rogalik

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

rogalik

Postprzez sopel » N maja 12, 2013 1:33 pm

witam.kamyk magnetyczny [średnio].waga około 800gr,gęstość 3.1 ..proszę o sugestie .dziękuję i pozdrawiam
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: rogalik

Postprzez Jacek Drążkowski » N maja 12, 2013 9:31 pm

doprawdy, nie wiem, co tu meteorytowego?
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez pumba » N maja 12, 2013 10:57 pm

zwykły ziemski kamlot
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt maja 14, 2013 1:50 pm

witam,panie Jacku ,co tu meteorytowego :?: choćby gęstość i magnetyczność :!:wiem niektóre ziemskie kamienie też są . ja nie twierdzę że to jest meteoryt pytam czy może to?kamyk znaleziony na polu ,wyrażnie cięższy od innych no i wygląd koloru rdzawego ,bardzo twardy diamentówka miała co robić .magnetyczny pewnie przez magnetyt [ bo żelaza w nim brak ]lub związki żelaza .dla mnie podobieństwo do meteoryta jest ,a że nim może nie jest to możliwe .bardzo możliwe . :D .pomimo wszystko pojedzie do obejrzenia prze znającego temat.pozd,

ps. pumbaa od kiedy ty jesteś taki fachowiec że wiesz że to kamlot :?:
sopel
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt maja 14, 2013 4:08 pm

sopel napisał(a):ps. pumbaa od kiedy ty jesteś taki fachowiec że wiesz że to kamlot :?:

Internet ma to do siebie, że każdy może być fachowcem :idea: :mrgreen:
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez sopel » Wt maja 14, 2013 7:19 pm

witam.no fakt zibi nie pomyślałem o tym :D pomimo wszystko będę się upierał o podobieństwie do np.''urelitu''
wrzucam dwa skany na sucho i mokro nieco lepsze ,w tym na sucho widać w wewnątrz tak jakby pęcherzyki pogazowe ,a w tym na mokro tak jakby brekcję ,to tylko moje sugestie i mogę się bardzo mylić :oops:
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr maja 15, 2013 12:15 am

Wybacz Sopel jeśli Cię uraziłem lecz w tym kamieniu nie widzę nic co mogło by wskazywać na poza ziemskie pochodzenie,takich kamieni jest mnóstwo mi już się nie chce brać do domu każdego kamienia co przyciąga go magnes nie wiem może się wypaliłem , jak mam chwilę czasu to wyskoczę na chwilę na pola chodzę chodzę i nic tylko komary okrutnie dokuczają i buże a meteorytów jak nie było tak i niema pozdrawiam gorąco cześć :lol:
pumba
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Śr maja 15, 2013 12:20 am

zewnętrzny wygląd bardzo niemeteorytowy - a że magnetyczny i ciężki, to wierzę - nie brak u nas takich :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr maja 15, 2013 5:28 am

typowy narzutowy zwietrzały bazalt / diabaz
cechy harakterystyczne tych skał to czarna barwa do brązowej ewentualnie szarej (zależy gdzie leży najczęściej z wierzchu szara w środku czarna)
magnetycznośc - spora częśc
gęstośc w zasadzie w okolicach 3,1g/cm^3
zaraz ktoś pewnie wyskoczy że na księżycu też są bazalty... a i owszem ale zazwyczaj koloru jasnego.
kolejna sprawa to jeśli mamy do czynienia ze świeżą skałą w składzie często widoczne są siarczki szczególnie piryt i pirotyn, podobnie pospolicie występują porwaki oliwinów szczególnie duże kryształy i ładnie zachowane trafiają się w bazaltach narzutowych (przywleczonych przez lodowiec)
Barwa skały (czarna i brązowa) jest skutkiem wysokiej zawartości żelaza w tych typach skał.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?