spod rynny :)

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

spod rynny :)

Postprzez walesto » N lut 23, 2014 6:40 pm

stara wiejska chata (wiek około 40 lat), duży stromy dach, neodymek w trawę pod rynnę ... i coś takiego ... :)

Obrazek

wygląda trochę jak mocno zwietrzały metek ;)

szerokość około 1cm ... do magnesu leci całkiem, całkiem :)

pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: spod rynny :)

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 24, 2014 9:53 pm

ciekawy :)
- musiałby fachman pooglądać pod lupką
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Pn lut 24, 2014 11:44 pm

służę kilkoma lepszymi fotkami ze szlifem jednej strony :)
szerokość pierwszego obrazka to około 9mm, zgład ma szerokość około 7mm a wysokość około 6mm.
Biały owalny kształ po prawej stronie na górze ma średnice elipsy około 3mm x 2mm
Powierzchnia zgładu nie jest metalowa tylko w sztucznym świetle tak odbija się lampa (podobnie zresztą jak dla kamienia ZAG z sąsiedniego wątku)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt lut 25, 2014 8:10 am

jakiś taki zbyt bąblowaty wygląd posiada...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 25, 2014 9:52 am

niestety - pod względem tych bąbli - brzydal ... ;)
... ale widywałem już nawet przecięte metki, które ze względu na zwietrzenie miały pustki w środku (co zaprzeczało temu co wcześniej dowiedziałem się o meteorytach i żużlach)

generalnie ze względu na jego rozmiar zeszlifowałem naprawdę niewiele ...

chyba trzeba się będzie wybrać na zdjęcia mikroskopowe :)

Czy jest możliwość aby to był żużel ? Prawdopodobieństwo praktycznie zerowe (no chyba że wiatr go przyniósł albo spadł z deszczem) bo to działka rekreacyjna, teren ogrodzony, dookoła las, nikt nigdy nie wysypywał tam choćby resztek z grilla :)

pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 25, 2014 2:05 pm

... jeszcze coś takiego złapało mi się na magnes pod tą samą rynną ...
zdjęcia zamieszczam jako ciekawostka ... bo nawet jeśli byłby to metek pewnie przy takim wyglądzie i rozmiarze (długość około 7mm) byłoby to bardzo niezwykle trudne do potwierdzenia ...

Obrazek
Obrazek

Ciekawe co w takim małym kamyku powoduje, że w sumie dość dobrze chwyta się magnesu. Enstatyt ?
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » Wt lut 25, 2014 9:48 pm

i też tutaja wrzucę 3 znalezisko (tym razem druga - teoretycznie większa strona dachu (ale młodsza rynna) :)
imponujące 6mm długości a szlif 3,5x2mm :) czekałem z wrzuceniem na trawienie nitalem czyli pierwszy krok, który miał szansę znalezisko wyelimować - większość powierzchni ani trochę nie zczerniała po kilku minutach moczenia w nitalu więc dołączam zdjęcia tego "robala" albo jak kto woli "rogala" :)

Wygląd zewnętrzny:
Obrazek
Obrazek

I szlif po trawieniu pod minimalnie różnymi kątami (niestety moje przekleństwo - sztuczne światło):
Obrazek
Obrazek

Teraz tylko muszę kupić odczynniki do zrobienia testu na nikiel i kolejne lekcje z praktykami laboratoryjnymi :)

Mimo pomyślnego testu z kwasem azotowym mimo mojej przesady do optymizmu jestem tutaj jeszcze sceptykiem więc załączam to jedynie jako uzupełnienie tematu ...

pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez pumba » Śr lut 26, 2014 12:15 am

Żenada panowie chinczycy na biegunie południowym znależli kilka tysięcy meteorytów a my bo i ja też się tym zaraziłem z tej desperacji żeby tylko coś znależć zaczynamy wybierać z pod rynien pył kosmiczny, zaczyna się to robić żenujące .
pumba
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 26, 2014 6:57 am

nie nie i jeszcze raz nie....

skąd pewnośc że kamienie nie leżały wcześniej w miejcu rynny zanim rynne wybudowano?
1 i 3 żużel 2 kwarc z magnetytem. ZERO szans na meteoryty.

Pumba nasi też jeżdzą po pustyniach i przyworzą metki w setkach kilogramów (bez jakiejkolwiek przesady) kwestia terenu poszukiwań u nas znalezienie jakiejkolwiek skały z nieba graniczy z cudem!
Jak doliczysz do tego mnogośc i różnorodnośc skał wyrwanych z tarczy skandynawskiej + ponad 2000l historii hutnictwa to z rachunku prawdopodobieństwa wynika że laik nie mający kontaktu z meteorytami na codzień może od kopa sobie dac siana.
Czytac, pytac a zwłaszcza zwiedzac wszystkie możliwe giełdy, wystawy, spotkania gdzie istnieje szansa pomacania prawdziwego kamienia z nieba! Ale nie upierac się i jak 15osób które robią w tym temacie od lat mówią że bez szans to z samego chciejstwa kamień się metkiem nie stanie!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?