" Ciekawostka " z Aukcji

Moderator: webimage

Re: " Ciekawostka " z Aukcji

Postprzez Kenny » Śr kwi 10, 2013 6:22 pm

co za oferma... a zawsze się kontaktuje wcześniej na maila z pytaniem czy jest to meteoryt....
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Wt kwi 16, 2013 10:21 am

http://allegro.pl/meteoryt-oktaedryt-sr ... 99457.html

ten sam oszust co na prima aprilis. nie udało się w całości to może pójdzie w kawałkach :roll: :roll: :roll:
tribal216
meteorytoman

Postprzez tin » Wt kwi 16, 2013 11:45 am

tribal216 napisał(a):http://allegro.pl/meteoryt-oktaedryt-srednioziarnisty-suwalki-65-8g-i3177899457.html

ten sam oszust co na prima aprilis. nie udało się w całości to może pójdzie w kawałkach :roll: :roll: :roll:

Jeszcze nie wiadomo czy oszust..... Ja ciągle podtrzymuję, że przynajmniej na zdjęciu okaz nie podobny ani do Muonio ant do Moraska/Campa. Może znalazca zdecyduje się na jakieś lepsze badania.
tin
meteorytoman

Postprzez Meteorwrong » Wt kwi 16, 2013 5:48 pm

Skoro jest jakiś odkrywca, a obiekt ma już nawet swoją nazwę (Suwałki), to pewnie pojutrze pojawi się w pracach co bardziej spragnionych sławy "naukowców", jako element jakiejś teorii :?
W końcu tyle samo wystarczyło, żeby zaistniało "Jankowo Dolne".
"Najmocniejszy ogień naszych pieców do wypalania porcelany, nie zdoła stopić nic podobnego do szkliwa powłoki aerolitów."
Meteorwrong
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt kwi 16, 2013 8:22 pm

cholera ładna bestia... :D
Kenny
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt kwi 16, 2013 9:49 pm

plasterek tego meteorytu trafił do prof. Karwowskiego i zapewne będzie badany. Andrzej Pilski też go oglądał i z niczym znanym mu się to nie kojarzyło
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt kwi 16, 2013 9:52 pm

tribal216 napisał(a):http://allegro.pl/meteoryt-oktaedryt-srednioziarnisty-suwalki-65-8g-i3177899457.html

Za wcześnie, by pisać o nim "oszust"! Na razie można mu zarzucić zbytni pośpiech, bo meteoryt nie jest przebadany i oficjalnie nazwany. Jeśli to nie oszustwo (meteoryt zza granicy) to powinien poczekać na oficjalne zgłoszenie do MetBull i wtedy chętnych na zakup nie zabraknie - niejedna kolekcja będzie chciała się wzbogacić o nowy polski meteoryt
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr kwi 17, 2013 6:48 am

jak dla mnie dalej jest to mocno szemrane - skoro miał chętnych na całość za 100 tyś. to czemu nagle odwołał oferty i zakończył przed czasem ? bym bardziej, że jak sam napisał zadowalało go 22 tyś......
tribal216
meteorytoman

Postprzez tomasir » Śr kwi 17, 2013 7:06 am

tribal216 napisał(a):jak dla mnie dalej jest to mocno szemrane - skoro miał chętnych na całość za 100 tyś. to czemu nagle odwołał oferty i zakończył przed czasem ? bym bardziej, że jak sam napisał zadowalało go 22 tyś......

Miałem już nic nie pisać ale się odezwę.

Wycofał przed czasem by nie płacić ogromnej prowizji. Masa główna jest wg niego sprzedana - gdy sam o nią dopytywałem. Ten fragment - to to, co wcześniej odciął.

Czy meteoryt z Polski czy zagranicy przecież wyjdzie przy pierwszym badaniu na pyłki, które bodajże Zbyszek mógłby zorganizować, bo nawet skład mineralny zgodny z innym zagranicznym meteorytem nie będzie tu 100% dowodem.

Ale widzę, że bardzo chętnie wyzywacie ludzi od oszustów czy złodziei...
Zapraszam serdecznie.

http://meteoryty.org/
tomasir
meteorytoman

Postprzez tin » Śr kwi 17, 2013 8:10 am

Dla mnie na zdjęciach przypomina nieco Odessę. Trzeba by zrobić pierwiastki ziem rzadkich. Uważam jednak, że to może być coś nowego i bezpodstawnie o oszustwo podejrzewać nie można (w przeciwieństwie do np. Krupe czy Jankowa Dolnego)
tin
meteorytoman

