Meteoryty a VAT?

Moderator: webimage

Meteoryty a VAT?

Postprzez MG-MET » Pt gru 27, 2013 1:11 pm

Może mi ktoś jasno napisać czy ze sprzedaży okazów z "kolekcji" trzeba odprowadzać podatek?

Ja wyczytałem że "jeżeli wartość nie przekracza 1000zł, mam ją ponad 6mcy w domu.

Ale skąd ktoś będzie wiedział ile ja czasu mam swoje okazy w domu jak nie mam na nie paragonu ani nic, wskazującego na okres w jakim je kupiłem. Booo odkupiłem je osobiście od innego kolekcjonera u niego na podwórku..

Dziwne jest to prawo.. podatek trzeba zapłacić GDY "czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy" wtedy już mamy doczynienia z Działalnością Gospoarczą.
MG-MET
meteorytoman

Re: Meteoryty a VAT?

Postprzez tin » So gru 28, 2013 11:29 am

Nie chodzi o VAT (chyba, że prowadzisz działalność) ale o podatek dochodowy....
Musisz go odprowadzić w przypadku gdy towar kupiłeś na handel lub gdy odsprzedajesz go po czasie krótszym niż pół roku. Niestety urząd skarbowy nie musi Ci niczego udowadniać ale to Ty musisz udowodnić, że towar masz dłużej niż 6 miesięcy. Jeżeli nie jesteś tego w stanie udowodnić (nie masz np. wydruku z aukcji) to jak nic dowalą zaległy podatek plus karę za nieodprowadzenie podatku (70%). Podatek trzeba odprowadzać gdy coś ma znamiona działalności gospodarczej a Ty masz "sklepik". "Sklepik" bez wątpienia ma znamiona działalności gospodarczej.
tin
meteorytoman

Powrót do Ciekawostki, anegdoty...