stary temat

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

stary temat

Postprzez sopel » Pt mar 15, 2013 5:44 pm

witam .wklejałem już to zdjęcie ale nie mogę go odszukać ,więc założyłem nowy temat ,chodzi o to że ten żelaziak i mnóstwo takich różnej wielkości zatopionych jest w szarym bąbelkowym[powietrznym] cieście ,myślałem że to szlaka ,ale zauważyłem na tym jednym wyłowionym czarną [pozostałości] skorupę .pytanie czy podczas wytopu mogło coś podobnego powstać na tych drobinkach żelaza .lub w jaki inny sposób ta skorupa mogła powstać ,dziękuję i pozd
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: stary temat

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt mar 15, 2013 10:19 pm

nie wygląda to na skorupę obtopieniową ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pt mar 15, 2013 10:23 pm

Hm... Poza tym, że ta dziura wygląda jak zrobiona wiertłem to okaz wygląda na prawdę nieźle :-)
Oczywiście pod warunkiem, że był czyszczony. Znaleziony w tym stanie to nie meteoryt...
Chyba ostatnio przełączyłem się na optymizm bo podejrzanie dużo kamyków mi się podoba... :roll: :)
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » So mar 16, 2013 8:04 pm

witam.kamyk oczywiście był czyszczony ,leżał w kwasku cytrynowym no i druciana szczota :D ,przed był cały w korozji ,
tyle że tak jak pisałem zatopione te różnego kształtu żelaziaki są w szarym bąbelkowym [powietrznym] jak pumeks cieście ,.zrobiłem szlif i trawienie ,coś tam wyszło ale to mało widoczne bo i mała ta powierzchnia trawienia .jak mi wyjdzie lepiej to wkleję fotki a tak wygląda całość zżelaznymi rodzynkami .pozd.
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » So mar 16, 2013 8:52 pm

chyba za bardzo "podziurawiony".....
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » So mar 16, 2013 9:52 pm

Niestety to jednak nie meteoryt
tin
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt mar 22, 2013 8:17 pm

wyłowiłem jeszcze kilka sztuk :D wyglądają fajnie :roll:
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt mar 22, 2013 9:43 pm

wyglądają fajnie, ale czy to są meteoryty?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Leszek Gramacki » Wt mar 26, 2013 9:25 am

Mógłbyś poświęcić chociaż jednego i wysłać do zbadania.
Tam gdzie zaczyna się zrozumienie, kończy się szyderstwo.
Leszek Gramacki
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt mar 26, 2013 6:59 pm

jak dobrze pójdzie to może w Olsztynie się znajdą ,wraz z tym ciastem skalnym :!: no i ze mną :wink:
sopel
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt mar 26, 2013 7:26 pm

kształty fajne, troche tektytowe :)
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt mar 26, 2013 9:02 pm

dlaczego zawsze muszę być "ten zły" kształty wybitnie nie meteorytowe... siły działające na ciało na dużych wysokościach (bo oczywiście musimy założyć że te obłe kształty to obtopienie) zawsze powodują urwanie wszelakich wystających elementów więc skąd mogły by się wziąć tak wydłużone formy?
Dla mnie po prostu fragmenty rozchlapanego żelastwa... :(

Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr mar 27, 2013 8:13 am

Kenny napisał(a):dlaczego zawsze muszę być "ten zły" kształty wybitnie nie meteorytowe... siły działające na ciało na dużych wysokościach (bo oczywiście musimy założyć że te obłe kształty to obtopienie) zawsze powodują urwanie wszelakich wystających elementów więc skąd mogły by się wziąć tak wydłużone formy?
Dla mnie po prostu fragmenty rozchlapanego żelastwa... :(

Pozdrawiam.

Przykro mi Sopel, zwlekałem ze swoimi "5groszami" w tej sprawie, ale Kenny chyba powinien Cię przekonać. Mnie to żelazo też wygląda na typowy antropogen. Takie sople powstają przy cięciu palnikiem acetylenowym dużej mocy żelaznych elementów, albo jako odpady podczas odlewania. Ponadto widać tam fragmenty typowej szlaki hutniczej, zupełnie innej natury (wzrokowo), niż skorupa obtopieniowa na meteorytach żelaznych. Jak zwykle warto/trzeba jednak sprawdzić przekroje, może wytrawić je, i wtedy można mieć pewność 100%. Kiedyś znalazłem niemal identyczne "meteoryty" na polu, ale po przeprowadzonym śledztwie okazało się, że po wojnie w tym miejscu cięty był palnikiem wrak czołgu niemieckiego.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez gural100 » Śr mar 27, 2013 9:17 am

lejkers napisał(a):Przykro mi Sopel, zwlekałem ze swoimi "5groszami" w tej sprawie, ale Kenny chyba powinien Cię przekonać. Mnie to żelazo też wygląda na typowy antropogen. Takie sople powstają przy cięciu palnikiem acetylenowym dużej mocy żelaznych elementów, albo jako odpady podczas odlewania. Ponadto widać tam fragmenty typowej szlaki hutniczej, zupełnie innej natury (wzrokowo), niż skorupa obtopieniowa na meteorytach żelaznych. Jak zwykle warto/trzeba jednak sprawdzić przekroje, może wytrawić je, i wtedy można mieć pewność 100%. Kiedyś znalazłem niemal identyczne "meteoryty" na polu, ale po przeprowadzonym śledztwie okazało się, że po wojnie w tym miejscu cięty był palnikiem wrak czołgu niemieckiego.

Moje podobne znalezisko waży ponad kilogram (dokładnie 1074,6 g - a przed oczyszczeniem z grubej warstwy rdzy 1550g).

Obrazek

Niestety to tylko wielka "kropla" stali zastygłej na pięknej nadbałtyckiej plaży.

Co nie przeszkadza by zdobił pomieszczenie w którym codziennie pracuję.
Ktoś przychodzi, chwali Cię, a Ty czujesz się jak młody Bóg. Zaraz potem przychodzi ktoś inny, zwymyśla Ci a Ty czujesz się podle. Nikomu nie daj się nabrać.
zapraszam
http://meteoryty.npx.pl
http://www.facebook.com/piotr.gural?ref=tn_tnmn
gural100
meteorytoman

Postprzez kamyk » Śr mar 27, 2013 10:02 am

Witam. Guralu z jakiej to bajki postać? :) Super :D .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?