czy to może byc meteoryt?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

czy to może byc meteoryt?

Postprzez banaw » Wt cze 04, 2013 2:21 pm

Witam

Przesyłam zdjęcia kamienia o przybliżonych wymiarach 17cm x 14cm x 10 cm, jego waga to 4176 gram , został znaleziony na polu, po wcześniejszym odkopaniu region znaleziska (Polska, zachodniopomorskie, pow. Gryfiński, gmin. Cedynia) przez ten teren wiele lat temu przechodził lodowiec, po wstępnych analizach okazuje się bardzo stary są widoczne na nim ślady wyglądające na meteoryt, dodam też że okaz przyciąga magnez. Dodatkowo w obserwowanym pod lupą jego odłamku są widoczne kawałki metalu być może chondryty. Proszę o wstępną analizę na podstawie zdjęć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
banaw

Re: czy to może byc meteoryt?

Postprzez Zibi » Wt cze 04, 2013 8:17 pm

hej, może być meteoryt...
ale tylko dlatego, że zdjęcia słabe i tego co nie zobaczysz wyobraźnia podpowie :wink:
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez banaw » Wt cze 04, 2013 9:33 pm

Poradziłem się Marcina Cimały, on stwierdził że poprzez widoczną na pierwszym zdjęciu żyłkę ( białą ) jest w 100% pewny że jest to zwykły kamień, dodatkowo powiedział że to jakiś minerał (kalcyt) bardzo bym chciał żeby sie mylił lecz to chyba nie możliwe..
banaw

Postprzez Kenny » Śr cze 05, 2013 5:50 am

Widzę że kolega wszystkie możliwe fora z kamieniem odwiedza ;) Teraz już wiem o co chodziło z tym "kalcytem" Marcinowi chodziło o żyłkę w obrębie kamienia nie o cały kamień, w tym przypadku bardziej skłaniał bym się jednak ku kwarcowi jako iż kalcyt w głazach pochodzenia polodowcowego bardzo szybko ulega wietrzeniu.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?