Jak sprawdzić na 100% że to Mołdawit ?
Kupiłem sobie mołdawit, firma z samymi pozytywami ale mam jakieś takie przeczucie by sprawdzić czy faktycznie jest to Mołdawit, powiedźcie proszę jak mogę to zrobić?. Rozpoznania po składzie - wyślij próbkę 10g, tylko że mój cały mołdawit ma 10g więc ta droga odpada....
- cameleon
Re: Jak sprawdzić na 100% że to Mołdawit ?
Najrzetelniej byłoby zrobić analizę składu szkliwa i odpowiedź byłaby jednoznaczna (ale wtedy musiałbyś poświęcić mały fragment, dużo mniejszy jednak niż 10g). Jeśli jednak sprzedawca jest pewny możesz mu zaufać - czeskiego materiału jest dużo więc wątpliwe, żeby sprzedawał chińskie mołdawity a coś takiego ponoć rzeczywiście istnieje.
-
tribal216 - meteorytoman
Mołdawit jest o co najmniej 1M twardszy od szkła zwykłego, więc bez problemu możesz ciąć/rysować nim np. szkło okienne i hartowane.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
@lejkers czyli defacto powinien rysować szkło a samemu pozostać nienaruszony ?
@tribal216 jaką część trzeba by poświęcić i gdzie się zwrócić o takie badania, jaki może być ich koszt, będę wdzięczny za odp.
pozdr kamil
@tribal216 jaką część trzeba by poświęcić i gdzie się zwrócić o takie badania, jaki może być ich koszt, będę wdzięczny za odp.
pozdr kamil
- cameleon
Są jeszcze próby ogniowe z palnikiem.
Niszczące niestety.
Mam gdzieś opis ale pewnie w necie tez znajdziesz...
Pozdr.
Zibi
Niszczące niestety.
Mam gdzieś opis ale pewnie w necie tez znajdziesz...
Pozdr.
Zibi
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
cameleon napisał(a):@lejkers czyli defacto powinien rysować szkło a samemu pozostać nienaruszony ?
pozdr kamil
Trzeba wybrać w mołdawicie krawędź najmocniejszą, ale ze stożkiem (zwykle jakiś można znaleźć) - przy pociągnięciu o szkło (zacząć od małego nacisku) na pewno mołdawit się nie uszkodzi a na szkle zostawi wyraźną białą rysę, wyczuwalną pod paznokciem. Jeśli to będzie szkło a nie tektyt, to w pierwszej kolejności ulegnie zniszczeniu/rozkruszeniu ten jego sprawdzany stożek . Metodę sprawdziłem wiele razy na kilku rodzajach tektytów. Powodzenia!
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
wystarczy okruszek dosłownie, poniżej 1 grama. Do określenia składu pierwiastkowego wystarczy EDS. U nas na Wydziale teraz jest spora kolejka ale jak Ci sie nie spieszy to odezwe sie jak ludzie powyjeżdżają w teren i bedzie wiecej luzu 

-
tribal216 - meteorytoman
No baa, pewnie że jestem zainteresowany tribal216, być może miałbym od razu dwa kamyczki do sprawdzenia 
Dasz znać ?

Dasz znać ?
- cameleon
odezwe sie na priv 

-
tribal216 - meteorytoman