Kamienie z moraska - po elektrolizie

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Postprzez Kenny » Wt cze 24, 2008 5:17 pm

mam dokładnie taką samą sztukę jak Tomasir i podstawowym problemem jest to że to w ogóle nie ciemnieje... żeliwo jak dla mnie ze względu na wysoką zawartość węgla powinno dość mocno ciemnieć
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt cze 24, 2008 7:10 pm

tomasir napisał(a):Sprecyzuj co masz na myśli mówiąc o strukturze żeliwa? Bo powiem szczerze, że bardzo się zmartwiłem :(

Nie chcę Was martwić i nie to jest moją intencją a raczej zachęcam do przeprowadzenie testów na Ni.
Moje wątpliwości budzi wielkość i wyrazistość struktur. Meteoryty charakteryzują wyraźne duże kryształy kamacytu przedzielone bogatym w nikiel tenitem. Tutaj macie skalę mikro i do tego niezbyt wyraźną strukturę rozrzuconą chaotycznie. Mam niestety podobne do tego zdjęcia pseudo-okazy.

A żeliwo nie zawsze czarnieje... być może chodzi tu o jakieś domieszki szlachetne? czasem jest srebrne po trawieniu a niklu w nim nie ma.

pozdro
Zibi
meteorytoman

Postprzez tomasir » Wt cze 24, 2008 7:15 pm

...
Ostatnio edytowano Cz lip 26, 2012 8:51 am przez tomasir, łącznie edytowano 1 raz
tomasir
meteorytoman

Postprzez Zibi » Wt cze 24, 2008 8:30 pm

Oczywiście mogą być zaburzone tym bardziej, że M. bywa często zszokowane.
Jednak na mój gust struktury są za małe, wystarczy porównać do zdjęć, które zaprezentowałeś w met403.pdf
Z.
Zibi
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt cze 24, 2008 10:32 pm

będę miał aparat sfotografuję kawałek który mi dzisiaj wyszedł... jest malowniczo wygięty :D
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Poprzednia strona

Powrót do czy to jest to?