawe... do tej pory myślałem, że najszybsze rakiety nie przekraczają 10 machów...
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=6568
a bolid dziwnym zbiegiem okoliczności celował w główne miejsce produkcji uranu ;)
zwolennicy teorii spiskowych dostali niezły kąsek na żer...

z innej paki: Rosjanie uważają, że nieznalezienie żadnych meteorytów w okolicach Czelabińska może świadczyć o tym, iż było to jednak ciało lodowe, odłamek jądra kometarnego: http://polish.ruvr.ru/2013_02_16/Czelab ... eteorycie/
a ja właśnie niedawno w "Uranii" ogłosiłem rok 2013 rokiem komet ;)
http://urania.pta.edu.pl/urania/slowo-w ... -2013.html
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez lejkers » N lut 17, 2013 9:09 am

Obrazek

Pobawiłem się nieco z próbą wyciągnięcia ze składowych barw, jakiegoś dominującego koloru, no i wyszło mi, że chyba jednak w niektórych bryłkach lodu mozna zauważyć "zafałszowaną barwę" (na zdjęciu dobrze to widać), objawiającą się dominantą koloru różowego/czerwonego. Sprawa byłaby oczywista, gdyby rzeczywiście był to obiekt lodowy - lżejszy od ziemskiego lodu z racji tej, że teoretycznie powinien zawierać zmrożone lżejsze od wody składniki - przecież wiadomo nawet jakie. Mogłoby to skutkować tym, że być może części tego obiektu pływają sobie na powierzchni tej wybitej w lodzie dziury. Mam nadzieję, że komuś tam powinno przyjść do głowy, aby zabezpieczyć trochę tej pływającej w dziurze kry.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez rolnik » N lut 17, 2013 9:31 am

a może Rosjanie testowali coś nowego co można z orbity zrzucić i śladów nie zostawia , pod płaszczykiem tego latającego kamienia 2012 zrobili,kilka okruszków zostało z meteorytu,czy to aby był prawdziwy meteoryt
rolnik
meteorytoman

Postprzez mazisul » N lut 17, 2013 7:36 pm

Cześć , mam pytanko i jeszcze raz wróce do związku ( 14 lutego o godzinie 22,10 widziałem dużą czrwoną kule ( leciła w kierunku zachodu ) czy to ma powiazania z upadkiem w rosji ?? jeszcze o 22,15-22,20 godz wysłałem kilka sms-ów do znajomych iż przeleciał meteor nad lubuskim ( sulechów -klęsk) a rano okazało sie iż był spadek w rosji .. czy to możliwe że miło to powiazanie ze spadkiem ?? i dlaczego stacja w lubuskim tego nie zarejestrowała lub w poznaniu ?? lecz , wcześniejsze spadki też nie były rejestrowane w naszym rejonie ,,,,,,,dlaczego ?????nie tylko ja byłem świadkiem tego zjawiska z lutego lecz z osoby na % ( ja odrazu wiedziałem że to meteor ) lecz, nadal mnie to dziwi czemu nic sie nie mówi o tym i czemu nic nie wiadomo ,,,
mazisul
meteorytoman

Postprzez maks » N lut 17, 2013 9:01 pm

maks
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lut 17, 2013 10:07 pm

Mizasul pewnie były wyłączone kamery albo zamglone...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do na świecie