Jaki los czeka mój meteoryt ?Zobaczymy

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Jaki los czeka mój meteoryt ?Zobaczymy

Postprzez rolnik » Śr mar 06, 2013 4:54 pm

Mazisul,dużych bloków achondrytów nikt nie znalazł to chyba kamienie dziur dużych nie porobiły,ale żelaza mogły wiesz jak szukają ratownicy zasypanych przez lawinę w górach,dobra metoda szukania jest oczywiście w piasku i odpowiednim wgłębieniu,no i podobne żelaza do tych z Częstochowy póki co się nie znalazły ,wątpie żeby żelaza importowali od dawna tereny słyną z rud żelaza,tak że miejscowi hutnicy na pewno byli,i kowale hehehe
rolnik
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz mar 07, 2013 6:16 pm

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/639 ... 3eaa8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d75 ... ad7b7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/164 ... 006c6.html
bardzo ciężko było oczyścić kamień piasek jakby przysmarzył się do kamienia ,we wnętrzu kamienia występują jaśniesze koliste twory śr 5-6 mm natomiast na powierzchni i płytko pod powierzchnią kamienia widać wtopione twory jasne i ciemnijsze które to są bardzo miękkie,to jest brekcja stopiona na powierzchni,kamień magnetyczny nie jest,wygląda na to że kamień ma kształt dzięki dużemu boomowi który go w jakiś stopniu stopił i wyrzucił w powietrze
rolnik
meteorytoman

Postprzez rolnik » Cz mar 07, 2013 8:01 pm

tak sobie czytałem o spadających żelazach w Rosjiponad 300kg żelaza wbiło się na polu ziemniaków na gł.8m na pewno prostopadle do powierzchni ziemi poszedł , a w Argentynie ponad 30 ton na pięciu metrach można było znaleść prawie lotem ślizgowym się tam schował i myślę taki miejsce na pewno nie z takimi kilogramami znaleść to są okruchy które odpadły od dużo większych fragmentów,a i jeszcze jedno jest wypiętrzenie na południe od łykowych dołów tak że chłop jest odkrywcą kraterów meteorytowych ,myślę że co najwyżej jakiś Pan Magister potwierdzi to co chłop odkrył
rolnik
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Cz mar 07, 2013 8:51 pm

Właściwie miałem nic nie pisać, ale przykro patrzeć, jak się człowiek męczy.
Google search + "Łykowe Doły" daje jeden wynik:

Formy krasu reprodukowanego w południowej części Wyżyny Wieluńskiej

"(...) Kolejne zgrupowanie form krasu reprodukowanego znajduje się w kompleksie leśnym między miejscowościami Rywaczki i Kuźnica. Spośród kilkudziesięciu form wyróżniają się dwie dolinki powstałe przez połączenie kilku lejów. Zespoły te jako nieliczne posiadają nazwy własne zapisane na mapach topograficznych. Zagłębienia położone w pobliżu Rywaczek to ?Piątkowe Doły?. Zespół czterech zagłębień leżącychw pobliżu miejscowości Broniszew Stary nosi nazwę ?Łykowe Doły? (Nalej 2006).
Wymienione formy utworzone na powierzchni wysoczyzny wodnolodowcowej można uznać za uwały reprodukowane w niekrasowiejących czwartorzędowych osadach piaszczysto-żwirowych. Znaczna głębokość form, przekraczająca w niektórych miejscach nawet 4 m, powoduje, że część powierzchni dna zagłębień jest wilgotna i stanowi miejsce akumulacji materiału organicznego."

"Szczegółowe badania wybranych zagłębień bezodpływowych wskazują na ich młody wiek oraz genezę związaną z działaniem procesów krasowych pod pokrywą osadów czwartorzędowych. Formy krasu reprodukowanego występują w skupieniach, tworząc niekiedy złożone zespoły o wyraźnej linijnej rozciągłości, posiadające cechy uwałów. W świetle ekspertyz palinologicznych oraz relacji osadów wypełniających do utworów podłoża, powstanie zagłębień należy wiązać z późnym holocenem, czyli okresem subatlantyckim. Utworzenie form nastąpiło w wyniku działania procesów krasowych w wapieniach pod utworami czwartorzędowymi, w warunkach obniżenia zwierciadła wód podziemnych horyzontu górnojurajskiego oraz znaczącego przyspieszenia cyrkulacji wody (Kobojek 2004)."

http://geoinfo.amu.edu.pl/sgp/LA/LA09/LA9_62.pdf

rolnik napisał(a):chłop jest odkrywcą kraterów meteorytowych ,myślę że co najwyżej jakiś Pan Magister potwierdzi to co chłop odkrył

Niestety, jakiś "Pan Magister" był tam już przed chłopem.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt mar 08, 2013 12:06 am

niedobry mgr, odebrał chłopu zabawę :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez mazisul » Pt mar 08, 2013 12:29 am

co jak co ale te kamienie co rolnik znajduje naprawde są zachęcająceeee nic nie jest przesądzonee
mazisul
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Pt mar 08, 2013 12:55 am

