Warto szlifowac, czy nie?

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Warto szlifowac, czy nie?

Postprzez kerlmit » Wt paź 08, 2013 4:55 pm

Witam! Wczoraj przy pięknej pogodzie ,znalazłem kilka(nascie) kamieni oto cztery ,które przechodzą do finału..
Obrazek

Mniejsze 3 kamienie waza ok 600gr -każdy .Magnes przyciąga je .
''Pierwszy'' .Wyraźnie ciągnie się z magnesem
Obrazek
''Drugi''. Bardzo mocno przyciąga się z magnesem ,nawet bokiem.
Obrazek
''Trzeci''. Najsłabiej reaguje z magnesem ,ledwo się utrzymuje
Obrazek

''Czwarty''.Duży kawałek ok.3kg ,magnes nie reaguje (poprawiam tutaj ,jednak magnes na nitce lekko przyciąga) ,za to coś jakby skorupa obtopieniowa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wnętrze,nie jest to szlif...
Obrazek
Obrazek
Przypomina trochę mi trochę ''Zakłodzie''(pozwoliłem wkleić tutaj zdjęcie autorstwa Marcina Cimały)
Obrazek

Warto ciąć i szlifować ? Czy na skalniak? Dziękuje z góry.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Re: Warto szlifowac, czy nie?

Postprzez Jacek Drążkowski » Wt paź 08, 2013 7:02 pm

skorupa nieobtopieniowa, podobieństwo baaardzo odległe - moim zadaniem na skalniak
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt paź 08, 2013 8:22 pm

Panie Jacku ,widziałem zdjęcia mikroskopowe tego meteorytu,które Pan udostępnił .Wykonam lepsze fotki i wypoleruje troszke ...ale najpierw pokaże szlify mniejszych kamieni...
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt paź 08, 2013 10:32 pm

Czarno to widze hehe :lol: co to magnetyt,bazalt,granit.Kazdy ciutke inny od drugiego?????[img]https://lh3.googleusercontent.com/-55ENunwpcLc/UlR3
Ostatnio edytowano Pt paź 11, 2013 9:15 pm przez kerlmit, łącznie edytowano 2 razy
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Zibi » Śr paź 09, 2013 7:42 am

W ogóle nie przypomina Zakłodzia.
Nawet przed szlifowaniem.
Sugerowanie się po zdjęciach jest do bani :)
Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Zibi
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz paź 10, 2013 1:11 am

Oczywiście ,ze masz racje Zibi(tak mi się skojarzyło na pierwszy rzut oka i dlatego dałem Zaklodzie,ot tak). Ale pokażę wam dokładniejsze fotki tego czegoś(a i tak nie jestem w stanie pokazać tego jakie jest, ) ... i co wy na to....?
Jest to większa cześć z dwóch kawałków. Całość wazy ok 3.5kg .
Obrazek
Obrazek

To jest ta nieobtopieniowa skorupa jak to wspomniał Pan Jacek :wink: ,dodałem zapałkę żebyście porównali grubość .

Obrazek

Postanowiłem odciąć piętkę i trochcheeeeee oszlifować ,a to że ze szlifu nie wiele było widać(coś ciecie mi nie szlo :evil: ) to rozbiłem ten kawałek i ukazało się wnętrze....

Nie wiem czy to widać,ale sporo jest rozsianych metalicznych drobinek...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kilka fotek miejsc w ,których nastąpiło pękniecie (chyba przez erozje) :

Na pierwszych dwoch fotkach widoczna metaliczna plamka i rozsiew drobinek metalu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dobrze ,ze rozbiłem piętkę,bo w miejscach erodowanych pęknięć pojawiły się metaliczne bryłki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyskrobałem troszeczkę, żeby sprawdzić czy magnes się zainteresuje...ale nie :shock:

Obrazek

Poszukałem trochę w necie ,ponieważ jestem amatorem i nie znam się :roll: Muszę polegać na tym co zobaczę i znalazłem coś takiego, jak "Troilit'' .Oto fotka :

Obrazek

Troilit minerał niemagnetyczny siarczek żelaza FeS, występuje w meteorytach...a w szczegolnosci w chondrytach typu FF....tak wyczytałem.. a co wy na to ?
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Cz paź 10, 2013 5:16 am

ehh... trzeba stworzyc interaktywny kurs rozpoznawania bazaltu... a to nie troilit tylko piryt.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Cz paź 10, 2013 11:07 am