Postprzez Pacer » Śr kwi 17, 2013 9:02 am

Nie, po prostu posuną sie za daleko! Meteoryt prawdopodobnie ze spadku ale po dziadku, wątpliwe że z Polski, właściciel widać ze jet totalnym laikiem! "wystawiam cetyfikat autentyczności!!!"- jasne - każdy może cos nabazgrać a papier wytrzyma wszysto! Nie mowie, że oszust ale kreci i nie chcę nikogo obrażać, tylko głupote trzeba tępić!
Wg. mnie, niewiadomego pochodzenia meteoryt miałby zostać sprzedany, no ale lepiej wiedziec co za jeden, no to trzeba mu zrobic jakas otoczke historii, dalej kawałek odciąć i dać zbadac. Laik uważa, że mądra głowa poda nawet oprocz nazwy lokalizacje ! Próba na allegro- o cholera, poszło za daleko! trza sie wycofać, profesor jeszcze nic nie oznaczył a kupcy juz są(albo i nie)! Dobra sprzedaje jako polski i tego się będzie trzymał.Ta historia była już odmieniana przez różne przypadki. Polscy naukowcy spragnieni nowych rodzimych meteorytow zrobia wszystko dla oznaczenia, ale nie będą robić analiz porównawczych bo nie mają materiału.
Jak tak dalej pójdze to nikt nie bedze chciał kupować jakichkolwiek polskich meteorytów! oprócz polskich kolekcjonerów, którzy je nabęda w dobrej wierze i z czystego patriotyzmu. Znana cecha , np w przypadku meteorytu "Bialystok", już prawie każdy polski kolekcjoner ma, to nic, że to howardyt, że nie podobny do tych co leżą po muzeach tylko Evans sie cieszy bo wszystko poszlo jak cieple bułki. Dalej to też znane "Krupe" a nie wiadomo ile jeszcze drzemiących i marzących.
Takich przebiśniegów to i w Polsce nie brakuje.
Nie, stanowczo nie jestem zazdrosny (i też sie dałem nabrać na Białystok).
Ubolewam!!
Stójmy i zostańmy na ziemii ( wszyscy wiemy jak trudno trafić w totka a jak sie już trafi to wypłacą marne grosze),
brońmy sie przed złudzeniami i iluzją! Proponuje przestać sie unosić - cudów nie ma!
gp
gp
Pacer
meteorytoman

Postprzez tin » Śr kwi 17, 2013 9:51 am

Udokumentowane próby oszustw (jak choćby Konopiska), czy jeszcze nie udokumentowane (Jankowo i Krupe) nadszarpują niestety opinię polskich meteoryciarzy. Z drugiej jednak strony są na szczęście ludzie (z ubolewaniem stwierdzam, że to nie nasi "naukowcy"), którzy z czystej przyzwoitości potrafią zająć się tematem. Przykład Konopisk pokazał, że nie jest łatwo zrobić przekręt...
Za Jankowo Dolne wzięło się kiedyś kilka osób (w tym dwóch największych naszych wymiataczy - Łukasz i Krzyś). Obaj doszli do tych samych wniosków (wiem to od nich samych) ale nikt nie był zainteresowany, żeby ich praca pokazała się na jakimś papierze. Chłopaki też nie chcieli psuć sobie kontaktów z naukowcami i tak polityka pokonała naukę...
Teraz na nowo rozkręciło się "Jankowo". Prace powstają jak gdyby nigdy nic więc na nowo zmobilizowała się część ludzi, którzy chcą to zweryfikować. Zrobiliśmy konkurs, który spotkał się z dużym odzewem. Informacja trafiła na pierwszą stronę najpoczytniejszego portalu astronomicznego astropolis.pl. Dotarła też do gimnazjum w Jankowie i liceum w Gnieźnie. Wiem, że aktywnie w konkursie startują poszukiwacze meteorytów. Myślę, że zebrana ilość informacji wystarczy do wiarygodnej weryfikacji Jankowa Dolnego...
Drugie w kolejności będzie Krupe. W zamian za ciekawy materiał do badań jakieś laboratorium zdecyduje się wreszcie na zbadanie pyłków...
Po co to opisuję?
Ano po to, żeby pokazać, że posiadamy instrumenty, które będą mogły szwindel zweryfikować a każde kłamstwo prędzej czy później wypłynie. Trzeba jednak uważać, żeby nie wylać dziecka z kąpielą i doniesienia o nowych znaleziskach traktować z uwagą i ostrożnością, bez nazywania ludzi oszustami.
Od razu uprzedzam ewentualny zarzut, że Szyszkę nazywam złodziejem, oszustem i kłamcą a przecież w kwestii Jankowa jeszcze nic nie wiadomo. Tyle, że ja mu nadałem te przydomki z racji zupełnie innej sprawy w której to sam przyznał się, że jest złodziejem, oszustem i kłamcą. Per analogiam domniemam tylko, że tak samo jest w kwestii Jankowa (które sprzedał), czy Krupe (które też spieniężył).
tin
meteorytoman

Postprzez tribal216 » Śr kwi 17, 2013 1:40 pm

dobra, posypuje głowę popiołem za "oszusta" :oops:
po prostu dziwne jest dla mnie sprzedawanie czegoś, co nie ma jeszcze oficjalnych wyników, skoro po potwierdzeniu nowego polskiego metka dostałby dużo więcej pieniędzy.
chyba, że chce sprzedać przed oficjalnymi wynikami......bo przecież analizy troche potrwają......
Tomasir, jak ktoś ma głowę na karku i trochę zagłębi się w temat to palinologia nie wykaże niczego konkretnego....
tribal216
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr kwi 17, 2013 5:56 pm

kwestia dla mnie prosta jak trafiło na przeciętnego "chłopa" o średnim pojęciu na tematy powyższe to będzie się tego chciał pozbyć jak najszybciej żeby dostać jak najszybciej jak największą kasę aby móc wydać na nowy samochód, telewizor, czy zwyczajnie rozpieprzyć.
Wcale mnie tu nic nie dziwi i na chwilę obecną żadnego poważnego krętactwa nie dostrzegam a na wyniki warto poczekać.

Pozdrawiam.
Kenny
meteorytoman

Postprzez dzikimh » Śr kwi 17, 2013 7:05 pm

A wyniki w jaki sposób będzie można poznać?
Przecież nie wystawi ogłoszenia w prasie...

Pozdrawiam
Pozdrawiam,
dzikimh
dzikimh
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...