CO TO JEST ???
Witam znalazłem to już dawno temu w rzece miało iść do skupu złomu,kawał żelastwa zmieszane ze skałą.mocno przyciąga magnes oprócz góry tam bardzo słabo im bliżej zwężenia tym tym mocniej.Warzy ponad 32kg wielkością przypomina połówkę piłki do kosza.Po odcięciu kawałeczka co nie było proste przetarłem papierem ściernym i posmarowałem kwasem azotowym widać liczne srebrne drobinki.Zakupiłem dimetyloglioksym odrobinę rozpuściłem w spirytusie i wsypałem sproszkowany kawałek może gram płyn zrobił się różowy a po godzinie czerwony.CZY MOŻE BYĆ TO METEORYT??? już cała rodzina się zemnie śmieje.Może ktoś mógłby mi pomóc.To nie jest cała bryła kawałek wrzuciłem spowrotem do rzeki.MYŚLAŁEM że to dymarka lecz zawiera nikiel,zdjęcia są kiepskie jak ktoś się może wypowiedzieć to zrobię lepsze.
- mariusz12643
Re: CO TO JEST ???
podaj zdięcia i wrzuć na fotosik.pl
- mazisul
- meteorytoman
Bez zdjęć ani rusz bo to może być wszystko: od odpadu po meteoryt 

-
tin - meteorytoman
Wrzuciłem zdjęcia na fotosik plmariusz12643 napisał(a):Witam znalazłem to już dawno temu w rzece miało iść do skupu złomu,kawał żelastwa zmieszane ze skałą.mocno przyciąga magnes oprócz góry tam bardzo słabo im bliżej zwężenia tym tym mocniej.Warzy ponad 32kg wielkością przypomina połówkę piłki do kosza.Po odcięciu kawałeczka co nie było proste przetarłem papierem ściernym i posmarowałem kwasem azotowym widać liczne srebrne drobinki.Zakupiłem dimetyloglioksym odrobinę rozpuściłem w spirytusie i wsypałem sproszkowany kawałek może gram płyn zrobił się różowy a po godzinie czerwony.CZY MOŻE BYĆ TO METEORYT??? już cała rodzina się zemnie śmieje.Może ktoś mógłby mi pomóc.To nie jest cała bryła kawałek wrzuciłem spowrotem do rzeki.MYŚLAŁEM że to dymarka lecz zawiera nikiel,zdjęcia są kiepskie jak ktoś się może wypowiedzieć to zrobię lepsze.
- mariusz12643
jak dla mnie powierzchnia niemeteorytowa ale przydałoby się więcej zdjęć
-
tribal216 - meteorytoman
kiedys widziałem podobne zdjęcie na poszukiwaczy meteorytów .. jeśli tak to wystające będzie kryształy oliwinu weś lepsze zdjęcia , odłam kawałek ,wyczyść ..
- mazisul
- meteorytoman
kryształy oliwinu ?
a to dobre. koledze sie już chyba mieni przed oczami

-
tribal216 - meteorytoman