Naprawdę jak bym się znal na skalach ,to bym nie fatygował Państwa ......Poza tym stwierdził Pan w 2009,Panie Kenny (gdzies tam na forum geologicznym) ze troilit to odpowiednik pirotynu .. :lol:

p.s kto rozpoznał ,ze to bazalt ? :wink:
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pt paź 11, 2013 6:00 am

Bo tak jest. Troilit to odmiana niemagnetyczna pirotynu. (nie mylic z PIRYTEM)
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Pt paź 11, 2013 1:08 pm

no właśnie to jak to jest ?Pirotyn(to piryt magnetyczny) a piryt nie jest magnetyczny i troilit tez nie jest magnetyczny.Tak? I jak taki amator jak ja ma się poznać po zwietrzałym kamieniu.Tyle tych siarczków żelaza ,bazaltów różności , łatwiej znaleźć zdjęcie meteorytów niż bazaltów.. :wink: (naprawde zanim wrzuce na forum szukam na wlasna reke w necie) Wszędzie piszą i w Polsce i na zagranicznych serwisach meteorytowych.
-Ma skorupkę?-Ma!
-Widzisz drobinki metalu po zaszlifowaniu(w cieście)? -No widzę!
-Przyciąga magnes ? -Przyciąga ,delikatnie ale przyciąga !...
...do tego znajduje jakiś nie magnetyczny metal w przekroju kamienia...hmm..co to..?,Szukam w necie i trafiam na troilit,(który występuje w meteorytach) na zdjęciach wygląda tak samo.Pomyślałem wrzucę na forum to mi pomogą . Wrzucam na forum a tu oczywista oczywistość ,ze to bazalt :mrgreen:
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt paź 11, 2013 8:00 pm

Drogi Kermlicie - zacznijmy od tego, że "skorupka obtopieniowa" na znaleziskach większości ludzi to wcale nie jest skorupka obtopieniowa! Dalej - "meteliczne" drobinki wcale nie są metaliczne, a jedynie mają metaliczny połysk, itd. ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt paź 15, 2013 5:35 am

Piryt - wzór chemiczny FeS2, niemagnetyczny, połysk metaliczny barwa biało żółtawa wietrzejący żółta do pokrycia brunatnym nalotem. Rysa czarna.

Pirotyn - FeS (więc ma mniej siarki), połysk metaliczny barwa srebrno-brązowawa, bardzo szybko się utlenia, magnetyczny.

Troilit - to samo co Pirotyn (~FeS), od pirotynu rózni się tym że jest niestechiometryczny czyli wzór FeS jest tylko przybliżonym wzorem chemicznym minerału jako iż stosunki siarki do żelaza nie są stałe. Takie zaburzenia powodują że minerał ten nie jest magnetyczny.

Jak ma coś co przypomina metal i ciągnie słabo magnes to nie jest to meteoryt i nie jest to metal. W meteorytach w makroskopowej formie występuje w zasadzie tylko żelazo rodzime które jest zawsze silnie magnetyczne.
Kolejnym błędem jest stosowanie magnesów neodymowych, są one tak silne że większośc ziemskich skał jest magnetyczna co praktycznie tylko utrudnia id.

Jak ktoś chce się zajmowac poszukiwaniem meteorytów to niestety ale im więcej wiedzy w dziedzinie pochłonie tym będzie skuteczniejszy w poszukiwaniach i nie będzie zawracał głowy bazaltami.
Kenny
meteorytoman

Postprzez kerlmit » N paź 20, 2013 11:24 pm

Dziękuje Panie Kenny za wyczerpującą i merytoryczna odpowiedz , bardzo cenne uwagi ,zwłaszcza o magnesie neodymowym .Sam sobie robiłem nadzieje , za kazdym razem jak jakis kamlot sie przykleił. Dziękuje za poświęcony czas i pozdrawiam!

p.s. Podziękowania dla wszystkich osób ,które czytają moje (i nie tylko moje )posty i poświęcają swój czas ,dzielą się wiedza i doświadczeniem i opiniami . Dziękuje!
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?