czy to mars?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to mars?

Postprzez pumba » Wt mar 26, 2013 10:38 pm

Znalazłem kawałek ciekawego kamienia, magnes neodymowy zawieszony na nitce delikatnie przyciąga i z wyglądu przypomina mi marsjański meteoryt. Proszę o opinię ObrazekObrazekObrazekObrazek
pumba
meteorytoman

Re: czy to mars?

Postprzez webimage » Wt mar 26, 2013 10:49 pm

Jednego nie można Ci odmówić. Wytrwałości. Szukaj a wierzę, że znajdziesz - czego Ci szczerze życzę.
webimage
meteorytoman

Postprzez pumba » Wt mar 26, 2013 11:01 pm

Webimage jak Jacek mnie nie wywali za zaśmiecanie forum to znajdę :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez RUFUS631 » Wt mar 26, 2013 11:11 pm

pumba napisał(a):Webimage jak Jacek mnie nie wywali za zaśmiecanie forum to znajdę :wink:

Jakoś nie zauważyłem , byś zaśmiecał forum . Dzięki Twoim zdjęciom , opisom oraz odpowiedziom forumowiczów wielu z nas duuuużo się uczy !!
Również Ci życzę , byś wreszcie znalazł prawdziwy meteoryt . Taki duży . Żeby nam wszystkim gały powychodziły . I życzę Ci , byś po znalezieniu metka podarował mały jego kawałek Rufusowi :D
Kto rano wstaje - leje jak z cebra !
Dowodem na to ,że Ziemia jest okrągła jest GLOBUS :D
RUFUS631
meteorytoman

Postprzez Jarek S » Wt mar 26, 2013 11:59 pm

:idea: mnie też! :)
Jarek S
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr mar 27, 2013 10:16 am

Za naukę i cierpliwość prezenty będą :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Śr mar 27, 2013 10:27 am

RUFUS631 napisał(a):Dzięki Twoim zdjęciom , opisom oraz odpowiedziom forumowiczów wielu z nas duuuużo się uczy !!

Zdecydowanie szybciej zdobywa się wiedzę mając do czynienia najpierw z prawdziwymi meteorytami niż grzebiąc w odpadach pohutniczych.
W nieskończoność można pokazywać kolory fachowcom z pytaniem, czy to ultrafiolet.
Mars do muzeum na naukę, pumba.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez tin » Śr mar 27, 2013 11:30 am

pułmetek napisał(a):
RUFUS631 napisał(a):Dzięki Twoim zdjęciom , opisom oraz odpowiedziom forumowiczów wielu z nas duuuużo się uczy !!

Zdecydowanie szybciej zdobywa się wiedzę mając do czynienia najpierw z prawdziwymi meteorytami niż grzebiąc w odpadach pohutniczych.
W nieskończoność można pokazywać kolory fachowcom z pytaniem, czy to ultrafiolet.
Mars do muzeum na naukę, pumba.

Dobrze napisane! Meteorytów nie znajduje się drogą selekcji negatywnej, tj. poprzez zebranie wszystkich kamieni z pola i odrzucenie tych "ziemskich" :-). Pumpa, dla Twojego dobra powinieneś nieco bardziej zainwestować w wiedzę. Wtedy bieganie po polu będzie o wiele lżejsze, bo nie będziesz musiał dźwigać tych wszystkich odpadów hutniczych.
tin
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr mar 27, 2013 3:54 pm

Jeśli chodzi o ten kamień to huty tam żadnej nie było same krzaki bagna i pola a na polu ten kamień jeden jedyny na hektar ziemi więc go wziąłem i nie piszę tego żeby budować napięcie ale po to ażeby czasem co niektórzy zastanowili się nad tym i podeszli do tematu optymistycznie .
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr kwi 03, 2013 3:54 pm

pumba napisał(a):Jeśli chodzi o ten kamień to huty tam żadnej nie było same krzaki bagna i pola a na polu ten kamień jeden jedyny na hektar ziemi więc go wziąłem i nie piszę tego żeby budować napięcie ale po to ażeby czasem co niektórzy zastanowili się nad tym i podeszli do tematu optymistycznie .

dymarki, odlewnie etc. były prawie wszędzie, a tam gdzie ich nie było, mogły trafiać odpady z takowych - niestety, żużle zalegają nawet na terenach dziewiczych (niby) lasów czy parków chronionego krajobrazu :(
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez lejkers » Śr kwi 03, 2013 4:48 pm

.[/quote]

dymarki, odlewnie etc. były prawie wszędzie, a tam gdzie ich nie było, mogły trafiać odpady z takowych - niestety, żużle zalegają nawet na terenach dziewiczych (niby) lasów czy parków chronionego krajobrazu :
Dymarki, to powracające zjawisko, u mnie przy drodze wylotowej z miasta, nawet bardzo liczne działają od wiosny do jesieni. Przed Lidzbarkiem, też stwierdziłem ich występowanie :)
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr kwi 03, 2013 8:03 pm

W tym przypadku nie będę się spierał bo pewnie panowie macie rację , w każdym bądż razie dzięki za odpowiedż :wink:
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz kwi 04, 2013 10:54 am

jedna zasada im więcej bagien i podbagnionych łąk tym łatwiej o dymarki :)
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?