Odlamki...

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Odlamki...

Postprzez kerlmit » N paź 06, 2013 3:12 pm

Witam! Wybrałem się na wyprawę do lasu ,i znalazłem świeżo przeorany fragment lasu i postanowiłem troszkę ''polatać '' z wykrywaczem. Oto co znalazłem na tym obszarze :
Obrazek
Oczywiście wiem,ze to są odłamki jakiegoś pocisku,były one równomiernie rozsiane po terenie...ale do czego zmierzam to,ze dwa okazy po prawej stronie nad dwuzłotówką zostały znalezione ok 20 km od Bydgoszczy na polu(zupełnie inny kierunek) i nie było tam więcej odłamków jak to miało miejsce w lesie i po paru godzinach na polu nie znalazłem nic co mogło wyglądać na odłamek(oczywiście sporo śrubek etc..wiecie zresztą co można znaleźć na polu) . Oto drugie zdjęcie:
Obrazek

Oto wiekszy fragment :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A oto fragment odlamku podobnej wielkosci:
Obrazek

A tak wyglądają 'twarzą w twarz:
Obrazek

Oto mniejszy okaz i szlif:
Obrazek
Obrazek

''Konfrontacja''
Obrazek

Zawsze przed zapytaniem forumowiczów o opinie ,szukam w internecie podobnych okazów i znalazłem coś takiego:
http://www.ebay.com/itm/1-11-grams-NWA-6279-RARE-African-IRON-Meteorite-Individual-from-Morocco-/141079933527
Ostatnio edytowano N paź 06, 2013 10:35 pm przez kerlmit, łącznie edytowano 1 raz
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Re: Odlamki...

Postprzez Jacek Drążkowski » N paź 06, 2013 7:57 pm

niestety, wygląd wnętrza dyskryminuje to znalezisko. Podobieństwo zewnętrzne potrafi być niestety bardzo mylące. Pozdrawiam i życzę wytrwałości i szczęścia w dalszych poszukiwaniach :)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N paź 06, 2013 8:49 pm

Ale pytam o dwóch ''podejrzanych''. Rozumiem,ze chodzi o Panu ten mały kawałek? Tak tez myślałem .
Większy kawałek nie ma takiej struktury jak ten ''mały złomek'' ..(przepraszam nie załączyłem zdjęć szlifu wyżej) ...oto one:

Obrazek
Obrazek
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn paź 07, 2013 7:16 pm

nie widzę jakiejś struktury - dla pewności można zrobić test na nikiel
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski