czy to jest to?
Witam panowie czy to jest meteoryt ? przyciąga magnes , jest bardzo twardy i na zgładzie są widoczne chondry jakby oliwinu i jakiegoś metalu . Proszę o opinię .

- pumba
- meteorytoman
Re: czy to jest to?
obstawiam ziemianina
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Ach skoda że nie zostałem geologiem ,lubię zbierać i szlifować kamienie bo z nimi jest tak jak z prezentami nigdy nie wiadomo co skrywają w sobie więc z niecierpliwośćią czekam ,może ktoś odpowie 

- pumba
- meteorytoman
jakiś ziemianin...
Pumba jak już jesteś geologiem to tak nie cieszy bo w większości przypadków wiesz co to zanim kamień podniesiesz...
Co stwarza pewne ryzyko opuszczenia ciekawego obiektu...
Pumba jak już jesteś geologiem to tak nie cieszy bo w większości przypadków wiesz co to zanim kamień podniesiesz...

Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kenny napisał(a):jakiś ziemianin...
ale z 2 strony pozwala to na zbieranie tylko tych rzeczywiscie ciekawych i nietypowych

-
tribal216 - meteorytoman
Panowie tak to już jest są tego plusy i minusy 

- pumba
- meteorytoman
Zbieranie fajnych kamieni jest również przyjemnym hobby 

-
astrokosmo - meteorytoman
tylko im większa wiedza tym tych ciekawych kamieni mniej
Czego niewątpliwym plusem jest to że nie narażamy stropu w mieszkaniu na przeciążenie
Sam czasem przeglądając swoja kolekcje z przed lat z sentymentem wspominam czasy zbierania otoczaków i co ciekawszych polnych głazów... Teraz kolekcja rozrasta się w koszmarnie wręcz powolnym tempie ale za to tworzona jest z dobrych jakościowo okazów. (chodź topowych ciągle brak...
)
Co ciekawe dalej gdzieś w zakamarkach mojego rodzinnego domu zalegają okazy z młodzieńczych lat, trzymane chyba tylko dla sentymentu...
Pozdrawiam.

Czego niewątpliwym plusem jest to że nie narażamy stropu w mieszkaniu na przeciążenie

Sam czasem przeglądając swoja kolekcje z przed lat z sentymentem wspominam czasy zbierania otoczaków i co ciekawszych polnych głazów... Teraz kolekcja rozrasta się w koszmarnie wręcz powolnym tempie ale za to tworzona jest z dobrych jakościowo okazów. (chodź topowych ciągle brak...

Co ciekawe dalej gdzieś w zakamarkach mojego rodzinnego domu zalegają okazy z młodzieńczych lat, trzymane chyba tylko dla sentymentu...

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kiedyś na giełdzie skamieniałości i meteorytów wpadła mi do reki książka o minerałach , przeczytałem ją całą bardzo szybko od deski do deski i dzieki niej kocham nie tylko meteoryty .
-
astrokosmo - meteorytoman