"co jak co ale te kamienie", o których wspominasz, nie są zachęcające w najmniejszym stopniu, a wnioskując z okazów, które ostatnio zamieszczałeś w tym dziale, Twoje oceny dotyczące czegokolwiek w tej kwestii pozwolę sobie traktować z należytym dystansem. Ciekawe jest to, że oprócz poglądów, łączy Cię z rolnikiem tendencja to ignorowania składni, interpunkcji, niepewność, czy spację stawia się przed czy po przecinku, oraz niechęć do rozpoczynania zdań wielką literą. Każdy robi błędy i czasem się mota, ale błagam, przestańcie bełkotać i miejcie litość dla języka kraju, w którym żyjecie.

Był taki starodawny Pan Magister, którego zwali Georg Wilhelm Fryderyk Hegel. Zdarzyło mu się napisać, że "jeśli teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów". Podejście takie ma zaskakująco wielu zwolenników, zwłaszcza wśród tych, którzy na każdym kroku widzą walające się meteoryty, spiski i ingerencje sił nadprzyrodzonych.
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt mar 08, 2013 6:12 am

z racji, że geneza "kraterów" się wyjaśniła można już chyba dać sobie na wstrzymanie z tymi fantastycznymi opowiadaniami :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt mar 08, 2013 6:16 am

Wcale tym nie przejmuję co piszecie i powoływaniem się na formy krasowe ta Pani która to opisała nie zna szerszej skali uderzenia meteorytu nie widział podłużnych dołków nie opisał dołków w działce nr80,a te sa z wałami,działka jest działką leśną,a co napisał o innych miejscach przyjechał zobaczył acha pod powirzchnią WAPIEŃ zjawiska krasowe jak nic,sprawa wcale nie jest zamknięta puszczają wam nerwy Panowie staracie się jak umiecie mnie ośmieszyć ,nie uda wam się mnie podważyć,ja szukam meteorytu żelaznego,i obiorę miejsce żeby był płytko a nie głęboko sami wiecie jakie spustoszenie w ziemi robi uderzenie meteorytu na pewno dotarł do wapienia w Łykowych Dołach ja tam nie będę szukał.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc1 ... 685e8.html
tak wygląda 4 m głębokości z tych badań wyczytałem a na oko to 10 m gł sosna króra leży w największym dołku ma ok 30 m długości,jakiś odnośnik jest
rolnik
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Pt mar 08, 2013 7:11 am

rolnik napisał(a):sprawa wcale nie jest zamknięta puszczają wam nerwy Panowie staracie się jak umiecie mnie ośmieszyć ,nie uda wam się mnie podważyć

Nikt nie stara cię tu ośmieszyć. Po prostu Pani, która opracowała tamte rejony zna się pewnie na geologii dlatego też przyjmujemy jej wersję za tą właściwą. Pokaż jakieś konkretne dowody na poparcie swoich teorii to może uwierzymy jednak tobie. Niestety ziemskie skały, bujne historyjki i zdjęcia lasu nas nie przekonują :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Pt mar 08, 2013 9:45 am

rolnik napisał(a):(...)ja szukam meteorytu żelaznego,i obiorę miejsce żeby był płytko a nie głęboko(...)

Jak żelazo do którego się wreszcie dokopiesz będzie bardzo gorące to będzie to oznaczać, że dokopałeś się do...... jądra Ziemi :roll:
tin
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt mar 08, 2013 12:13 pm

poczekam aż bedzie spokojniej ,dużo ludzi się tam kręci,przyznacie takie pofalowane kamienie nie spotyka się przy lejkach krasowych no chyba że małże skamieniałe ,na geoportalu gł dołków to 3 do 4 m dziwne w raporcie takie same są głębokości ,a dołki są dużo głębsze,o glinach i piaskach się pisze ,a o kamieniach ,a o osuniętym zboczu nikt nie napisał,są tam kamienie podobne do zlepieńców,kamienie znajdują się w tym osuniętym zboczu,spalone drewna też są głęboko pod ziemią
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/506 ... 721a8.html
rolnik
meteorytoman

Postprzez rolnik » Pt mar 08, 2013 6:21 pm

Przyjąłem metodę Meteorwronga chodzę i patrzę,tak czy owak od dawna chodzę i patrzę ,jak do tej pory to jeden raz byłem ze szpadlem
rolnik
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt mar 08, 2013 7:53 pm

Rolniku nikt tutaj Ciebie nie ośmiesza .Niestety sam to obecnie robisz :( Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez mazisul » Pt mar 08, 2013 10:20 pm

pracuj dalej rolnik a zajdziesz dalej niż inni kto szuka to znajdzieee
mazisul
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?